Υψηλοτερη του Ευρωπαικου μεσου ορου η φημη της ΑΜΘ στα κοινωνικα δικτυα

Πολιτιστική εμπειρία και γαστρονομία στα «ατού» της Περιφέρειας, που είδε μικρή κάμψη στη φήμη της μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές

Προσωρινά μόνο φαίνεται να επηρέασαν οι πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή μας την φήμη της Περιφέρειας ΑΜΘ στα κοινωνικά δίκτυα και τους ταξιδιωτικούς ιστοτόπους το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε το ΙΝΣΕΤΕ για την συνολική φήμη της Ελλάδας για αυτή την περίοδο.

Το Ινστιτούτο εκπονεί την συγκεκριμένη μελέτη κάθε τρίμηνο, αν και μόνο στην τελευταία ξεκίνησε να περιλαμβάνει στοιχεία και για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, που αποτυπώνουν την τουριστική εμπειρία ως προς την εστίαση και τα αξιοθέατα.

Στο πλαίσιο της ανάλυσης έχουν αξιολογηθεί 220 χιλ. σχόλια για αξιοθέατα (attractions) και 138 χιλ. για εστιατόρια / bar στην Ελλάδα και 7,7 εκατ. και 12,9 εκατ. αντίστοιχα για ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Σύμφωνα με την ανάλυση για το 3o τρίμηνο του 2023, η συνολική φήμη της χώρας επηρεάστηκε από καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, αλλά σημαντικά συστατικά του τουριστικού προϊόντος, όπως η γαστρονομία και ο πολιτισμός διατηρούν μακροχρόνια και σταθερά θετική επίδραση στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Αναλογικά, καθώς το ποσοστό των συζητήσεων στο διαδίκτυο για τις πυρκαγιές στο σύνολο των συζητήσεων που σχετίζονται με ταξίδια στην Ελλάδα από 31% τον Ιούλιο, μειώθηκε σε 13% τον Αύγουστο και σε 7% τον Σεπτέμβριο, με το μεγαλύτερο ποσοστό του Ιουλίου να αποδίδεται στις πυρκαγιές στη Ρόδο, που επηρέασαν και περισσότερους τουρίστες από αυτές του Έβρου και της Ροδόπης.

Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι ο πολιτισμός και η γαστρονομία διατηρούν μακροχρόνια και σταθερά θετική επίδραση στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Στα αρνητικά σημεία περιλαμβάνονται σχόλια για τη διαχείριση των ζώων, τα παράπονα κατά του Airbnb και των επιπτώσεών του στα ενοίκια των σπιτιών σε γειτονιές που υπάρχουν πολλά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ανταγωνιστική βαθμολογία

Η τουριστική εμπειρία στην Ελλάδα διατηρεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική συνολική βαθμολογία (9,1) σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (8,6). Αυτό ισχύει για όλες τις ελληνικές Περιφέρειες, καθεμία από τις οποίες έχει βαθμολογία άνω του 9,0, εκτός από τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (8,8) και τις Κυκλάδες (8,9), με την Περιφέρεια ΑΜΘ να έχει βαθμολογία 9.

Οι αξιολογήσεις ως προς την πολιτιστική εμπειρία έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία, με βαθμολογία 9,3 (9,2 για την ΑΜΘ) και ακολουθούν η γαστρονομία 9,0, (9 για την ΑΜΘ) και η εμπειρία θάλασσα 8,8 (8,5 για την ΑΜΘ).

Από την ανάλυση προκύπτει ότι οι ταξιδιώτες στην Ελλάδα εκτιμούν πολύ το προσωπικό, αποδίδοντας εξαιρετική βαθμολογία, περί το 9,4 σχεδόν σε όλους τους προορισμούς (9 στην ΑΜΘ), ενώ αρκετά ικανοποιητική βαθμολογία καταγράφεται επίσης και στη σχέση «ποιότητας-τιμής» με βαθμολογία που σε όλες τις Περιφέρειες υπερβαίνει το 8,0 με την ΑΜΘ να βρίσκεται αρκετά ψηλά στην κλίμακα με βαθμολογία 9.

Όσον αφορά τα βιώσιμα ταξίδια, η συνολική εικόνα της χώρας είναι θετική (8,3) με τις περισσότερες Περιφέρειες να έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη του 8, με την βαθμολογία της ΑΜΘ να φτάνει στο 8,8.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να τονιστεί πως η Περιφέρειά μας έχει αμελητέο αποτύπωμα στις μεγαλύτερες τουριστικές αγορές στη χώρα μας, όπως οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ, μιας και ο κύριος όγκος των τουριστών σε αυτή, και αναλογικά και οι εντυπώσεις, προέρχεται από χώρες της Βαλκανικής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.