Ζεσταινουν τις μηχανες οι αγροτες της ΑΜΘ

Συνάντηση ενόψει της κινητοποίησης της Πέμπτης στην Κομοτηνή

Νίκος Κυριαζής, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής

«Η κατάσταση είναι τραγική, μιας και η καινούρια καλλιεργητική περίοδος θα έχει τουλάχιστον διπλάσια έξοδα»

Συνάντηση στο χώρο του πάρκινγκ του Ραδιοφωνικού σταθμού, ελέω κορωνοϊού, πραγματοποιήσαν την Κυριακή αγρότες της Ροδόπης, για να συντονίσουν τις κινήσεις τους ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης από όλη την ΑΜΘ, που θα λάβει χώρα το πρωί της Πέμπτης 10 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.

Εκείνη την ημέρα στις 12:00 αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την Περιφέρεια αναμένεται να βρεθούν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, ζητώντας την επίλυση των προβλημάτων του πρωτογενή τομέα που έχουν προκύψει πιο πρόσφατα από την αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλά και γενικότερων ζητημάτων που επηρεάζουν των παραγωγούς στην Περιφέρειά μας ειδικότερα.

Η κατάσταση πλέον είναι δραματική, εγείροντας ζητήματα βιωσιμότητας όσων ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής, κ. Νίκος Κυριαζής, που τόνισε πως οδεύουμε σε μια κατάσταση, αν δεν έχουμε ήδη φτάσει, που συμφέρει περισσότερο να μην καλλιεργήσει κανείς.

Κανένας αντίκτυπος από τα μέτρα της κυβέρνησης

Τα θέματα αυτά παρουσίασαν στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο την προηγούμενη Τετάρτη, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Βασίλη Δελησταμάτη, ενόψει της καθόδου του Περιφερειάρχη την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, για συναντήσεις  με τους αρμόδιους Υπουργούς.

Η ενημέρωση αυτή ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών με τους φορείς από πλευρά των Συλλόγων, που πλέον προχωρούν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από αυτή της Πέμπτης.

Όπως τόνισε και ο κ. Κυριαζής, προς τους συγκεντρωμένους αγρότες, είναι σημαντικό η κινητοποίηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζική και δυναμική, μιας και πλέον τίθεται ζήτημα επιβίωσης τους.

Κύρια αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, με την ικανοποίηση του παλιού αιτήματος για την θέσπιση αγροτικού πετρελαίου, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ρεύματος, αλλά και την ενίσχυση για ζωοτροφές , λιπάσματα και αγροεφόδια, στα οποία έχουν δει αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και το 100%.

Η κυβέρνηση, για το συγκεκριμένο θέμα, ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, τα οποία όμως ο κ. Κυριαζής θεωρεί πως είχαν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα, και δεν θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο για τους αγρότες.

Η μόνη που έχει κάποιο αντίκτυπο είναι η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για τους μήνες Ιανουάριο και Φλεβάρη, που όμως βοηθά μόνο τους κτηνοτρόφους, αλλά όχι τους αγρότες που ούτως ή άλλως δεν ποτίζουν αυτούς τους μήνες, ενώ τα υπόλοιπα μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, δεν ήταν κάτι που βρισκόταν ανάμεσα στα αιτήματά τους.

«Εμείς ζητούμε ενίσχυση επί της τιμής, όχι του ΦΠΑ, όταν έχουμε αυξήσεις σε τόσο μεγάλο βαθμό» ανέφερε. Όσο αφορά την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, τόνισε πως θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους αγρότες της χώρας, με το κόστος να εκτιμάται πως δεν ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ.

Απαραίτητη η νέα προσέγγιση στις επιδοτήσεις

Τα αιτήματά τους όμως εκτείνονται και στη νέα ΚΑΠ, όπου, όπως ανέφεραν, πάρθηκαν αποφάσεις χωρίς αυτούς, με μια από τις σημαντικότερες, να αφορά την διατήρηση, έστω και μειωμένων, των ιστορικών δικαιωμάτων, αντί της πλήρους κατάργησής τους, ώστε οι ενισχύσεις να δίνονται σε αυτούς που πραγματικά δουλεύουν τη γη και τα ζώα.

Όσο αφορά τις επιδοτήσεις γενικότερα, ζητούν πίεση και αλλαγές ώστε να σταματήσει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ να είναι ο φτωχός συγγενής του Εθνικού Αποθέματος, αλλά και των κατανομών προγραμμάτων, ώστε οι Αγρότες και Κτηνοτρόφοι της Α.Μ.Θ να εισπράττουν αυτά που πραγματικά δικαιούνται.

Τέλος ανάμεσα στα αιτήματα είναι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ και η στελέχωσή του, ώστε να γίνονται οι διαδικασίες εκτίμησης με διαφάνεια και να υπάρξει ουσιαστική Ενεργητική προστασία, αλλά και η κατάργηση των ηλεκτρονικών ενοικιαστηρίων μέχρι να ολοκληρωθούν Κτηματολόγιο, Αναδασμοί και Δασικοί χάρτες.

Ζήτημα επιβίωσης οι κινητοποιήσεις

Σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει η μαζική κινητοποίηση της Πέμπτης, όπου περιμένουν και ενημέρωση για τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τους αρμόδιους Υφυπουργούς. Όποια απόφαση για επέκτασή των κινητοποιήσεων θα γίνει συνολικά ανάλογα με τα αποτελέσματά της, με τον κ. Κυριαζή να μην αποκλείει μία από τις μορφές τους να περιλαμβάνει και το κλείσιμο δρόμων.

«Η κατάσταση είναι τραγική, μιας και η καινούρια καλλιεργητική περίοδος θα έχει τουλάχιστον διπλάσια έξοδα» ανέφερε σημειώνοντας πως με αυτό το κόστος παραγωγής είναι ανέφικτο το κέρδος, κάτι που αποθαρρύνει και πολλούς νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία.

Με το κόστος αυτό, τόνισε, δεν συμφέρει καν να προχωρήσει κάποιος σε παραγωγή, αλλά αντίθετα να αφήσει το χωράφι ακαλλιέργητο, μιας και έτσι ενεργοποιούνται τα ιστορικά δικαιώματα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.