Ξεκιναει απο το Σαββατο η περιοδος των εκπτωσεων

Έναρξη εκπτώσεων για τα εμπορικά καταστήματα, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο 15 Ιανουαρίου. Η εκπτωτική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του επόμενου μήνα και σε αυτή βασίζεται η πορεία πολλών εμπορικών καταστημάτων, που βρίσκονται σε πολύ δυσμενή κατάσταση αυτήν την περίοδο. Από την άλλη μεριά, αποτελεί και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους ίδιους τους καταναλωτές, ώστε να προχωρήσουν σε αγορές, κάτι, στο οποίο αποδείχτηκε ότι απείχαν τη χρονιά, που μας πέρασε. Η νέα αυτή περίοδος εκπτώσεων αναμένεται να περιλαμβάνει εκτεταμένες προσφορές σε πολύ μεγάλα ποσοστά, παρέχοντας έτσι ακόμη πιο οικονομικές επιλογές για το καταναλωτικό κοινό. Ο κ. Πέτρος Λιανουρίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ροδόπης, μίλησε στον ΠτΘ για τις προσδοκίες των εμπόρων από αυτήν την περίοδο εκπτώσεων, ενώ προχώρησε και στον απολογισμό της προηγουμένης χρονιάς για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και της κίνησης στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο, που προηγήθηκε.

«Πρόκειται για ό,τι χειρότερο έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και 40 χρόνια»

Αναφερόμενος, λοιπόν, στην κατάσταση, που βρέθηκε ο κλάδος κατά την προηγούμενη χρονιά στην πόλη μας, από την έναρξη μέχρι και τους τελευταίους μήνες του 2010, έκανε λόγο για μια πτώση της τάξεως του 10% έως 20%, με την ένδυση να παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά. Υποστήριξε δε ότι μετά από έρευνα στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του συλλόγου, ανεδείχθη ότι «περισσότερες από 180 καθαρά εμπορικές επιχειρήσεις δεν υφίστανται πια». Καταλήγοντας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση, που επικρατεί στο χώρο, και εκτίμησε, πως «πρόκειται για ό,τι χειρότερο έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και 40 χρόνια».

«Είδαμε την κίνηση, είδαμε την κατανάλωση, αλλά ο τζίρος ήταν μικρός»

Όσον αφορά την κίνηση στην αγορά, κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, παρατήρησε ότι «υπήρξε ύφεση λίγες εβδομάδες πριν από αυτό το διάστημα», εκτιμώντας ότι οφειλόταν στο γεγονός ότι «το κοινό προτίμησε να καλύψει ορισμένες πιο άμεσες ανάγκες των νοικοκυριών». Βάσει, λοιπόν, αυτής της πραγματικότητας, όπως είπε ο κ. Λιανουρίδης, «πολλές επιχειρήσεις, για να δελεάσουν το αγοραστικό τους κοινό, προχώρησαν σε αρκετές ανεπίσημες προσφορές μια ή δυο εβδομάδες πριν από την έναρξη της γιορτινής περιόδου». Το ποσοστό αυτών των προσφορών το εντόπισε γύρω στο 20-30%. Μάλιστα, παρατήρησε ότι «το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε, αφού δεν κινήθηκε ο ελεγκτικός μηχανισμός και αφέθηκαν παραπάνω ελεύθεροι οι έμποροι». Τα αποτελέσματα, ωστόσο, και αυτής της ανεπίσημης περιόδου προσφορών δεν ήταν τελικά τόσο ευεργετικά, όσο θα ανέμεναν οι έμποροι. Όπως τόνισε ο κ. Λιανουρίδης, «είδαμε την κίνηση, είδαμε την κατανάλωση, αλλά ο τζίρος ήταν μικρός. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε, υπήρχαν ανάγκες, αλλά φέτος ξόδεψε πολύ λιγότερα χρήματα». Δίνοντας τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου με ποσοστά, εντόπισε τη μείωση στο 15-20% περίπου, σε σχέση με την περυσινή περίοδο των εορτών, για το σύνολο των επιχειρήσεων.

Μέχρι και 70% αναμένονται τα ποσοστά των εκπτώσεων

Όσον αφορά, πλέον, την περίοδο των εκπτώσεων, που ακολουθεί, παρατήρησε αρχικά ότι «ήδη υπάρχουν εκπτώσεις και προσφορές κατά την περίοδο, που διανύουμε, οι οποίες ανέρχονται μέχρι και 50%». «Όπως καταλαβαίνουμε», συνέχισε, «μετά την έναρξη των εκπτώσεων θα δούμε ποσοστά από 50-60 έως και 70%». Όπως τόνισε, «αυτή η μεγάλη έκταση των εκπτώσεων γεννά προσδοκίες για περαιτέρω ώθηση της αγοράς», ενώ επισήμανε και τη δυνατότητα για τους καταναλωτές να καλύψουν τις ανάγκες τους με το μικρότερο δυνατό κόστος. Από την άλλη μεριά, όσον αφορά την προσοχή, που θα πρέπει να επισείσουν οι καταναλωτές σχετικά με τα ποσοστά των εκπτώσεων και τις αναγραφόμενες τιμές, υποστήριξε ότι «στην περιοχή μας δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από παρατυπίες εμπόρων» και έκρινε ότι βάσει της υφιστάμενης κατάστασης οι έμποροι δεν έχουν περιθώρια για τέτοιες παρασπονδίες. Κατέληξε δε με μια συμβουλή προς τους καταναλωτές, «να εμπιστευτούν τα καταστήματα της πόλης μας και να στηρίξουν την τοπική αγορά, προς όφελος όλων μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.