Ξεκινουν την ερχομενη Δευτερα οι Θερινες Εκπτωσεις

«Όλοι μαζί στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας» προτρέπει ο Εμπορικός Σύλλογος

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου ξεκινά η περίοδος των Τακτικών Θερινών Εκπτώσεων και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 31 Αυγούστου.

 

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής υπενθυμίζει ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

 

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

 

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

 

Όπως υπογραμμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος, κατά τη διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης».  Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ συμπληρωματικά δίνεται η δυνατότητα αναγραφής ποσοστού έκπτωσης. 

 

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

 

Όχι στο άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων

 

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

 

Ωστόσο, η πάγια θέση του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής είναι αντίθετη με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς όπως εξηγεί «έχει αποδειχθεί ότι είναι αχρείαστες και επιφέρουν μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις». Συνεπώς, για την προτεινόμενη από το νόμο πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των θερινών εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020, η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου προς τα μέλη του είναι τα καταστήματα να παραμείνουν κλειστά.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής εύχεται να πετύχουν αυτές οι εκπτώσεις και προτρέπει τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν στο μέτρο του δυνατού τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. «Η επιχείρηση και ο καταναλωτής ας είναι  δυο χέρια ενωμένα που ενώνουν τις δυνάμεις τους και ενισχύουν την τοπική αγορά» προτρέπει  ο Εμπορικός Σύλλογος μη παραλείποντας να ευχαριστήσει το καταναλωτικό κοινό «για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του καθώς δείχνει έμπρακτα την προτίμηση του στα τοπικά καταστήματα και προϊόντα».

 

«Όλοι μαζί στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Η αγοραστική μας δύναμη μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου μας» τονίζει κλείνοντας ο Εμπορικός Σύλλογος.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.