Υπουργειο Αναπτυξης προς Εμπορικο Συλλογο Κομοτηνης: «Σας στηριζουμε αλλα… δεν εχουμε να πουμε κατι για τα αιτηματα σας»

Η απάντηση για τα μέτρα στήριξης που ζητούσε ο Σύλλογος

Με το πρόσχημα ότι απαιτείται η παραπομπή σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που αφορούν το λιανικό εμπόριο γιατί το πεδίο εφαρμογής είναι ιδιαίτερα ευρύ, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αποφεύγει επί της ουσίας να απαντήσει στα συγκεκριμένα αιτήματα που έθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής, διά της αναφοράς που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Υπενθυμίζεται ότι με το έγγραφό του που έφερε στην Βουλή ο Ιλχάν Αχμέτ, ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής ζητούσε ενόψει επανεκκίνησης του εμπορίου τα εξής μέτρα:

  • Παροχή κεφαλαίου κίνησης με σκοπό την αγορά εμπορευμάτων για το πρώτο διάστημα επανεκκίνησης της λειτουργίας του λιανικού εμπορίου.
  • Ποσό ενίσχυσης επτά τοις εκατό (7%) επί του κύκλου εργασιών του ΚΑΔ της επιχείρησης.
  • Επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους , για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.
  • Δημιουργία ειδικού ακατάσχετου τροφοδότη  λογαριασμoύ.
  • Επαναφορά του μέτρου που αφόρα την έκπτωση 25%  στις εμπρόθεσμες καταβολές δόσεων των βεβαιωμένων (μη ληξιπρόθεσμων) Φορολογικών  υποχρεώσεων καθώς και υποχρεώσεων ΕΦΚΑ .

Τι απαντά το υπουργείο

Στην απάντησή του το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισημαίνει αρχικά πως «η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο αποτελεί προτεραιότητα». Ωστόσο σπεύδει να σημειώσει πως «το εμπόριο είναι ένας ιδιαίτερα μεγάλος και πολυπληθής κλάδος δραστηριότητας στον οποίο περιλαμβάνονται από πολύ μικρές συνοικιακές επιχειρήσεις λιανικής μέχρι και μεγάλες επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου. Απαιτείται επομένως τα μέτρα που προτείνονται και οι προτάσεις που κατατίθενται να είναι εξειδικευμένα σε επίπεδο κύριας/βασικής δραστηριότητας (αυστηρά στοχευμένα επιλέξιμα ΚΑΔ) καθώς, σε άλλη περίπτωση, οι απαιτούμενοι πόροι είναι αδύνατον να προβλεφθούν και να εξασφαλισθούν εκ των προτέρων».

Παράλληλα υπογραμμίζει πως «σε κάθε περίπτωση, οι δράσεις επιχειρηματικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στοχεύουν βραχυπρόθεσμα στην στήριξη και μεσοπρόθεσμα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και συνδυάζονται με την προτεραιοποίηση στους διάφορους κλάδους που αποφασίζεται από την Κυβέρνηση συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, κλάδοι που βρίσκονται επί μακρόν σε αναστολή κάθε δραστηριότητάς τους χωρίς, εκ της φύσης των εργασιών τους, να μπορούν να λειτουργήσουν με άλλο τρόπο, τίθενται αυτονόητα σε πρώτο πλάνο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.