Ξεπαγωνουν προσληψεις σε δημους – ΔΕΚΟ

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» των προσλήψεων στο Δημόσιο, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να «ξεπαγώσει» τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού σε ΟΤΑ α βαθμού (δήμοι – κοινότητες) και σε ΔΕΚΟ.

 

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών δημοσιεύτηκε σε εγκύκλιό του που εξειδικεύει σημεία του νόμου 3812/2009 και διευκρινίζει πως από την αναστολή προσλήψεων και διορισμών του νόμου εξαιρείται «το προσωπικό που προβλέπεται στις περιπτώσεις β έως και κ της παρ. 1 του άρθρου 4 της ΠΥΣ 33/06, όπως ισχύει. Ενδεικτικά αναφέρουμε: το προσωπικό των ΟΤΑ α βαθμού, το προσωπικό των ανωνύμων εταιρειών, για τις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κεφ. Β του Ν. 3429/2005 κ.α. Οι προσλήψεις και οι διορισμοί των ανωτέρω κατηγοριών συνεχίζονται κανονικά».

Στον «προθάλαμο» του Εθνικού Τυπογραφείου θα βρεθούν σύντομα όλες οι προκηρύξεις δήμων που «πάγωσαν» στο παρά πέντε των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και εκείνες που είχαν πάρει την έγκριση του ΑΣΕΠ και περίμεναν το ΦΕΚ για τη δημοσίευση των διαγωνισμών τους. Ακολούθως δήμοι, κοινότητες, καθώς και ΔΕΚΟ που έχουν άμεση ανάγκη από προσωπικό δεν θα διστάσουν να στείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών και στο ΑΣΕΠ τα νέα τους αιτήματα, προκειμένου να διεκδικήσουν την ενίσχυσή τους με νέο μόνιμο προσωπικό. Βασική προϋπόθεση, φυσικά, είναι να επικαιροποιήσουν τις δαπάνες πρόσληψης του νέου προσωπικού στους προϋπολογισμούς του 2010.

 

Το ΑΣΕΠ έχει δεχτεί ήδη κάποια μικρά αιτήματα φορέων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όμως ο μεγάλος όγκος των αιτημάτων αναμένεται από τα τέλη Μαϊου, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανανέωσης των αιτημάτων πρόσληψης. Η πρώτη προκήρυξη που επεξεργάζεται και θα προωθήσει η Ανεξάρτητη Αρχή, μετά την αλλαγή πλεύσης του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά περίπου τους 800 τροφίμους ορφανοτροφείων, για να ακολουθήσουν δεκάδες άλλες, αφού προηγουμένως εξασφαλίσουν το «πράσινο φως» από την τριμελή επιτροπή υπουργών.

 

Με τον τρόπο αυτό, άλλωστε, το υπουργείο Εσωτερικών σκοπεύει να ελέγξει κάπως την αλόγιστη υποβολή αιτημάτων, εγκρίνοντας μόνο εκείνα που ανταποκρίνονται σε πραγματικά επείγουσες ανάγκες. Αλλωστε, η δημοσιονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγάλες αποκλίσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το υπουργείο σκοπεύει να παρέμβει στα αιτήματα δήμων που δεν αφορούν ελλείψεις προσωπικού, αλλά γίνονται μόνο εν όψει δημοτικών εκλογών.

 

Πάντως, η απόφαση αυτή «λύνει τα χέρια» σε δημάρχους και διοικήσεις επιχειρήσεων του Δημοσίου, Οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων δείχνουν πως οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α βαθμού επικροτούν την απόφαση αυτή του υπουργείου, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η πρόσληψη νέου προσωπικού είναι μονόδρομος, ειδικά σε περιπτώσεις όπου οι ελλείψεις εξειδικευμένων υπαλλήλων παραμένουν και οι συνταξιοδοτήσεις αυξάνονται κατακόρυφα. Εξάλλου, η αναδίπλωση αυτή του υπουργείου στο θέμα των προσλήψεων δεν είναι άσχετη με τον «Καλλικράτη», καθώς αφενός υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό στους δήμους και αφετέρου εν όψει της ανακοίνωσης του χωροταξικού απαιτείται κάποια έξτρα παροχή σε δημάρχους που αντιδρούν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.