Ξεκινησαν και στην αγορα της Κομοτηνης οι θερινες εκπτωσεις

Τι πρέπει να προσέξουν καταναλωτές και επαγγελματίες εξηγεί η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου

«Καλή αλλά μειωμένη σε σχέση με το παρελθόν η κίνηση» και για το Κουρμπάν Μπαϊράμ

Ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα 11 Ιουλίου οι θερινές εκπτώσεις του 2022, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Η δεύτερη μεγάλη εκπτωτική περίοδος βρίσκει την αγορά της Ροδόπης σε κατάσταση υποτονική, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες, με κορύφωση το Σαββατοκύριακο, υπήρξε εντονότερη κίνηση λόγω της θρησκευτικής εορτής τους Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Όπως εξήγησε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ.Κική Κωνσταντινίδου οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων, δημιουργούν πάντα μια αυξημένη κίνηση, σε συγκεκριμένους ωστόσο κλάδους του εμπορίου, κυρίως της διατροφής και των παιδικών δώρων. Η οικονομική κρίση, η πανδημία και ο περιορισμένος οικογενειακός προϋπολογισμός δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την εορταστική κίνηση, καθώς ναι μεν υπήρξε, ωστόσο δεν ήταν μεγάλη συγκριτικά και με παλαιότερα έτη, γεγονός που σύμφωνα με την ίδια δείχνει και την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νοικοκυριά και στην τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη.

Σε ό,τι αφορά τις θερινές εκπτώσεις η ίδια έκανε λόγο για μια «παραδοσιακή» εκπτωτική περίοδο, τονίζοντας ότι στο προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δόθηκε παράταση μισής ώρας τις απογευματινές ώρες Τρίτης και Πέμπτης, όταν και τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 6 το απόγευμα έως και τις 21: 30 το βράδυ.

Τι θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες

Αυτό το οποίο θα πρέπει να προσέξουν οι καταστηματάρχες σύμφωνα με την ίδια αφορά στις αναγραφόμενες τιμές, υπενθυμίζοντας ότι, κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές όπως τόνισε η ίδια « θα πρέπει να κάνουν μια πολύ καλή έρευνα στα καταστήματα, να δουν ποιες είναι οι ανάγκες τους, τι ακριβώς χρειάζονται, να το ψάξουν» και κυρίως όπως υπογράμμισε «να καταναλώσουν στην αγορά της πόλης μας».

Μειωμένοι χρόνο με τον χρόνοι οι τζίροι των καταστημάτων

«Ο πληθωρισμός αυξάνεται πάρα πολύ γρήγορα, αυτό δεν μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα από τα καταστήματα, οι τιμές έχουν αυξηθεί και δεν θα μπορέσουμε να κρατήσουμε πλέον τις τιμές στα επίπεδα τα οποία είχαμε μέχρι σήμερα. Κάποιο ποσοστό θα μετακυλήσει και στον τελικό καταναλωτή, για να μπορέσουμε κι εμείς από την πλευρά μας να κρατήσουμε τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις μας και να μπορέσουμε να είμαστε και συνεπείς όσο το δυνατόν περισσότερο προς τις υποχρεώσεις οι οποίες είναι σταθερές και συνεχώς αυξανόμενες» ανέφερε η ίδια τονίζοντας πως οι τζίροι των καταστημάτων βαίνουν χρόνο με τον χρόνο μειούμενοι.

«Εμείς αυτό που αισιοδοξούμε και θέλουμε, είναι το ντόπιο καταναλωτικό κοινό να παραμείνει στα καταστήματα και να καταναλώσει στην περιοχή μας» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει μια πάρα πολύ μικρή έλευση τουριστών από τον κάθετο  άξονα, κυρίως οι περαστικοί, αλλά και αυτοί που μένουν στην περιοχή του Φαναρίου και της Μαρώνειας, φέρνουν μια μικρή υπεραξία στην περιοχή και στην κινητικότητα της περιοχής μας, από κει και πέρα όμως, με τις υπάρχουσες συνθήκες και με τις πολύ αυξημένες υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε, δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε και πάρα πολύ όσον αφορά την κινητικότητα στα μαγαζιά, και όσον αφορά την ανταπόκριση που θα έχουμε στις υποχρεώσεις μας». «Εμείς κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να είμαστε συνεπείς και στις δύο περιπτώσεις» εξήγησε.

Υπέρ της νομιμότητας και της διασφάλισης των τιμών

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο εφαρμογής πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των καταστημάτων ηλεκτρικών ειδών λόγω των περιπτώσεων αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί λόγω του προγράμματος επιδότησης αντικατάστασης συσκευών, η κ. Κωνσταντινίδου τόνισε πως οι αυξήσεις που παρατηρούνται έχουν γίνει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι και είναι συνεχόμενες σε όλα τα είδη.


«Το να αυξάνουμε πολύ περισσότερο τις τιμές και να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, σαφώς και δεν επικροτούμε τέτοιες καταστάσεις» ανέφερε τονίζοντας πως «αυτό που πρέπει  να γίνει είναι να υπάρχει ένας έλεγχος τιμών, να κρατηθούν οι τιμές εκεί που πρέπει να κρατηθούν, για να μπορέσει και το κίνητρο που έδωσε η πολιτεία προς τους φορολογούμενους, να λειτουργήσει σωστά, να αναβαθμιστούν και τα ελληνικά νοικοκυριά ούτως ώστε να μην έχουν απώλειες, όσον αφορά την ενέργεια, εντός των σπιτιών».

«Εμείς είμαστε πάντα υπέρ της νομιμότητας, και πάντα υπέρ της διασφάλισης των τιμών, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και να μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι επαγγελματίες» ανέφερε επαναλαμβάνοντας την ανάγκη στήριξης της τοπικής αγοράς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.