Ξεκιναει το εργο «Ultra – Fast Broadband»

Η Ροδόπη ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες που θα τοποθετηθούν δίκτυα οπτικών ινών

Στην υπογραφή Σύμβασης Σύμπραξης με τον Όμιλο ΟΤΕ προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband».  Με την υλοποίηση του έργου ευνοείται η αποκέντρωση, η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. 

Τη Σύμβαση Σύμπραξης υπέγραψαν το πρωί της Δευτέρας αφενός ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Σωκράτης Κάτσικας και αφετέρου ο Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ Γιάννης Κωνσταντινίδης και ο Διευθυντής Ultrafast ΟΤΕ Γιάννης Βασιλόπουλος.

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra – Fast Broadband» (UFBB) αποτελεί το μεγαλύτερο έργο τηλεπικοινωνιακών υποδομών που έχει προκηρυχθεί στην Ελλάδα, και ένα από τα μεγαλύτερα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Ευρώπη. Προβλέπει τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών υποδομών που θα εξασφαλίζουν τη δυνατότητα υπερυψηλής ταχύτητας Internet σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στο σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τέσσερις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ στο έργο

Ο Όμιλος ΟΤΕ, μέσω της 100% θυγατρικής του εταιρείας «Ultrafast OTE», θα αναπτύξει δίκτυο FTTH στις 3 από τις 7 περιοχές του έργου. Ανάμεσα στις περιοχές που θα επωφεληθούν είναι και οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Δράμας, Έβρου και Ξάνθης.

Οι εργασίες για κατασκευή του δικτύου FTTH θα ξεκινήσουν άμεσα και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών θα ξεκινήσει σταδιακά, στις περιοχές που ολοκληρώνεται η εγκατάσταση των οπτικών ινών. Οι πρώτες εμπορικά διαθέσιμες περιοχές αναμένονται μέσα στο 2024.

Η υλοποίηση του έργου UFBB αναμένεται να συμβάλει στη στήριξη και ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη στήριξη της αποκέντρωσης, μέσω της μείωσης του ψηφιακού χάσματος μεταξύ αστικών και ημιαστικών περιοχών. Συνολικά από το Ultra-Fast Broadband υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν, εξασφαλίζοντας δυνατότητα ταχύτητας Internet έως 1Gbps, περί τα 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και περίπου 10.000 δημόσιων κτιρίων (σχολεία, κέντρα υγείας κλπ), σε περιοχές που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων.

Το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας Ultra-Fast Broadband» έχει αρχικό προϋπολογισμό 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Από αυτά, τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑΝΕΚ 265.000.000 ευρώ και Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 35.000.000 ευρώ), και τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ιδιωτικά κεφάλαια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.