Ξεχειλισε η αγανακτηση για τους Κτηνοτροφους της ΑΜΘ

Διαμαρτυρία στην έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή, ζητώντας απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε η μειωμένη πληρωμή της βασικής ενίσχυσης

Ετοιμάζονται για περεταίρω κινητοποιήσεις, προειδοποιούν πως η κτηνοτροφία θα σβήσει αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα

Την έλευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ή ακόμα και του Πρωθυπουργού, ώστε να δοθούν απαντήσεις για την νέα απώλεια που είδαν στα εισοδήματά τους στην πληρωμή του 70% της Βασικής ενίσχυσης, αλλά και λύσεις ώστε να μην χαθεί η κτηνοτροφία στην περιοχή μας, ζήτησαν από την Κομοτηνή οι κτηνοτρόφοι όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ, οι οποίοι πραγματοποιήσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την έδρα της Περιφέρειας το μεσημέρι της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν για την μείωση της επιδότησης, είναι το θέμα της κατανομής των βοσκοτόπων, ένα πρόβλημα που έρχεται από το 2014 και παρά τις υποσχέσεις για την υλοποίηση των διαχειριστικών σχεδίων, ώστε να λυθούν οι αδικίες στην κατανομή, αυτά βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα.

Σε συνδυασμό με τα λάθη που έγιναν στην εκπόνηση της νέας ΚΑΠ, που ξεκινά να ισχύει από φέτος, οι κτηνοτρόφοι είδαν τις επιδοτήσεις τους σημαντικά μειωμένες, στο 70% που δόθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, ενώ ανησυχούν ότι και τα υπόλοιπα θα δουν σημαντικές μειώσεις, θέτοντας εν αμφιβόλω την ίδια την ύπαρξή τους, με την πρώτη σε κάποιες περιπτώσεις να είναι πολύ υψηλή.

Χαρακτηριστικό είναι πως σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Σάκη Κοσουτζή, η απώλεια φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις και το 80 με 85%.

Οι κτηνοτρόφοι έθεσαν αυτές τις ανησυχίες και στον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, ο οποίος βρισκόταν στο χώρο, με πολλούς να εκφράζουν την άποψη πως οι διεκδικήσεις για την κτηνοτροφία στην Περιφέρεια ΑΜΘ δεν ήταν αρκετά έντονες, αφήνοντάς τους με μεγάλα προβλήματα.

Στάθηκαν δε στην καθυστέρηση στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων για τα βοσκοτόπια, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια αλλά  διαδοχικές καθυστερήσεις, όχι πάντα από την πλευρά της Περιφέρειας, τους άφησε έκθετους.

Αισθάνονται όμως ότι αδικούνται σε σύγκριση και με τους συναδέρφους τους στην υπόλοιπη χώρα, οι οποίοι ευνοήθηκαν περισσότερο από την τεχνική λύση για τα βοσκοτόπια, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τόσο και από τις αλλαγές στην ΚΑΠ.

Στήριξη από την πολιτική ηγεσία

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο πρώην βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, καθώς και, όπως ειπώθηκε κατά την συγκέντρωση, εκπρόσωποι των τριών βουλευτών της Ροδόπης, παρόλο που το λόγο, καταθέτοντας και πρόταση για συντονισμό των κινήσεων μεταξύ των βουλευτών, της Περιφέρειας και των κτηνοτρόφων για συνεχή πίεση προς το Υπουργείο, έλαβε μόνο ο εκπρόσωπος του Ιλχάν Αχμέτ κ. Δάμων Δαμιανός.

Παράλληλα τοποθετήθηκαν όλοι οι πρόεδροι των συλλόγων, αλλά και απλοί κτηνοτρόφοι, που περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, θεωρώντας πως η διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων, τους οδηγούν στην ανεργία και την ξενιτιά.

Κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε

Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, αναγνώστηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Καβάλας κ. Νίκου Δημόπουλου το ψήφισμα που συντάχθηκε, το οποίο εγκρίθηκε από τους συγκεντρωμένους.

Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Όλοι εμείς οι εναπομείναντες κτηνοτρόφοι και φίλοι αγρότες της ΑΜ-Θ, που έχουμε ακόμη το κουράγιο να διεκδικούμε το δίκαιο και το αυτονόητο και όλοι όσοι σεβόμαστε τον εαυτό μας, τις οικογένειές μας και πονάμε τον τόπο μας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στην έδρα της περιφέρειάς μας στην Κομοτηνή.

Προσπαθήσαμε μέσω του διαλόγου και με συνεχή έγγραφες παρεμβάσεις μας προς το ΥΠΑΑΤ, τους βουλευτές και τη διοίκηση της περιφέρειά μας, να ενημερώνουμε για τα προβλήματα του κλάδου μας και να προτείνουμε δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕ!

Εδώ στο ίδιο μέρος μαζί με τους αγρότες της ΑΜ-Θ το Φλεβάρη του 2022, είχαμε προειδοποιήσει τους παρευρισκόμενους και το ΥΠΑΑΤ, για το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΓΠ 2023-2027 που απέστειλε στην Ε.Ε για έγκριση το υπουργείο, χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς του πρωτογενή τομέα και χωρίς να λάβει υπόψη, την ολοκληρωμένη πρόταση των κτηνοτροφικών συλλόγων της περιφέρειάς μας και του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης.

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν η τραγική πληρωμή του 70% της Βασικής ενίσχυσης που όλοι διαπιστώσαμε, ενώ έπεται και συνέχεια.

Οι ενισχύσεις λόγω του ιστορικού μοντέλου που προκρίθηκε από το ΥΠΑΑΤ εξακολουθούν να μην κατευθύνονται αναλογικά στα χέρια όσων δουλεύουν τα ζώα και τη γη τώρα.

Οι δράσεις του νέου πρασινίσματος στην κτηνοτροφία είναι ελάχιστες και ανεφάρμοστες, λόγω του περιεχομένου τους αλλά και της ανικανότητας του ΥΠΑΑΤ να τις προσαρμόσει και να τις ενεργοποιήσει.

Εξακολουθούν να ενισχύονται, με ελάχιστες υποχρεώσεις, όσοι καρπώθηκαν παράνομα ή νομότυπα τα χρήματα όλων μας, από το αμαρτωλό Εθνικό απόθεμα των βοσκοτόπων.

Εξακολουθούν να ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι συγκεκριμένων περιοχών της χώρας, με ενισχύσεις που χάνουν οι κτηνοτρόφοι της ΑΜ-Θ και της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της ανισομερούς κατανομής των βοσκοτόπων.

Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων της περιφέρειάς μας κατά το 1/3 και η ερήμωση των χωριών μας, είναι αποτέλεσμα και των παραπάνω.

Οι βουλευτές και η διοίκηση της περιφέρειά μας, λόγω αδιαφορίας ή λόγω αναποτελεσματικότητας, δεν κατάφεραν να αλλάξουν αυτή την απόφαση του ΥΠΑΑΤ και της ανισομερούς αυτής κατανομής, που στέρησε και στερεί από τις τσέπες των κτηνοτρόφων μας από το 2015, από μερικές δεκάδες μέχρι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ίσως κάποιοι να θεωρήσουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς υπερβολικούς και για κάποιους άδικους, υπερβολικά όμως άδικη είναι η πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε!

Καλούμε τον Υπουργό ΑΑΤ και το επιτελείο του, μαζί με το φορέα υλοποίησης του Σ.Σ να έρθουν άμεσα στην Κομοτηνή, για να μας δώσουν δια ζώσης απαντήσεις και λύσεις στην κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν και για να κάνουν αλλαγές στο Σ.Σ που το δίκαιο και η κοινή λογική επιτάσσουν να γίνουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.