Ζεσταινουν τις μηχανες οι αγροτες

Αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην συνέλευση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων στη φετινή, προεκλογική χρονιά, αναμένεται να καθορίσει η σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων που πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή 8 Ιανουαρίου στη Νίκαια Λάρισας.

Στη σύσκεψη αναμένεται να δώσουν το παρών 13 ομοσπονδίες και τουλάχιστον 200 αγροτικοί και κτηνοτροφικοί σύλλογοι, με τα αιτήματα να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εξασφάλιση της επιβίωσης των αγροτών, με μείωση του κόστους παραγωγής, ξόφληση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, χρηματοδότηση και άλλα.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων έχουν ως εξής:

«Η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στη σύσκεψη που οργανώνει  την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι,  στο πολιτιστικό κέντρο της Νίκαιας Λάρισας.

Τα προβλήματα συνεχώς οξύνονται με βασικότερα το κόστος παραγωγής που έφτασε στα ύψη και κάνει απαγορευτική την συνέχιση των καλλιεργειών σε συνδυασμό με τις χαμηλές-εξευτελιστικές, κάτω από το κόστος παραγωγής που πουλάμε τα προϊόντα μας. Την ίδια στιγμή φτάνουν στην λαϊκή κατανάλωση από 5 ως 10 φορές πιο ακριβά κερδοσκοπώντας σε βάρος μας και σε βάρος του λαού μεσάζοντες και επιχειρηματίες με τις ευλογίες και πλάτες της Κυβέρνησης που κανένα μέτρο ελέγχου και προστασίας μας δεν λαμβάνει.

Οι ζημιές που έχουν συμβεί σε όλη την χώρα, όχι μόνο δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί αλλά ούτε καν τα πορίσματα των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ δεν έχουν σταλεί στους παραγωγούς 6 ως και 10 μήνες μετά από την στιγμή που έγιναν οι ζημιές. Ζητάμε άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης και να βρίσκεται σε ύψος που ουσιαστικά θα αποζημιώνει την χαμένη παραγωγή.

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ από 1 Ιανουαρίου 2023 – χωρίς ουσιαστική ενημέρωση για την ΚΑΠ σε αγρότες και κτηνοτρόφους –  κινείται σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση από ότι ισχύει, με περικοπή εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στο τσεκ σε όλη την χώρα για κάθε χρόνο, την κατάργηση του πρασινίσματος, μεγαλύτερα εμπόδια σε νέες ενισχύσεις. Συνοδεύεται από περικοπή συνδεδεμένων ενισχύσεων σε προϊόντα ή ένταξη άλλων προϊόντων που όμως δεν αφορά όλες τις περιοχές της χώρας ώστε με την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» η Κυβέρνηση να στρέφει τον ένα αγρότη απέναντι στον άλλο ώστε να μην στραφούμε όλοι μαζί απέναντι στην αντιλαική πολιτική της.

Είμαστε στο ίδιο έργο θεατές αλλά σε πολύ χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με πέρυσι τέτοιο καιρό. Αναδείχνουμε τις ευθύνες που διαχρονικά έχουν όλες οι κυβερνήσεις για την γιγάντωση του κόστους παραγωγής, το ακριβό πετρέλαιο που όλες διατηρούσαν για τους αγρότες αλλά έδιναν και δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, βιομηχάνους και άλλους επιχειρηματίες.

 Την Ενέργεια που έχει τριπλασιάσει το αγροτικό ρεύμα αλλά και το οικιακό στα σπίτια μας με το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το πρόστιμο ρύπων στον λιγνίτη που όλες οι Κυβερνήσεις αποφάσισαν όταν μας προέτρεπαν και πανηγύριζαν για την λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη» ώστε να δίνουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε 5 παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.  Τα μέσα και εφόδια και τις ζωοτροφές που έχουν διπλασιαστεί.

 Δεν θα καθίσουμε και ούτε καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να μας ξεκληρίσουν, ούτε είμαστε διατεθειμένοι να γίνουμε ζητιάνοι. Μοχθούμε, παράγουμε και θέλουμε να πουλάμε την παραγωγή μας σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα.

 Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη την χώρα να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από την εμπειρία τους. Καμιά Κυβέρνηση δεν μας παραχώρησε τίποτα, στάθηκαν απέναντι μας, χωρίς ουσιαστική στήριξη του πρωτογενή τομέα αλλά μπουκώνοντας με δις ευρώ τους επιχειρηματίες.    

  Χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν αλλά είναι πολιτική επιλογή τους να τα δίνουν σε βιομηχάνους και εφοπλιστές. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος που στον Προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί στην Βουλή προβλέπουν αφορολόγητο πετρέλαιο και επιστροφή ΕΦΚ σε εφοπλιστές, κλινικάρχες, ξενοδόχους, προβλέπουν πάνω από 1 δις ευρώ φοροαπαλλαγές και στήριξη σε βιομηχάνους και εφοπλιστές και τίποτα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Καλούμε τους συναδέλφους να αναλάβουν την ζωή τους στα χέρια τους. Μην περιμένουν άλλος να βγάλει το «φίδι από την τρύπα» ούτε και να έχουν εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους «σωτήρες» που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και την αβεβαιότητα μας για το μέλλον. Πιστέψτε στο δίκαιο των αιτημάτων μας αλλά και στην δύναμη του αγώνα μας. Ότι κατακτήσαμε αποτέλεσμα της δικής μας δράσης ήταν με κινητοποιήσεις, μπλόκα, συλλαλητήρια, πίεση προς την εκάστοτε Κυβέρνηση. Ούτε ήθελαν ούτε μας έδωσαν κάτι χωρίς να το διεκδικήσουμε και να το κατακτήσουμε με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας.

Αυτός είναι ο δρόμος που σας καλούμε να πορευτούμε και είναι μονόδρομος!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.