Βραβευτηκαν οι επιχειρηματικες ιδεες, που «ξεκλειδωνουν» την αγορα εργασιας

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοικτή Αγορά Εργασίας για Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες»

Ένας κύκλος έκλεισε για το πρόγραμμα «Ανοικτή Αγορά Εργασίας για Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπη», που φιλοδοξούσε στην απορρόφηση 150 ανέργων από την περιοχή μας στην αγορά εργασίας. Στο κλείσιμο του κύκλου αυτού διοργανώθηκε εκδήλωση από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Ροδόπη» για την απονομή βραβείων στους ωφελούμενους εκείνους, που κατάφεραν να βάλουν σε εφαρμογή τα επιχειρηματικά τους σχέδια, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
 
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης, κ. Στάθης Κεφαλίδης, 36 από τα 150 άτομα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάφεραν να προσανατολιστούν στην αγορά εργασίας, κάτι που το απέδωσε στην έλλειψη συγχρονισμού ανάμεσα στα voucher και στα προγράμματα, που «τρέχει» ο ΟΑΕΔ. Αναφερόμενος στους βραβευόμενους, σημείωσε πως «αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με τους επιχειρηματικούς συμβούλους έκαναν business plan, για να τα έχουν έτοιμα να τα εντάξουν σε προγράμματα», επισημαίνοντας πως «αν είχαμε τώρα προγράμματα, είτε για τη γενική επιχειρηματικότητα είτε για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αυτά τα business plan θα τα βάζαμε μέσα». «Δυστυχώς δεν έχουν γίνει ακόμα προκηρύξεις», συνέχισε, «αλλά, όποτε γίνουν, οι άνθρωποι αυτοί έχουν έτοιμη αίτηση να μπουν και να χρηματοδοτηθούν. Μπορούν βέβαια να τα χρησιμοποιήσουν στα πρώτα βήματα της επιχείρησής τους, γιατί κάθε φορά που κάνεις μια επιχείρηση, χρειάζεσαι ένα business plan. Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι να βγάλουμε μία σειρά από επιχειρησιακά σχέδια, τα οποία να ήταν ελεύθερα, αλλά τα ονοματίσαμε γιατί θεωρούμε ότι το κάθε επιχειρησιακό σχέδιο πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του ατόμου. Από αυτά κάποια είναι πολύ καλά και τους δίνουμε βραβεία, αναδεικνύοντάς τα, ενώ σε όλους τους υπόλοιπους οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια, που έκαναν, και τους δίνουμε ένα αριστείο. Οι ιδέες αφορούν από απλό κατάστημα ή επιχείρηση μέχρι την καινοτόμα Κοιν.Σ.Επ. «Αγκαλιάζω», που έχει σαν στόχο να προωθεί στην αγορά εργασίας ανέργους».
 
Η κ. Αναστασία Μπατματζόγλου, που παρέλαβε βραβείο ως πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. «Αγκαλιάζω», παρατήρησε ότι η χρονιά, που πέρασε, δεν ήταν καθόλου εύκολη για τη νεοσύστατη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, αλλά χαρακτήρισε θετικό ότι στο πλευρό των ανθρώπων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βρίσκεται η Αναπτυξιακή Σύμπραξη Ροδόπης. «Δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολη χρονιά, αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσκολίες», σημείωσε, «και πολύ λίγα άτομα μέσα από το πρόγραμμα βρήκαν δουλειά». «Εμείς το παλεύουμε ακόμη», συνέχισε, «και το μόνο θετικό είναι ότι έχουμε κοντά μας την Αναπτυξιακή Σύμπραξη, η οποία μέχρι τώρα μας καλύπτει ακόμα όλα τα λειτουργικά έξοδα, ώστε να δούμε τι θα κάνουμε με την καινούργια χρονιά. Γιατί, για να πω την αλήθεια, όσες πόρτες χτυπήσαμε σε Περιφέρεια, σε δήμους, αν και υποτίθεται ότι θα κάναμε κάποιες δουλειές μαζί τους, «κολλήσαμε» τελικά στη γραφειοκρατία. Από εκεί και πέρα είπαμε ότι θα το παλέψουμε μόνοι μας και θα δούμε».
 
Ο κ. Ιωάννης Κάλφας, μέσα από τη συμμετοχή του στο επίμαχο πρόγραμμα, κατάφερε να ανοίξει λογιστικό γραφείο, αξιοποιώντας τη συνδρομή της Αναπτυξιακής Σύμπραξης για τη δημιουργία ενός business plan, που αποτελούσε προϋπόθεση για τη χρηματοδότησή του από τον ΟΑΕΔ. Ο κ. Κάλφας δήλωσε πως ήταν αποφασισμένος να προβεί σε αυτό το επιχειρηματικό βήμα, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα, ωστόσο αναγνώρισε πως το τελευταίο τον βοήθησε καταλυτικά σε αυτήν την προσπάθειά του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.