Υποχρεωτικη η πενθημερη εργασια στον επισιτιστικο κλαδο

Με προσθήκη στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

Υποχρεωτική κηρύσσεται η προσθήκη στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο αναφορικά με τον χρόνο εργασίας, την οποία συμφώνησαν και υπέγραψαν οι εκπρόσωποι εργαζόμενων και εργοδοτών, όπως αναφέρεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη.

Χθες Δευτέρα, 1η Αυγούστου συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέως Εργασιακών Σχέσεων, ‘Αννας Στρατινάκη, το οποίο γνωμοδότησε θετικά προς τον κ. Χατζηδάκη.

Η προσθήκη στην ΚΣΣΕ που συμφωνήθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτών επαναλαμβάνει ότι «καθιερώνεται πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία με 40 ώρες εργασίας και δύο ημέρες ανάπαυσης σε όλα τα καταστήματα» και επιπλέον, προβλέπει ότι:

  1.  «Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους, λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75 %, εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ’ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργίας.
  2. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή μεμονωμένη η κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας – το οποίο εξακολουθεί να ισχύει – αφού οπότε αυτή πραγματοποιείται αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων που υπάγονται στην παρούσα και όχι από πρόθεση, επιθυμία η συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου».

Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου, για την περίοδο από 22-02-2021 έως 22-02-2023 έχει ήδη κηρυχθεί υποχρεωτική με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ για την προσθήκη συμφώνησαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.