«Ξανθη, το χθες που ζει στο σημερα»

Η ομάδα φωτογραφίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «η γέφυρα» πραγματοποιεί στο πλαίσιο των «Γιορτών Παλιάς Πόλης» έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ξάνθη, το χθες που ζει στο σήμερα». Η έκθεση φιλοξενείται στην Καπναποθήκη «Π» της Οδού Καπνεργατών καθ’ όλη τη διάρκεια των «Γιορτών Παλιάς Πόλης».

Ο πολιτιστικός σύλλογος φοιτητών Ξάνθης «η γέφυρα» ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό να δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να ασχοληθούν με κάποια πράγματα πέρα από την κύρια απασχόλησή τους στο Πανεπιστήμιο. Μια σειρά από ομάδες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενδιαφερόντων του σύγχρονου νέου δίνουν την ευκαιρία στους φοιτητές να ανακαλύψουν πτυχές του εαυτού τους που ίσως δεν γνώριζαν πως υπάρχουν. Η συνεργασία του συλλόγου με το Δήμο Ξάνθης καθώς και με Ξανθιώτες ευνοεί την ανάπτυξη των σχέσεων με τους κατοίκους της πόλης που τους φιλοξενεί. Ιδιαίτερη σημασία για το σύλλογο έχει η πραγματοποίηση εκδηλώσεων που προσφέρουν ουσιαστική καλλιέργεια, αλλά και διασκέδαση στο φοιτητή και με αυτό το γνώμονα κινούνται όλες οι ενέργειες του συλλόγου.


Σε μία καλαίσθητη έκδοση για την έκθεση ο κ. Γιάννης Κολοκοτρώνης, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πολυτεχνείο Θράκης, προλογίζοντας, μεταξύ άλλων, σημειώνει «…Με τις φωτογραφίες τους αγγίζουν ένα τμήμα της πραγματικότητας που τη ζούνε σε καθημερινή βάση και εστιάζουν στο νόημα της ζωής εκείνο που ασκεί πάνω τους μία ναρκωτική γοητεία. Οι φωτογραφίες τους δεν εξαπατούν το θεατή επειδή όλα όσα αγγίζει το βλέμμα τους και αποθανατίζει το κλικ της μηχανής τους, υπάρχουν εκεί. Σπαταλάνε την ύπαρξή τους στα μικρά καθημερινά στιγμιότυπα της ζωής για να μας αποκαλύψουν τη διαρκή παρουσία τους στην Ξάνθη, όταν χώνονται σε μέρη ορατά και σε άλλα που τυχαίνει να μη γίνονται εύκολα αντιληπτά στον επισκέπτη της πόλης. Το πάθος του βλέμματός τους συλλαμβάνει εικόνες για να ξεδιπλώσει το ρυθμό μιας πόλης σύμπτυξης και συνύπαρξης ενός διεθνικού πολιτισμικού μοντέλου, όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της Θράκης. Κανένας από μας δεν μπορεί να ζήσει σε μια γυάλινη σφαίρα όπως είχε οραματιστεί ο Hieronymus Bosh, όταν ζωγράφισε τον Κήπο των Ηδονών (1504. Μαδρίτη, Μουσείο Πράντο) και ο Jean Baudrillard μάς έδειξε ότι η διαφάνεια μιας αποστειρωμένης σφαίρας, ενός διαφανούς περιβλήματος στο οποίο καθένας μας αναζητά καταφύγιο, εκρήγνυται σε χιλιάδες κομμάτια, που μοιάζουν με τα σπασμένα κομμάτια ενός καθρέπτη όπου ακόμη βλέπουμε να αντανακλάται φευγαλέα η εικόνα μας, λίγο πριν αυτή εξαφανιστεί…».

Η ομάδα φωτογραφίας ξεκίνησε τις δραστηριότητές της με την ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης «Η ΓΕΦΥΡΑ» το 1994. Αισίως φέτος κλείνει 9 χρόνια παραγωγικής και δημιουργικής δραστηριότητας. Η ομάδα αντισταθμίζοντας τη σημερινή ολοένα αυξανόμενη ροπή προς την ψηφιακή φωτογραφία, ασχολείται με τη δημιουργική ασπρόμαυρη φωτογραφία. Πυρήνας λειτουργίας της ομάδας είναι ο ετήσιος κύκλος μαθημάτων για αρχάριους φωτογράφους με στόχο την εκμάθηση του τεχνικού και αισθητικού μέρους της φωτογραφίας. Παράλληλα με την διεξαγωγή των μαθημάτων πραγματοποιούνται διαλέξεις-σεμινάρια από ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, προβολές slides και κινηματογραφικών ταινιών.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η δουλειά της ομάδας παρουσιάζεται με την έκδοση του ετήσιου ημερολογίου και με εκθέσεις στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις.

«Ξάνθη, το χθες που ζει στο σήμερα». Μια φωτογραφική πρόκληση, μια διεισδυτική ματιά, όχι απλά αποτύπωση, με ιδιαίτερη γωνία λήψης από φοιτητές που ζούνε αυτή την πόλη. Οι φωτογραφίες που παίζουν με το φως και τη μάζα, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του παλιού, ένα παιχνίδι φαινομενικά άσκοπο με τα στοιχεία εκείνα που θα μείνουν μέσα στο κάδρο και με εκείνα που θα βγουν έξω ως περιττά. Βιωματικές «συλλήψεις» που έχουν να κάνουν με τον εσωτερικό μας κόσμο και όλα εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα της Ξάνθης. Σκόρπιες εικόνες μιας πόλης που πορεύεται στο σήμερα δίχως να λησμονεί το χθες.

Μπάμπης Καλπάνης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.