Υπουργειο Εργασιας: Προστιμα για τους εργαζομενους που ειναι εγγεγραμμενοι ως ανεργοι

Σύμφωνα με τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη βρέθηκαν περισσότεροι των 13.000 φορολογουμένων με εισόδημα 300.000 ευρώ που λάμβαναν και επίδομα ανεργίας

Αυστηρούς ελέγχους, μέσω ΑΑΔΕ, στα εισοδήματα των ανέργων που αιτούνται παροχές της ΔΥΠΑ, προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, καθώς όπως επεσήμανε χιλιάδες φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα που ταυτόχρονα «παρίσταναν» του ανέργους, ωφελούνταν και έκαναν χρήση των κοινωνικών επιδομάτων (κοινωνικό τουρισμό, επιδόματα ΟΑΕΔ, μειωμένα εισιτήρια στα ΜΜΜ κτλ).

Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για τουλάχιστον 13.000 φορολογούμενους που δήλωναν εισοδήματα της τάξης των 300.000 ευρώ και παράλληλα λάμβαναν και κοινωνικά επιδόματα.

Οπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, για να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα θεσπίστηκαν εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, με βάση τα κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης και πρόστιμα για όσους εργάζονται αλλά παράλληλά είναι εγγεγραμμένοι ως άνεργοι στον ΟΑΕΔ.

Έτσι πλέον διατίθεται η μέθοδος «Πληροφορίες για το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα (πραγματικό και τεκμαρτό), ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους» της διαδικτυακής υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε. «Άντληση βασικών στοιχείων υποβολής φορολογικής δήλωσης» μέσω του ΚΕ.Δ. στο πληροφοριακό σύστημα «ΟΠΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ» της Δ.ΥΠ.Α. (πρώην Ο.Α.Ε.Δ.). Τα αναγκαία φορολογικά δεδομένα για τις πληροφορίες ετήσιου συνολικού οικογενειακού εισοδήματος (πραγματικού και τεκμαρτού, ανεξαρτήτως προέλευσής του), για την καταβολή επιδόματος σε μακροχρόνια ανέργους, αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε.

Σκοπός διάθεσης της εν λόγω διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων και η χορήγηση παροχών ανεργίας. Η εγγραφή στο Μητρώο Ανέργων του ΔΥΠΑ είναι εφικτή, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δύναται να πραγματοποιηθεί:

α) με αυτοπρόσωπη παρουσία στην αρμόδια Υπηρεσία ΔΥΠΑ του τόπου κατοικίας είτε

β) ηλεκτρονικά, με χρήση κωδικών πρόσβασης μέσω διαδικτύου.

Αν κατά τον οποτεδήποτε και οποιοδήποτε έλεγχο (ηλεκτρονικό ή δια ζώσης) προκύψει ότι ο συναλλασσόμενος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εγγραφής, αυτή ανακαλείται, καθώς και όλες οι διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.