Υπ. Οικονομικων: Υπεγραφη το μνημονιο συνεργασιας για τον σχεδιασμο και τη βιομηχανικη παραγωγη νεου μη-επανδρωμενου drone

Στην κατασκευή του συμμετέχει το ΔΠΘ

Φώτης Μάρης: «Τέτοιου είδους προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε το έργο των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων»

Υπεγράφη την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή δεύτερου, πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος (drone) για ποικίλες χρήσεις.

Η υλοποίηση του νέου προγράμματος, το οποίο φέρει την ονομασία «Γρύπας» – από το μυθολογικό ον, που αποτελούσε σύμβολο ισχύος – ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου, αξιοποιώντας τη συνεπή πορεία εργασιών και την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από το πρόγραμμα «Αρχύτας» για την έρευνα, ανάπτυξη και βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα «Γρύπας» αναμένεται να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς και, ευρύτερα, για την επιστημονική κοινότητα, την ελληνική οικονομία και, συνολικά, την πατρίδα μας.

Χρ. Σταϊκούρας: «Η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για σημαντικά επιτεύγματα»

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα «Αρχύτας», τονίζοντας πως εξελίσσεται εντός  χρονοδιαγράμματος για να αποκαλύψει πως το τρίμηνο που ξεκίνησε, θα προχωρήσει η κατασκευή του πρωτότυπου οχήματος και θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές πτήσεις, έλεγχοι, πιστοποιήσεις, κοστολογήσεις των εναλλακτικών τύπων οχημάτων και ανάληψη εκ μέρους της ΕΑΒ παραγγελιών για κατασκευή αεροχημάτων από χρήστες.

Όσο για την παραγωγή του δεύτερου, πολύ πιο σύνθετου μη-επανδρωμένου αεροχήματος, με την ονομασία “Γρύπας”, ο υπουργός κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους «να εργαστούν με εντιμότητα, συνέπεια, αξιοπιστία, παραγωγικότητα, αποτελεσματικότητα και με απόλυτο σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων», προτρέποντάς τους να αποδείξουν ότι «η Ελλάδα έχει τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για σημαντικά επιτεύγματα, που θα ενισχύουν, από όλες τις πλευρές, την ισχύ της Πατρίδας μας».

Ν. Παναγιωτόπουλος: «Ας είναι η σημερινή μέρα, η μέρα μιας σημαντικής αρχής»

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στην τοποθέτησή του για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, παρέθεσε αναλυτικά την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στην ανάπτυξη του νέου drone ευχόμενος «ας είναι η σημερινή μέρα, η μέρα μιας σημαντικής αρχής. Αυτό το σημαντικό project, με αδιαμφισβήτητη και αυταπόδεικτη Εθνική ωφέλεια, μπαίνει στις ράγες της υλοποίησης με την υπογραφή αυτού του μνημονίου που ενώνει τα διαφορετικά κομμάτια του παζλ και μας κάνει να βλέπουμε μπροστά με αισιοδοξία, κάτι το οποίο θα υλοποιηθεί διότι υπάρχει κάθε διάθεση και κάθε υποστήριξη για να γίνει».

Φώτης Μάρης: «Ένα πρόγραμμα απαιτητικό, το οποίο να είστε σίγουροι ότι θα επιτύχει»

Τέλος, ο Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης σημείωσε πως «το Πανεπιστήμιο Θράκης με ιδιαίτερη χαρά ανέλαβε το ρόλο τον οποίο του ανέθεσαν τα Υπουργεία, και πρώτα από όλα το Υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά, με το πρόγραμμα “Αρχύτας”. Διαθέσαμε το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας και ό,τι άλλο απαιτούνταν. Αυτό ακριβώς το επιτυχημένο μοντέλο και τη συνεργασία με αξιόλογους και σημαντικούς συναδέλφους από τα άλλα Πανεπιστήμια θα συνεχίσουμε με το πρόγραμμα “Γρύπας”. Ένα πρόγραμμα απαιτητικό, το οποίο να είστε σίγουροι ότι θα επιτύχει. Τέτοιου είδους προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να αναδείξουμε το έργο των ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καλύπτοντας με τη μέγιστη δυνατή ευθύνη τον ρόλο που τους ανέθεσε η ελληνική πολιτεία».

Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το παρών έδωσαν ο Πρύτανης, Καθηγητής κ. Φώτιος Μάρης, το μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΔΠΘ, Καθηγήτρια κα. Μαρία Μιχαλοπούλου και οι υπεύθυνοι για το έργο, Καθηγητής κ. Αντώνιος Γαστεράτος, Καθηγητής κ. Γεώργιος Συρακούλης και Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Νικόλαος Παπανικολάου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.