Υστερει στις ενεργειακες κοινοτητες η ΠΑΜΘ

Έκτη στο μέγεθος των ενεργειακών κοινοτήτων, παρόλο που είναι τρίτη στην εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες

Υστερεί στον αριθμό των ενεργειακών κοινοτήτων, παρά το γεγονός ότι είναι τρίτη στην εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες η Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα από την Μηχανικό Περιβάλλοντος, Ερευνητική Συνεργάτη του Εργαστηρίου Κατασκευών Συσκευών Διεργασιών (ΕΚΣΔ), στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, κ. Σοφία Μποέμη σε ημερίδα για τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο που οργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τόνισε στην ομιλία της, η Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας έχει τις περισσότερες ενεργειακές κοινότητες, που φτάνουν τις 250 και λειτουργούν ως τοπικοί συνεταιρισμοί, ενώ ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με 246, η οποία όμως έχει πολύ μικρότερο πληθυσμό. Τη σκυτάλη παίρνουν η Δυτική Ελλάδα με 168, η Αττική με 138 και η Θεσσαλία με 125, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός στα νησιά της χώρας.

Όσο για τα αιτήματα έργων ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης στη χαμηλή και μέση τάση που διατηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, η Κεντρική Μακεδονία παραμένει πρώτη με τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ έργων ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, με συνολική ισχύ 218.95 ΜW.

Ακολουθεί η Θεσσαλία με 157,4 MW, η οποία είναι πέμπτη στο μέγεθος των ενεργειακών κοινοτήτων, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (66,82), η Δυτική Μακεδονία (40,54) και η Δυτική Ελλάδα (35,73), οι οποίες ήταν αντίστοιχα στην 6η, 2η και 3η θέση.

Συγκρίνοντας τα μεγέθη με την Ευρώπη, υπάρχουν 1.900 ευρωπαϊκοί ενεργειακοί συνεταιρισμοί με 1.250.000 πολίτες, που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή μετάβαση, ενώ στην Ελλάδα τον Μάιο του 2022 οι ενεργειακές κοινότητες που καταγράφονται για το σύνολο της χώρας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) ως ενεργές είναι 1217, έχουν προεγγραφεί 733 ενεργειακές κοινότητες, ενώ έχουν διαγραφεί και εκκαθαριστεί 122.

Ειδικότερα,  καταγράφηκε αύξηση από τον Νοέμβριο του 2021 ως τον Μάιο του 2022 κατά 21% ως προς το πλήθος των ενεργειακών κοινοτήτων στην επικράτεια, ενώ συνολικά από το 2018, που θεσμοθετήθηκαν οι ενεργειακές κοινότητες, μέχρι σήμερα οι ΑΠΕ συνολικά στη χαμηλή και μέση τάση ακολουθούν αυξητική πορεία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.