Βροχη αιτησεων απο δικηγορους και λογιστες για πιστοποιηση στον ΕΦΚΑ

Κωνσταντίνος Κόλλιας «Υπήρξε τρομακτικά μεγάλη ζήτηση των λογιστών και όλοι προσπαθούν να μπουν πρώτοι για να είναι οι πρώτοι που θα επιλεγούν»

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές που επιθυμούν να πιστοποιηθούν στον ΕΦΚΑ για να βγάζουν εκκρεμείς συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στον 1ο κύκλο εκπαίδευσης, που ξεκινά σε αυτή τη φάση, ο ΕΦΚΑ προτίθεται να πιστοποιήσει 90 δικηγόρους, την πρώτη ώρα χθες μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας υπέβαλαν αίτηση πάνω από 800 δικηγόροι, ενώ τρεις ώρες μετά οι ενδιαφερόμενοι είχαν ήδη ξεπεράσει τους 1.200.

Σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι δικηγόροι έχουν κληθεί να υποβάλουν ηλεκτρονικά το αίτημά τους, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (portal.olomeleia.gr), κατά το χρονικό διάστημα από χθες Δευτέρα 26-7-2021 και ώρα 18:00 έως και την ερχόμενη Παρασκευή 30-7-2021 και ώρα 24:00.

Κι ενώ η πλατφόρμα άνοιξε χθες στις 18:00, μέχρι τις 22:00 το βράδυ είχαν υποβληθεί πάνω από 1.200 αιτήσεις δικηγόρων.

«Το δικηγορικό σώμα, ανταποκρινόμενο στο βάρος της ευθύνης του και παρά τις προβλέψεις της νομοθετικής διάταξης για τις ποινές σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, επιθυμώντας να συμβάλει στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά και μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η κυβέρνηση το άφησε οικονομικά αβοήθητο, στράφηκε μαζικά στην συμμετοχή του σε αυτή την νέα δικηγορική ύλη που δημιουργείται», δηλώνει στην «Η» ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός.

Πολλές αιτήσεις και από λογιστές

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκδηλώνεται από λογιστές, καθώς χθες τις πρώτες ώρες λειτουργίας του συστήματος των αιτήσεων, το ηλεκτρονικό σύστημα έπεσε από τον μεγάλο όγκο της επισκεψιμότητας.

Ειδικότερα, για τους λογιστές οι σχετικές πλατφόρμες των Επιμελητηρίων άνοιξαν χθες στις 10 το πρωί. «Λόγω του μεγάλου όγκου των αιτήσεων έπεσε το σύστημα. Το αναβαθμίσαμε και οι αιτήσεις θα ανοίξουν εκ νέου την Τρίτη 27 Ιουλίου στις 9 το πρωί», δηλώνει στην «Η» ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, εκτιμώντας πως πρέπει να αποπειράθηκαν να εγγραφούν ταυτόχρονα χιλιάδες λογιστές – ενδεχομένως πάνω από 2.000 έως 3.000 – με αποτέλεσμα το σύστημα να πέσει. «Υπήρξε τρομακτικά μεγάλη ζήτηση των λογιστών και όλοι προσπαθούν να μπουν πρώτοι για να είναι οι πρώτοι που θα επιλεγούν», συμπληρώνει ο κ. Κάλλιας.

Κι αυτό ενώ στον 1ο κύκλο ο ΕΦΚΑ προτίθεται να πιστοποιήσει 90 λογιστές.

Συνολικά σε αυτόν τον κύκλο θα πιστοποιηθούν 180 επαγγελματίες, 90 δικηγόροι και 90 λογιστές. Αφού εκπαιδευτούν και μετά τη διενέργεια εξετάσεων θα ενταχθούν στο ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών του e-ΕΦΚΑ.

Τι θα γίνει με όσους μείνουν έξω

Επισημαίνεται ότι στα αιτήματα τηρείται σειρά χρονικής προτεραιότητας, ανά νομό. Αυτό είναι που σπρώχνει χιλιάδες να κάνουν αίτηση ταυτόχρονα, καθώς όλοι θέλουν να είναι πρώτοι στη σειρά και να πιστοποιηθούν άμεσα. 

Όπως είχε ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ, στην περίπτωση που ο αριθμός των αιτημάτων υπερβεί τον ανώτατο αριθμό των επαγγελματιών που μπορούν να συμμετάσχουν στον παρόντα κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης τα αιτήματα αυτά ισχύουν αυτοδικαίως για τον επόμενο διαθέσιμο κύκλο.

Συνεπώς οι δικηγόροι και οι λογιστές που υπέβαλλαν αίτηση και δεν θα πιστοποιηθούν σε αυτό τον κύκλο, θα μπορούν να πιστοποιηθούν σε επόμενους κύκλους εκπαίδευσης – πιστοποίησης.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση

Δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος έχουν:

  • τα μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή τουλάχιστον άσκηση δικηγορίας και
  • λογιστές –φοροτεχνικοί, κάτοχοι επαγγελματικής ταυτότητας Α΄ τάξης, οι οποίοι έχουν υποβάλλει την υπεύθυνη δήλωση της παρ.7 του άρθρου 4 του π.δ.340/1998 (Α΄228).                                                           

Στο αίτημά τους οι επαγγελματίες πρέπει  να καταχωρίζουν:

  • τα στοιχεία επικοινωνίας τους  (ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, e-mail) τα οποία και θα αναγράφονται στο μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών μετά την επιτυχή πιστοποίησή τους.
  • τον ΑΦΜ
  • τον ΑΜΚΑ
  • τον τραπεζικό λογαριασμό με αριθμό ΙΒΑΝ, στον οποίο θα εμφανίζονται ως πρώτοι δικαιούχοι.

Για την πλήρωση των ανωτέρω προϋποθέσεων εκδίδεται βεβαίωση του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου ή του Οικονομικού Επιμελητηρίου για το σύνολο των υπό πιστοποίηση επαγγελματιών.

Η ευθύνη και οι ποινές

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 255 παρ. 5 ν. 4798/2021, σε περίπτωση βαριάς αμέλειας, υπέχουν αυξημένη ευθύνη, ευρύτερη της προβλεπόμενης στον Κώδικα Δικηγόρων, η οποία συνίσταται πέραν της επιβολής του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου, και στον καταλογισμό τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.