Ξεκινησε η διανομη του τελους του 1% απο την εγκατασταση των αιολικων παρκων

Στα 1,4 εκ. ευρώ θα ανέλθει το ποσό για τα έτη 2015-2019 στο Δήμο Αρριανών

Ξεκίνησε η διανομή από τις εταιρείες που λειτουργούν ΑΠΕ του τέλους 1% στους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας που διαμένουν σε περιοχές (τις πρώην κοινότητες) της Ελλάδας όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα, μικρά υδροηλεκτρικά (ΜΥΗ) και σταθμοί βιομάζας.

Πρόκειται για ποσά που παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα με σκοπό να μειώνουν το λογαριασμό ρεύματος των καταναλωτών.

Όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας, το συνολικό ποσό που διανέμεται αυτή την περίοδο αφορά την παραγωγή των ετών 2015-2019. Ήδη έχει διατεθεί στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το συνολικό ποσό των 24,1 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν την επόμενη περίοδο υπέρ των δικαιούχων καταναλωτών που διαμένουν σε κοινότητες, για τις οποίες δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις στο ΥΠΕΝ ή το ΔΕΔΔΗΕ. Μετά την εξέταση από το ΥΠΕΝ των εκκρεμών ενστάσεων (που συνήθως αφορούν τα διοικητικά όρια των κοινοτήτων), θα διανεμηθεί πρόσθετο ποσό 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι συνολικά 30,6 εκατομμύρια ευρώ.

1,4 εκ. ευρώ στο Δήμο Αρριανών

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, στο Δήμο Αρριανών, (που έχει και μεγάλη συγκέντρωση αιολικών), θα κατανεμηθούν 1,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο ποσό θα κατανεμηθεί και σε κοινότητες του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα ποσά κατανέμονται στους κατοίκους κοινοτήτων στα χωρικά όρια των οποίων έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα, και όχι σε όλους τους καταναλωτές στο Δήμο.

Ανάμεσα στις κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους, στις οποίες δεν εκκρεμούν ενστάσεις, η εικόνα έχει ως έξης:

Στην κοινότητα Αισύμης Έβρου ο μέσος όρος που έλαβε ή θα λάβει ο κάθε δικαιούχος καταναλωτής είναι 4.900 ευρώ

Στην κοινότητα Κέχρου Ροδόπης ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 2.530 ευρώ

Σημειώνεται ότι σε μικρότερες κοινότητες τα ποσά ανά δικαιούχο μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα. Για παράδειγμα στον Πύργο Δωρίδας ο μέσος όρος ανά δικαιούχο είναι 18.450 ευρώ. Στην Πιτίτσα Πατρέων ο μέσος όρος είναι 6.590 ευρώ.

Τα ανωτέρω ποσά αφορούν τη μέση συνολική καταβολή ανά δικαιούχο για την περίοδο 2015-2019 σε κοινότητες χωρίς ενστάσεις. Βεβαίως, οι καταβολές θα συνεχίζονται με την μορφή μειώσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των αιολικών πάρκων.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ υπολογίζει πως τα ποσά των καταβολών που θα επαναλαμβάνονται κάθε έτος στις παραπάνω κοινότητες με πάνω από 100 δικαιούχους είναι τουλάχιστον 350-980 ευρώ/έτος για τον κάθε ένα δικαιούχο οικιακό καταναλωτή ρεύματος, για όλα τα χρόνια που θα λειτουργούν τα αιολικά πάρκα.

Καλεί δε το ΥΠΕΝ και τον ΔΕΔΔΗΕ να τυποποιήσουν περισσότερο τη διαδικασία ώστε οι επόμενες καταβολές στους δικαιούχους να είναι πιο συχνές και τακτικές. Ειδικά, μετά την επικείμενη εκδίκαση των εκκρεμών ενστάσεων, οι υπηρεσίες θα έχουν ολοκληρώσει έναν μεγάλο όγκο επεξεργασίας πληροφοριών και δεδομένων, που θα είναι διαθέσιμα για την επόμενη διανομή.

Σημειώνεται ότι από την αρχή εφαρμογής του μέτρου ενίσχυσης των καταναλωτών, τον Ιούνιο 2010, έχουν ήδη παρακρατηθεί υπέρ των καταναλωτών από τα αιολικά πάρκα (αλλά και ΜΥΕ και σταθμούς βιομάζας) πάνω από 62 εκατ. ευρώ. Την ίδια περίοδο έχουν παρακρατηθεί πάνω από 105 εκατ. ευρώ υπέρ των Δήμων για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων και πάνω από 18 εκατ. ευρώ υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.