Υψηλο χρεος, η νεα απειλη μετα την πανδημια

Οι χώρες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς έναν κύκλο σκληρότερης νομισματικής πολιτικής, εν μέσω αυξημένου πληθωρισμού

Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, αλλά έχει ανασχεθεί o ρυθμός της υπό συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και εντεινόμενων κινδύνων. Πριν από τρεις εβδομάδες αναθεωρήσαμε προς τα κάτω τις προβλέψεις μας για την παγκόσμια οικονομία στο 4,4%, το οποίο εξακολουθεί να φανερώνει υγεία, εν μέρει διότι επαναξιολογήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ και της Κίνας. Έκτοτε, οι οικονομικοί δείκτες δεν σταματούν να υποδηλώνουν πιο βραδύ βηματισμό της ανάπτυξης εξαιτίας της «Όμικρον» και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο πέραν του αναμενομένου για ορισμένες οικονομίες, οι διεθνείς χρηματαγορές παραμένουν ασταθείς και ευμετάβλητες, ενώ οι γεωπολιτικές εντάσεις επιτάθηκαν δραστικά. Εξ ου και χρειαζόμαστε στέρεη διεθνή συνεργασία και εξαιρετική ευελιξία, όπερ σημαίνει για τις περισσότερες χώρες πως εξακολουθούν να στηρίζουν την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενόσω, παράλληλα, διατηρούν υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και περιφρουρούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όλα αυτά σε πλαίσιο υψηλού δημοσίου χρέους. Η μετ’ εμποδίων πορεία αυτή είναι περίπλοκη. Τρεις προτεραιότητες αναφέρω ως προς το τι μπορούν να κάνουν οι ηγέτες για να την ακολουθήσουν. Πρώτον, χρειαζόμαστε ευρύτερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες του κορωνοϊού. Προβλέπουμε αθροιστικές παγκόσμιες απώλειες στην παραγωγή από την πανδημία στα 13,8 δισ. δολάρια έως το 2023. Αλλά παραμένει η αβεβαιότητα για την εξέλιξη του ιού μετά την «Ομικρον», καθώς και την ενδεχόμενη εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η καλύτερη άμυνά μας είναι να μετατοπιστούμε από τον μονομερή στόχο των εμβολίων, στο να διασφαλίσουμε ότι κάθε κράτος έχει την αναλογούσα πρόσβαση σε ένα οπλοστάσιο κατά του κορωνοϊού με εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες. Για να είναι πάντα ενημερωμένο το οπλοστάσιο απαιτείται συνεχιζόμενη επένδυση στην ιατρική έρευνα, παρακολούθηση της ασθενείας και συστήματα υγείας, τα οποία σε κάθε κοινότητα να μπορούν να παρέχουν τα αναγκαία και στο τελευταίο στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας. Δεύτερον, οι χώρες θα πρέπει να κατευθυνθούν προς έναν κύκλο σκληρότερης νομισματικής πολιτικής. Αν και παρατηρούνται αξιοσημείωτες διαφορές ανάμεσα στη μία και στην άλλη οικονομία, ενώ η έντονη αβεβαιότητα παρατείνεται, οι πληθωριστικές πιέσεις οξύνονται σε πολλές χώρες, απαιτώντας την απόσυρση των μέτρων στήριξης, όπου είναι απαραίτητο.  Και τρίτον, τέλος, οι χώρες, ενόσω αποδεσμεύονται από την πανδημία, οφείλουν να εξισορροπήσουν προσεκτικά τη δημοσιονομική τους πολιτική. Το γιατί είναι προφανές. Τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα απέτρεψαν μία ακόμη σοβαρή ύφεση, αλλά σώρευσαν υψηλά χρέη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.