+βιβλια Καφετζη: Ενα νεο στεκι για τους «εραστες» των βιβλιων και του καφε

Από το 1999 έως σήμερα κρατάει παρά τις δυσκολίες των καιρών, η σχέση της οικογένειας Καφετζή, με το χώρο του βιβλίου. Με καταστήματα σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με τον τίτλο πλέον «+βιβλία Καφετζή», διαφορετική λογική, αισθητική και τρόπο λειτουργίας πιο προσωπικό, ξεχωριστό και ιδιαίτερο, υπακούοντας στις απαιτήσεις τις εποχής. Το νεότερο «δημιούργημα» της οικογένειας των βιβλιοπωλείων Καφετζής είναι το νέο στέκι για τους «εραστές» των βιβλίων και της καλαισθησίας, που άνοιξαν στην ιστορική αγορά της Αλεξανδρούπολης, στην οδό Εμπορίου 41 συγκεκριμένα, στο οποίο συνδυάζονται ιδανικά ένα σύγχρονο βιβλιοπωλείο με ένα μίνιμαλ αισθητικής καφέ, πλούσιο όμως σε γεύσεις.
 
Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94FM» ο κ. Αντρέας Καφετζής, ιδιοκτήτης των βιβλιοπωλείων «+βιβλία Καφετζή» σχολίασε την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του βιβλίου αναφερόμενος στις αλλαγές που παρατηρούνται στην αγορά του. Όπως τόνισε «οι μεγάλες αλυσίδες πνέουν τα λοίσθια, ενώ το ηλεκτρονικό βιβλίο και η ψηφιακή εποχή έχει χτυπήσει ακριβώς στην καρδιά του βιβλίου. Η ψηφιακή εποχή «χτύπησε» το σινεμά, την μουσική, τώρα και το βιβλίο, όπου πολλά βιβλία κυκλοφορούν πλέον απευθείας σε ψηφιακή μορφή, και φυσικά υπάρχει και το Amazon το οποίο δεν μπορεί κανείς να ανταγωνιστεί. Πέραν αυτού αν έχετε παρατηρήσει» σχολίασε ο κ.Καφετζής, «αυτή την εποχή το «Εθνος» μοιράζει τον Καζαντζάκη, τα πνευματικά δικαιώματα του έργου του οποίου η οικογένεια Καζαντζάκη τα κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό. Φανταστείτε λοιπόν ότι όταν και οι εφημερίδες παίρνουν πλέον «τα φιλέτα» του βιβλίου, η κατάσταση διαμορφώνεται δύσκολα για όλους όσους ασχολούνται μ’ αυτό».
 
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο χώρο του βιβλίου σε συνδυασμό με τις προσταγές της εποχής και τα παραδείγματα – τάσεις του εξωτερικού οδήγησαν σύμφωνα με τον κ. Καφετζή στη δημιουργία του νέου αυτού ιδιαίτερου βιβλιοπωλείου-καφέ στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Γενικότερα οδήγησαν στη δημιουργία μικρών επικοινωνιακών χώρων, οι οποίοι με αφορμή το βιβλίο προσφέρονται και για άλλες εκδηλώσεις. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στο βιβλιοπωλείο Καφετζή και αφορούν σε βραδιές γευσιγνωσίας και ποίησης.
 
Τον χώρο σχεδίασε και υλοποίησε ο βραβευμένος Ελληνο- Ολλανδός αρχιτέκτονας Joris Braat ο οποίος θέλησε να αναδείξει τα αρχικά παλιά στοιχεία του κτιρίου, όπως την ξύλινη οροφή, το ασπρόμαυρο πάτωμα και το τούβλινο τοίχο που βρίσκονται εκεί από το 1930.

Χώροι αυτής της λογικής, μικροί και όχι μαζικοί, είναι σύμφωνα με τον κ. Καφετζή «το μέλλον», εξ ου και η επιλογή τους να επενδύσουν στον εν λόγω χώρο. Όπως ο ίδιος επεσήμανε το ενδιαφέρον για τέτοια μαγαζιά, βιβλιοπωλεία-καφέ, είναι ιδιαίτερα έντονο, «εύχομαι ωστόσο να μη γίνουν τα «σουβλατζίδικα» της εποχής και να είναι άτομα με ειλικρινές ενδιαφέρον για το βιβλίο αυτοί που θα επενδύσουν σε αυτούς. Μακάρι ωστόσο να ασχοληθούν, διαθέτοντας αυτό το κριτήριο της ειλικρινούς αφοσίωσης στο βιβλίο, γιατί με το βιβλίο οι άνθρωποι «ανοίγουν» την σκέψη τους και τους ορίζοντές τους».
 
Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε να λείπει και η άποψη του κ. Καφετζή για το ζήτημα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, που έχει ήδη διευθετηθεί παρά τις επιταγές της τρόικα, τις σύμφωνες, όπως φέρεται, και με την περιβόητη έκθεση του ΟΟΣΑ, αφού τελικά η σχετική τροπολογία απεσύρθη. Η πλήρης απελευθέρωση της τιμής του βιβλίου υπάκουε σύμφωνα με τον ίδιο «μία άκρως καπιταλιστική θεώρηση των πραγμάτων, που λέει να αφήνουμε τα πάντα ελεύθερα και ειδικά το βιβλίο που δεν είναι εμπόρευμα αλλά ένα πνευματικό προϊόν. Αν αφήναμε σε πέντε μεγαλοεκδότες την ελευθερία να εξέδιδαν ό,τι θέλουν, θα εξέδιδαν ό,τι μεγάλο υπάρχει σε πωλήσεις, όπως τον Χάρι Πότερ, τον Νταν Μπράουν και το βιβλίο του Κουφοντίνα. Επομένως ένας μικροεκδότης που θέλει να εκδώσει την σχέση Καρυωτάκη – Πολυδούρη, δεν θα μπορούσε σε καμία των περιπτώσεων να ανταγωνιστεί τους μεγάλους κολοσσούς».

Info:
+βιβλία Καφετζή
Εμπορίου 41, Αλεξανδρούπολη
Καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ. Τηλ. 25510 23050
facebook: και βιβλία Kαφετζή
facebook: Καφέ/βιβλιοπωλείο

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.