Ξεκινησαν στασεις εργασιας οι εργαζομενοι της κλινικης «Αγιος Γεωργιος»

Σε οριακό πλέον σημείο έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις μεταξύ εργαζόμενων και διοίκησης της κλινικής αποκατάστασης και αποθεραπείας «Άγιος Γεώργιος», με τους πρώτους να προχωρούν σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατά τη χθεσινή ημέρα. Οι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στην κλινική ανέρχονται στους 50-60 αυτή την περίοδο, ενώ ο σκοπός της διαμαρτυρίας τους ήταν η απόδοση δεδουλευμένων, μισθών και επιδομάτων, που για ορισμένους εξ’ αυτών, ξεπερνούν τους 10 μήνες καθυστέρησης. Έκαναν λόγο επίσης και για οφειλόμενα αναδρομικά, που για ορισμένους υφίστανται από το 2007, ενώ κατήγγειλαν τη διοίκηση για αθέτηση συμφωνίας τους, για αποπληρωμή αμέσως μετά το Πάσχα, ενός μέρους των οφειλομένων. Αγανακτισμένοι με την υπάρχουσα κατάσταση, κάλεσαν την τελευταία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αφού οι ίδιοι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Σα να μην έφτανε το θέμα με τις οφειλές της διοίκησης, την ατμόσφαιρα όξυνε περαιτέρω η απόφαση απόλυσης μιας εργαζόμενης της κλινικής, μια απόφαση, μάλιστα, που της κοινοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας.

«Αντιμετωπίζουμε πλέον πρόβλημα προσέλευσης στην εργασία μας»

Οι εργαζόμενοι, αφού διαβεβαίωσαν ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών, ξεκαθάρισαν ότι δε έχουν σκοπό να ζημιώσουν την επιχείρηση ή να κάνουν κακό στους ασθενείς. Ωστόσο προέβαλαν την αδιαλλαξία από πλευράς της διοίκησης, που, όπως υποστήριξαν, επικαλείται τη μη καταβολή νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, αν και για την ίδια επίκληση είχε διαψευστεί δημόσια και κατηγορηματικά από την τοπική πολιτική ηγεσία. Μετά ταύτα και βάσει της δημιουργειθήσας κατάστασης, υπογραμμίζουν την αδυναμία να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες επιβίωσης, την ώρα, που πολλοί από αυτούς έχουν οικογένειες και πολλαπλές υποχρεώσεις. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, «έχουμε πέσει πλέον πιο κάτω από το πρόβλημα της επιβίωσης και αντιμετωπίζουμε πρόβλημα προσέλευσης στην εργασία μας». «Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα” συνέχισαν, «και αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε από συγγενείς. Δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα, αλλά είναι και θέμα αξιοπρέπειας». Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, που έχουν περιέλθει πολλοί από αυτούς, δηλώνουν έτοιμοι, μετά την υπομονή τους τους προηγούμενους μήνες, να συνεχίσουν τις δράσεις διαμαρτυρίας. Για σήμερα, μάλιστα, αποφάσισαν νέα στάση εργασίας, προκειμένου να αναδείξουν το πρόβλημά τους και να πιέσουν τη διοίκηση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Κατήγγειλαν, τέλος, και το γεγονός της απόλυσης της συνάδελφου τους, που, όπως σημείωσαν, μετείχε παράλληλα και στο 5μελες συμβούλιο, του υπό σύσταση σωματείου τους.

Κωνσταντίνος Στασινόπουλος «Προτεραιότητα η κάλυψη των αναγκών των νοσηλευόμενων, γι’ αυτό χρειάζονται θυσίες από όλους»

Από τη μεριά του ο ιδιοκτήτης της κλινικής, κ. Κωνσταντίνος Στασινόπουλος, επικαλέστηκε τη δυσμενή οικονομική κατάσταση του ίδιου, καθώς και το τεράστιο πρόβλημα εισπράξεων των νοσηλίων από τα ασφαλιστικά ταμεία, που αντιμετωπίζει η κλινική τα τελευταία δυο χρόνια. Μάλιστα, προκειμένου για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των νοσηλίων, υποστήριξε ότι δέχτηκε και μείωση νοσηλίου 40% από τον ΟΓΑ. Αναγνώρισε το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις καταβολής των μισθών των εργαζομένων, αλλά έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών των νοσηλευόμενων στην κλινική. «Αυτός είναι ο στόχος», υποστήριξε, «αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, χρειάζονται θυσίες από όλους». Ζήτησε, λοιπόν, την κατανόηση και την υπομονή των εργαζομένων, ενώ για τη συμφωνηθείσα πριν από το Πάσχα πληρωμή μέρους των οφειλομένων τους, εκτίμησε ότι αυτή «θα πραγματοποιηθεί από μέρα σε μέρα», μετά την ολοκλήρωση της εκταμίευσης ενός αναμενόμενου ποσού από τα ασφαλιστικά ταμεία. «Είναι δικαιολογημένες οι κινήσεις των εργαζομένων, γιατί όντως έχουν δίκιο», σημείωσε, «αλλά υπάρχει και το ανυπέρβλητο σε κάποιες φάσεις στοιχείο ορισμένων γραφειοκρατικών διαδικασιών είσπραξης των νοσηλίων». Υποστήριξε, επίσης, ότι απασχολεί περισσότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο από το νόμο, κάτι, που, όπως είπε, «δεν το λαμβάνουν υπ’ όψιν τους οι εργαζόμενοι». Αναφορικά δε με την απόλυση μιας εργαζόμενης εχθές, δικαιολόγησε την κίνηση ότι επρόκειτο για μια βοηθό φυσιοθεραπευτού, που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες της κλινικής και επιπλέον είχε δυσβάσταχτο κόστος. Εξέφρασε την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε περαιτέρω απολύσεις, αλλά δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, σε περίπτωση επιδεινώσης της οικονομικής δυσπραγίας, για εργαζόμενους, που, όπως είπε, δεν καλύπτουν ουσιαστικές ανάγκες. Τέλος, εκτίμησε ότι η κατάσταση μπορεί να αποκατασταθεί μετά τον Αύγουστο, οπότε και προέβλεψε ότι η ροή των νοσηλίων θα είναι καλύτερη και θα υπάρχει μεγαλύτερη ευχέρεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.