Ξεκινα η πιλοτικη δραση για την Κοινωνικη Επιχειρηματικοτητα στην ΑΜΘ

Κάλεσμα για συμμετοχή τόσο μελών ΚΟΙΝΣΕΠ, όσο και όσων θέλουν να προχωρήσουν στην δημιουργία τους

Κάλεσμα προς όλους τους ενδιαφερόμενους, είτε είναι ήδη μέλη ΚΟΙΝΣΕΠ είτε σκέφτονται να δημιουργήσουν μια δομή Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, να συμμετάσχουν στην Πιλοτική Δράση του έργου + RESILIENT που ξεκινά εντός του Μαρτίου, κάνει η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Μέσω του έργου, θέλει να προωθήσει την ουσιαστική συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σε δράσεις που αποσκοπούν στη δυναμική κοινωνική επιχειρηματικότητα που καθοδηγείται από την τεχνολογία, τα ανοιχτά δεδομένα, την καινοτομία και τα επιτυχημένα μοντέλα με κοινωνική σημασία και αντίκτυπο.

Αυτό τονίστηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που έλαβε χώρο με αφορμή την έναρξη της πιλοτικής δράσης, με τη συμμετοχή στελεχών της Περιφέρειας ΑΜΘ που μίλησαν για το πρόγραμμα, αλλά και απάντησαν ερωτήσεις για αυτό.

Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου, και ελπίδα της ΠΑΜΘ είναι πως θα δώσουν μια ώθηση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Χρειάζονται ακόμα βήματα στην Κοινωνική επιχειρηματικότητα

Απώτερος σκοπός της Περιφέρειας, σημείωσε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Αλέξης Πολίτης, είναι να ενημερωθεί το ευρύτερο κοινό της Περιφέρειας για το ρόλο της ΠΑΜΘ στη Δράση, και να κινητοποιηθούν τόσο οι πολύ αξιόλογες τοπικές ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και άλλοι συνεργατικοί συνεταιρισμοί ή άτομα  που δραστηριοποιούντα ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, ώστε να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και εν τέλει όλη η Περιφέρεια.

Όπως ανέφερε, η κοινωνική οικονομία δίνει λύσεις σε ανάγκες της κοινωνίας που δεν έχουν καλυφθεί, κατέχοντας ένα σημαντικό ρόλο για την δημιουργία μιας ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας.

Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, ανέφερε, θα ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες όσων συμμετάσχουν σε αυτές, βοηθώντας τους παράλληλα να δικτυωθούν και να προβληθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος. Αποτελεί άλλωστε μέρος της γενικότερης προσπάθειας της Περιφέρειας να προωθήσει την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, στην οποία η χώρα μας είναι πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Ο κ. Πολίτης θεωρεί δε σημαντικό πως σε μια εποχή που η πανδημία έχει ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και έχει προκαλέσει αύξηση της ανεργίας, να ευοδωθούν οι κοινωνικοί τους σκοποί, επηρεάζοντας θετικά ευπαθείς ομάδες και δίνοντας διεξόδους ώστε να καταπολεμηθεί κατάλληλα το φαινόμενο.

Σημαντικά οφέλη για όσους συμμετάσχουν

Η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Παρασκευή Χουρίδου από την πλευρά της, εξέθεσε τους σκοπούς του  έργου, που είναι η υποστήριξη της ανάπτυξης Συνεργατικών Σχηματισμών (clusters) με υψηλή ροπή για Κοινωνική Ανταπόδοση. Επίσης επιθυμούν την ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν άμεση επαφή με το κοινωνικό περιβάλλον τους και επαν-επενδύουν τα κέρδη τους στη ίδια τη λειτουργία τους.

Πέραν αυτών, θέλουν να αναπτύξουν και την επαφή με τις νέες τεχνολογίες και την αξιοποίησή τους στο συνεργατικό μοντέλο, με τη χρήση Ανοικτών Δεδομένων (Open Data) και επιτυχημένα μοντέλα ανάπτυξης με πολιτικές υψηλού κοινωνικού αντίκτυπου, δημιουργώντας κοινωνικά ευαίσθητες αλυσίδες αξίας σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη για την Περιφέρεια, μεταξύ των άλλων με την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, και την ένταξη εκ νέου των μελών τους στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και των επιχειρήσεων που διαθέτουν κοινωνικά αντανακλαστικά και που στόχο έχουν την ανταπόδοση στην κοινωνία των κερδών τους.

Επίσης ελπίζουν πως θα δημιουργηθούν με αυτό τον τρόπο περαιτέρω κίνητρα για παραμονή στην περιφέρεια, ενώ οι επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στον διακρατικό Συνεργατικό Σχηματισμό + Resilient Cluster.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, βρισκόμαστε στην αρχή της πιλοτικής δράσης, η οποία θα βοηθήσει την περιφέρεια να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που επικρατεί. Στη συνέχεια θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα, ώστε να δημιουργηθούν κατά τόπους μοντέλα και εργαλεία για την μεταφορά της γνώσης προς τους πιο άμεσα ενδιαφερόμενους. Ακολούθως θα κεφαλαιοποιήσουν τα αποτελέσματα, ώστε να βρουν τρόπους να συνεχίσουν να εφαρμόζονται στην πράξη.

Πώς θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια

Για τα Σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν μίλησε η κ. Νάντια Καρρά, Οικονομολόγος – Living Prospects ΕΠΕ/ Εξωτερικός συνεργάτης Περιφέρειας ΑΜΘ. Σύμφωνα με αυτά που παρέθεσε, συνολικά θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά στις 17, 18 και 19 Μαρτίου τρία Εργαστήρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, διάρκειας 4 ωρών το καθένα, με θέμα την Κοινωνική Οικονομία, την Κοινωνική Καινοτομία και τα Ανοιχτά Δεδομένα αντίστοιχα.

Επίσης θα πραγματοποιηθούν, διαδικτυακά, 2 επισκέψεις μελέτης σε κοινωνικές επιχειρήσεις της περιφέρειας ΑΜΘ, με τα ακριβή στοιχεία να ξεκαθαρίζονται αργότερα.

Στα εργαστήρια μπορούν να συμμετάσχουν άτομα / επιχειρηματίες που απασχολούνται σε κοινωνικές επιχειρήσεις και συνεργατικούς σχηματισμούς με υψηλό κοινωνικό προσανατολισμό και ανταπόκριση (όπως Κοιν.Σ.Επ., ΚοεΣ.Π.Ε., Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Αστικοί Συνεταιρισμοί, Αστικές Εταιρίες κα), άτομα που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και που δραστηριοποιούνται (κατά προτεραιότητα) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει μπορεί να συμπληρώσει τη Φόρμα Συμμετοχής στην Πιλοτική Δράση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του έργου +RESILIENT:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd-ZIBVwbpl89icG-bdBbxz7IeOAFZq94Nbk5xONiXers-u3A/viewform

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.