Ξανα προς την ανηφορα οι τιμες στα καυσιμα

«Παράθυρο» για νέο Fuel Pass το Πάσχα

Ξανά προς την…ανηφόρα τραβούν οι τιμές των καυσίμων, επιστρέφοντας στα επίπεδα των αρχών Δεκεμβρίου του 2022.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι τιμές έχουν αυξηθεί έως και 10 λεπτά το λίτρο, με την αμόλυβδη να ακουμπά το 1,90 €/λίτρο. Μάλιστα, για το πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, μετά την απόσυρση της έκπτωσης από τα διυλιστήρια και τη μείωση της κρατικής επιδότησης έχει ανέβει κατά 16 λεπτά, φτάνοντας στο 1,30 €/λίτρο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εβδομάδα έκλεισε με την Ελλάδα να έχει την 4η υψηλότερη τιμή αμόλυβδης στην Ευρώπη πίσω μόνο από Δανία, Φινλανδία και Γαλλία. 

Όπως αναφέρουν διάφορες πηγές, η αυξημένη τιμή του brent ανοίγει «παράθυρο» για νέα επιδότηση καυσίμων, έτσι ένα νέο fuel pass το Πάσχα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Τι λένε οι παράγοντες και οι αναλυτές

Παράγοντες της αγοράς λένε ότι η άνοδος των τιμών οφείλεται αποκλειστικά στην πορεία των διεθνών τιμών, ενώ η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερη αισιόδοξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η άνοδος θα συνεχιστεί καθώς πλησιάζουμε την 5η Φεβρουαρίου, όταν και θα τεθεί σε ισχύ το Ευρωπαϊκό εμπάργκο στις αγορές βενζίνης και ντίζελ από τη Μόσχα. 

Την ίδια στιγμή, αναλυτές της Bank of America Securities σημειώνουν ότι το εκ νέου άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας μετά από τρία χρόνια σκληρών περιοριστικών μέτρων μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα ανεκπλήρωτης ζήτησης τους επόμενους 18 μήνες. Από την πλευρά της προσφοράς, ωστόσο, ο όγκος αναμένεται να μείνει σταθερός μεσοπρόσθεσμα, καθώς ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) φαίνεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητη την πολιτική τους όσον αφορά την παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της αγοράς δεν διαψευσθούν, τότε ενδεχομένως η κυβέρνηση στο προεκλογικό πακέτο παρεμβάσεων να εντάξει και κάποια ενίσχυση για τα καύσιμα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.