Ξενες τραπεζες ανοιγουν υποκαταστηματα στην Αθηνα

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, 6 τράπεζες ανοίγουν ή εξετάζουν να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα και άλλες 2 επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους

Υποκαταστήματα στην Αθήνα ανοίγουν τον επόμενο χρόνο μεγάλα τραπεζικά ονόματα, ενώ άλλες τράπεζες επεκτείνουν τις δραστηριότητες που ήδη έχουν στην Ελλάδα, καθώς οι επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το Brexit, προσελκύουν τραπεζικό ενδιαφέρον στη χώρα. Έτσι, το 2022 το τραπεζικό τοπίο διαγράφεται πλουσιότερο, αλλά και ανταγωνιστικότερο. Κάτι που έχει τη σημασία του και για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές και τραπεζικές πηγές, 6 τράπεζες ανοίγουν ή εξετάζουν να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Αθήνα και άλλες 2 επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

H Goldman Sachs, μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, με σταθερή και έντονη παρουσία στην ελληνική αγορά, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και ανοίγει το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους πλήρες υποκατάστημα στην Αθήνα, που θα καλύπτει ευρύτερα την Ανατολική Ευρώπη. Η Goldman Sachs, σύμβουλος μεταξύ άλλων στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και σε πολλές εκδόσεις τραπεζών και επιχειρήσεων, υπό την καθοδήγηση του κ. Χάρη Ηλιάδη, θα βρίσκεται έτσι πιο κοντά στο ελληνικό γίγνεσθαι. Σε πρώτη φάση, το investment banking θα είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί στο private banking και στη διαχείριση assets.

H JP Morgan έχει ήδη ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα από τον Ιούνιο με senior country officer τον Στέλιο Παπαδόπουλο, πρώην γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ. Η ήδη σημαντική δραστηριότητά της στο investment banking αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τον επόμενο χρόνο, ενώ στα σχέδιά της περιλαμβάνεται η επέκταση και στο private banking. Σημαντική εξέλιξη θα αποτελέσει όμως και η έκβαση του εξεταζόμενου σχεδίου της για εξαγορά της Viva Wallet, στην οποία αναφέρθηκαν πρόσφατα δημοσιεύματα. Εφόσον το σχέδιο υλοποιηθεί, είναι προφανές ότι θα δρομολογήσει και άλλες πρωτοβουλίες του αμερικανικού τραπεζικού κολοσσού στην Ελλάδα. Η Deutsche Bank, με ήδη θεμελιωμένη παρουσία στην Αθήνα, όρισε πρόσφατα τον Δήμο Αρχοντίδη, έναν έμπειρο επαγγελματία του τραπεζικού χώρου, ως Chief Country Officer στην Ελλάδα, ο οποίος θα ηγηθεί των δραστηριοτήτων επενδυτικής στρατηγικής για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Στις χώρες αυτές η τράπεζα έχει επενδύσει με στόχο την ανάπτυξη», σημειώνουν στην Deutsche Bank. «H τοποθέτηση του Δήμου Αρχοντίδη ενίσχυσε το τοπικό franchise της τράπεζας και ενισχύει τη βαθιά της δέσμευση στους πελάτες της εδώ. Συν τω χρόνω, η Deutsche Bank  σκοπεύει να αναπτύξει περαιτέρω τις υφιστάμενες σχέσεις της στην Ελλάδα και να διερευνήσει νέες δυνατότητες επέκτασης». Υποκατάστημα στην Αθήνα, το οποίο πιθανώς θα εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή, εξετάζει να ανοίξει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η Bank of America. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι οι αναλυτές της πολυεθνικής επενδυτικής τράπεζας προέβλεψαν προ μηνός ανάπτυξη 8,6% στην Ελλάδα.

Επίσης, η ιαπωνική Nomura, με σημαντική παρουσία στις εκδοτικές δραστηριότητες του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας αναπτύξει τραπεζικές εργασίες εκτός Λονδίνου, μετά το Brexit, εξετάζει το άνοιγμα γραφείου και στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ενδιαφέρονται να ιδρύσουν υποκαταστήματα εδώ μια μεγάλη γαλλική, μια σουηδική και μια βουλγαρική τράπεζα. Γραφείο αντιπροσωπείας, εξάλλου, άνοιξε μια κινεζική τράπεζα, η Commercial Bank of China. Οι ξένες τράπεζες βλέπουν, αναμφίβολα, ευκαιρίες υψηλών αποδόσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα όμως οι αποφάσεις τους να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους εδώ, δείχνουν επιστροφή της εμπιστοσύνης τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της τραπεζικής αγοράς, «όλοι έχουν προεξοφλήσει μια περίοδο με ευνοϊκές εξελίξεις στα μακροοικονομικά μεγέθη, καθώς και με ευκαιρίες ανάπτυξης πιστωτικών δραστηριοτήτων, με τη βοήθεια και του Ταμείου Ανάκαμψης».  Επίσης, προοπτικές παρουσιάζει η διαχείριση assets προσώπων υψηλού πλούτου, που βρίσκονται ήδη ή εγκαθίστανται στην Ελλάδα, όπως –μεταξύ άλλων– όσοι παίρνουν «χρυσή βίζα».

Κίνητρο αποτελούν επίσης οι φορολογικές ελαφρύνσεις που προσφέρει η κυβέρνηση σε όσους επιστρέφουν ή εγκαθίστανται στην Ελλάδα από το εξωτερικό, όπως σημειώνει άλλο τραπεζικό στέλεχος.

Το Brexit έχει παίξει κι αυτό τον ρόλο του, καθώς οι μεγάλες τράπεζες μεταφέρουν δραστηριότητες εκτός Λονδίνου, προκειμένου να βρίσκονται σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και διαφοροποιούν τη στρατηγική τους, αναπτύσσοντας τις περιφερειακές αγορές. Ανάμεσα σε αυτές βρίσκει τη θέση της και η Ελλάδα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.