Ξεκινησαν οι συναντησεις για το νεο LEADER σε Ροδοπη και Ξανθη

Μινι-πρόσκληση αναμένεται την επόμενη χρονιά για τους επιπλέον πόρους 2 εκ. ευρώ του LEADER που ολοκληρώνεται

Ενημέρωση για το νέο LEADER Ροδόπης-Ξάνθης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης πριν την διαμόρφωση της πρότασης για την επόμενη προγραμματική περίοδο, πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου η Αναπτυξιακή Ροδόπης, στο ΤΕΕ Θράκης. Η πρώτη αυτή εκδήλωση αφορούσε αυστηρά μελετητές, ενώ ανάλογες, και με τη συμμετοχή περισσότερων ενδιαφερόμενων, θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε Δήμους των δύο ΠΕ, μέχρι την ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο.

Ο σκοπός της εκδήλωσης όμως ήταν διττός, γιατί τα μέλη της Αναπτυξιακής ήθελαν να συζητήσουν με τους μελετητές τις κατευθύνσεις που εκτιμούν ότι θα έχουν ταχύτερη απορρόφηση για την μίνι πρόσκληση που αναμένεται σύντομα, και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους που έχουν εξασφαλίσει από το προηγούμενο LEADER και πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του 2025.

Ξεκινά η διαβούλευση για το νέο LEADER

Όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής κ. Δημήτρης Λουρίκας, αποφάσισαν, όπως ορίζεται και στις υποχρεώσεις τους, να ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις με τους τοπικούς φορείς την διαβούλευση για το πρόγραμμα LEADER 2023-2027. Ξεκίνησαν λοιπόν με την πρώτη διαβούλευση με τους μελετητές την Παρασκευή, μιας και αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τις κατευθύνσεις που οι πελάτες τους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα, ώστε να ανιχνεύσουν τι θέλει ο κόσμος. «Θέλαμε να αφουγκραστούμε τους μελετητές τι έχουν ακούσει, και να τους ζητήσαμε να μας καταθέσουν προτάσεις για την κατεύθυνση του νέου LEADER» ανέφερε.

Για αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες διαβουλεύσεις, από μία στις έδρες των ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά και στις έδρες των περιφερειακών Δήμων, και μια συνολική με την συμμετοχή του επαγγελματικού κόσμου και των πολιτών. Αυτές οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσει και ο σχεδιασμός του LEADER από το ΥΠΑΑΤ, που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Όπως αναφέρθηκε κατά την συνάντηση, υπάρχουν δύο μεγάλες αλλαγές που έχουν προταθεί, με τη μία να αφορά την μη επιλεξιμότητα νέων τουριστικών καταλυμάτων σε πεδινές περιοχές, (όπως π.χ. το Φανάρι), αλλά μόνο σε ορεινές, παρόλο που στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν υφιστάμενα τουριστικά καταλύματα εκτός του αστικού ιστού. Παράλληλα, μια πρόταση που είναι πολύ πιθανό να μην ισχύσει, είναι η μη εγκατάσταση μεταποιητικής μονάδας που θα έχει σαν πρώτη ύλη προϊόν που δεν παράγεται στην περιοχή μας.

Την ίδια ώρα εντάσσονται και έννοιες όπως το Farm to Fork, η πράσινη οικονομία, καθώς και τα έξυπνα χωριά, δηλαδή η επιλογή ενός ή δύο οικισμών ή κοινοτήτων, συνολικού πληθυσμού κάτω των 15.000 κατοίκων, που μπορούν να οργανωθούν για να είναι ανταγωνιστικά, όσο αφορά τα προβλήματα στα δίκτυα, στη μεταφορά, ακόμα και στην διάθεση των προϊόντων τους, σε μια ολιστική προσέγγιση. Όλα αυτά θα συζητηθούν, και ανάλογα θα προσαρμοστεί η πρόταση της Αναπτυξιακής για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Προσπάθεια να διατεθούν 2 εκ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025

Η Αναπτυξιακή όμως άδραξε την ευκαιρία για να συζητήσει με τους μελετητές τις άμεσες τοπικές ανάγκες, που θα μπορέσουν να απορροφήσουν γρήγορα στο μίνι- πρόγραμμα που θα συνταχθεί μέχρι τον Ιανουάριο. Όπως τόνισε ο κ. Λουρίκας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους έδωσε 1 εκ. ευρώ λόγω του ρυθμού και του προγραμματισμού που έγινε από την Αναπτυξιακή, μαζί με υπόλοιπα που θα έχουν και άλλους πόρους που διεκδικούν θα φτάσει γύρω στα 2 εκ. ευρώ.

Μέσα στο 2023 λοιπόν θα τρέξει ένα μίνι LEADER όπως το χαρακτήρισε, που όμως έχει τη χρονική δέσμευση αυτού που ήδη υλοποιείται (μέχρι το 2025). Τα στενά χρονικά περιθώρια, τόνισε, σημαίνουν πως θα πρέπει η Αναπτυξιακή να τρέξε γρήγορα με προτάσεις για έργα ή προμήθειες που έχουν ωριμότητα, και μπορούν να ολοκληρωθούν σε αυτό το χρονικό διάστημα. «Για αυτό τους ρωτήσαμε προς ποιες κατευθύνσεις υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και ετοιμότητα» σημείωσε, ώστε και να μην χαθούν οι πόροι, αλλά και να ωφεληθεί τα μέγιστα η περιοχή. Μάλιστα αν υπάρχουν έτοιμες προτάσεις που μπορούν να ενταχθούν, ώστε να είναι γρήγοροι αλλά και αποτελεσματικοί, θέλουν να ενημερωθούν για αυτές ώστε να κινηθούν ανάλογα.

Έκαναν στην συνάντηση μια πρώτη συζήτηση, και περιμένουν τις όποιες προτάσεις τους μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να συνεδριάσει στη συνέχεια η Αναπτυξιακή για να βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος. Όπως σημείωσε ο κ. Λουρίκας, οι επιλεξιμότητες θα είναι ίδιες με αυτές του προηγούμενου LEADER, όμως αντί για 12 με 13 κωδικούς που είχε αυτό, θα τους περιορίσουν σε 5 με 6 ώστε να είναι πιο στοχευμένο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.