Υπογραφηκε Συμφωνια Ελευθερου Εμποριου μεταξυ Τουρκιας και Μ. Βρετανιας

Για τη διατήρηση των κεκτημένων μετά το Brexit

Ύστερα από την Brexit, στις 29 Δεκεμβρίου υπογράφτηκε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Μ. Βρετανίας που ρυθμίζει τις εμπορικές σχέσεις τους. Η τελετή υπογραφής της συμφωνίας έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ της Υπουργού Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν και του Υπουργού Διεθνούς Εμπορίου Liz Truss.

Η Πεκτζάν δηλώνοντας ότι υπέγραψαν μια κρίσιμη και σημαντική συμφωνία ανέφερε: «Την 1η Ιανουαρίου 2021, η συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το Ηνωμένο Βασίλειο θα έληγε. Έπρεπε να προστατεύσουμε απολύτως τις ευκαιρίες και τα οφέλη που επέφερε η τελωνειακή ένωση». Επίσης τόνισε πως ελπίζει ότι η συμφωνία «θα βοηθήσει να έρθει μια διαφορετική ώθηση» στο εμπόριο και επεσήμανε ότι «χωρίς τη συμφωνία, περίπου το 75% των εξαγωγών μας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετώπιζε φορολογική επιβάρυνση και θα είχαμε απώλεια περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός ο κίνδυνος έχει πλέον εξαφανιστεί».

Η Πεκτζάν επεσήμανε ότι «υπάρχει ένα ευρύ φάσμα σχέσεων εταιρικής σχέσης από το εμπόριο έως τις επενδύσεις» με τη Βρετανία και υπενθύμισε ότι πέρυσι οι εξαγωγές ανήλθαν σε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εισαγωγές σε 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης υπογράμμισε ότι η Βρετανία κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη Γερμανία στις εξαγωγές της Τουρκίας και είναι μία από τις κορυφαίες εξαγωγικές αγορές σε πολλούς τομείς, ειδικά στην αυτοκινητοβιομηχανία, την τηλεόραση, τα λευκά είδη και τα προϊόντα που είναι έτοιμα προς χρήση και τόνισε ότι είναι ένας «πολύτιμος εταίρος» για την Τουρκία τόσο από την άποψη της παραγωγής και των αλυσίδων εφοδιασμού, όσο και από την άποψη των επενδύσεων.

Μια «χωρίς δασμούς» Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών, οι βρετανικές επενδύσεις στην Τουρκία βρίσκονται στο επίπεδο των 11,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Πεκτζάν δήλωσε πως «εκτιμώ ότι η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου θα έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στις αμοιβαίες επενδύσεις. Ως συμβαλλόμενοι, επιδιώξαμε να συνάψουμε μια “χωρίς δασμούς” συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Αυτό συνέβη. Η συμφωνία περιλαμβάνει όλα τα βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα. Θα εφαρμόσουμε αμέσως τη συμφωνία που υπογράψαμε και δεν θα έχουμε απώλεια χρόνου.

Τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα από κοινού για να ολοκληρώσουμε την πλήρη και ομαλή διαδικασία μετάβασης σε μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, ελπίζουμε να αρχίσουμε τις εργασίες το συντομότερο δυνατόν για την επέκταση της συμφωνίας ώστε να συμπεριληφθούν τομείς όπως οι επενδύσεις και οι υπηρεσίες. Θα συζητήσουμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες εισόδου στην αγορά στον τομέα γεωργίας. Σε ορισμένους τομείς, θα επικεντρωθούμε σε θέματα όπως η αμοιβαία αναγνώριση. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε αποφασιστικά για να εμβαθύνουμε τη σχέση μας».

Πηγή κειμένου και εικόνας: http://www.diken.com.tr/turkiye-ile-britanya-arasinda-serbest-ticaret-anlasmasi-imzalandi/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.