Βηματα πισω για τις ΒΙΠΕ διαπιστωνει ο Νικος Αγγελιδης στο νεο κανονιστικο πλαισιο

«Το διαμάντι του στέμματος της Θράκης στη μεταποίηση είναι η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής»

Τον προβληματισμό του για το μέλλον των ΒΙΠΕ, τόσο Κομοτηνής, όσο και όλης της χώρας, μέσα στο νέο κανονιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, το οποίο δεν ευνοεί την προσέλκυση επενδύσεων αλλά ούτε εξυπηρετεί τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, μετέφερε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιχειρήσεων – Βιομηχανικών περιοχών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Αυτός ο προβληματισμός παραμένει και μετά το συνέδριο, σημείωσε μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσσα Βαφειάδου, σημειώνοντας παρόλα αυτά πως θα παλέψουν για να μπορέσει η ΒΙΠΕ Κομοτηνής, μια από τις σημαντικότερες στη χώρα, να αποτελέσει ξανά πηγή ανάπτυξης για την Ροδόπη αλλά και όλη την Περιφέρεια.

Βάση της οικονομίας η μεταποίηση

Ο κ. Αγγελίδης επισήμανε πως στα χρόνια της κρίσης, οι εξαγωγές των μεταποιητικών επιχειρήσεων έδωσαν το κάτι παραπάνω στην  ελληνική οικονομία, ενώ επισήμανε πως ο τουρισμός από μόνος του, δεν θα γίνει πραγματικά ωφέλιμος αν τα προϊόντα που πωλούνται δεν προέρχονται από τον πρωτογενή ή τον δευτερογενή τομέα της χώρας.

«Αν δεν  έχεις παραγωγή δεν  μπορείς να αντέξεις σε  κρίσεις, είτε αυτές είναι ενεργειακές, υγειονομικές, ακόμα και πολεμικές», τόνισε, για αυτό και η μεταποίηση  είναι απαραίτητη στην Ελλάδα.

Με αυτή την παραδοχή, για να μπορέσει η μεταποίηση να είναι δυνατή, ένα από τα κύρια ζητήματα είναι η χωροθέτηση, που είναι σημαντικότερη και από παράγοντες όπως η φορολογία, το ενεργειακό κόστος, το  μισθολογικό  κόστος, κλπ,

Σε αυτό φιλοδοξούσαν να αποτελέσουν λύση οι βιομηχανικές περιοχές, που πλέον ανήκουν στην ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς, και ουσιαστικά, σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, δεν έκαναν  καμία απολύτως επένδυση.

Με την αύξηση του τιμήματος του οικοπέδου από 5.000 ευρώ σε 35.000,  για να αυξήσουν την αξία τους ως περιουσιακά στοιχεία, δημιουργώντας όμως, τόνισε ο κ. Αγγελίδης, μια προβληματική κατάσταση φτιάχνοντας έναν  φορέα ο οποίος θα  διαχειριστεί τις βιομηχανικές περιοχές, και θα εκπονήσει ένα σχέδιο να γίνουν ανταγωνιστικές.

Όμως αυτό γίνεται από τον παλιό φορέα, χωρίς την  παρουσία των  υφιστάμενων επιχειρήσεων, με τον κ Αγγελίδη να φοβάται πως δεν έχει  στόχο την  ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων βιομηχανιών και την προσέλκυση νέων επενδύσεων,  αλλά  να εγγράψει  κέρδη, καλώντας μόνο τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να το πληρώσουν.

Ενδεικτικά όπως επεσήμανε ο κ. Αγγελίδης, τετραπλασιάστηκε το κόστος για τα λύματα, αύξησε το κόστος της ύδρευσης, ενώ δημιουργούνται και προβλήματα στις μεταβιβάσεις, καθώς και στη δημιουργία υποσταθμών για την σταθερότητα της τάσης, κ.α. Την ίδια ώρα καταργήθηκαν τα τοπικά όργανα, με αποτέλεσμα για τα νομικά ζητήματα, ακόμα και στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, αρμόδια να είναι τα δικαστήρια στην Αθήνα.

Λανθασμένη νοοτροπία

Όλη αυτή η κατεύθυνση και νοοτροπία όμως είναι λανθασμένη, τόνισε ο κ. Αγγελίδης, για αυτό και κατέθεσαν τις προτάσεις στο συνέδριο, μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, θυμίζοντας πως η ΒΙΠΕ Κομοτηνής, είναι η τρίτη μεγαλύτερη μετά τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, διαθέτοντας κουλτούρα, υποδομές και οργάνωση.

Σε μια εποχή που η Αλεξανδρούπολη ανεβαίνει πολύ γρήγορα, και οι άλλες περιοχές της ΑΜΘ έχουν τις δικές τους προτεραιότητες, ο κ. Αγγελίδης θεωρεί πως η Κομοτηνή συμμετέχει με την βιομηχανική της περιοχή, η οποία είναι η πιο  σύγχρονη, έχει σύνδεση από παντού και τον κάθετο άξονα που καταλήγει από Βορρά σε αυτή, την επιχειρηματική κουλτούρα και το Πανεπιστήμιο που  μπορεί  να συνδεθεί  με τις επιχειρήσεις.

«Το διαμάντι του στέμματος της Θράκης  στη μεταποίηση είναι η Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής» ανέφερε, και με τις τελευταίες επενδύσεις, όπως αυτή της ΤΕΡΝΑ, η ΒΙΠΕ Κομοτηνής  θα είναι  αυτή που  θα  φέρνει τις  όποιες επενδύσεις στην περιοχή.

Μετέφερε πάντως και την διαπίστωση πως υπάρχει θέμα νοοτροπίας, μιας και ενώ όλοι οι πολιτικοί, από συμπολίτευση και αντιπολίτευση, ήταν πολύ ενθαρρυντικοί στους χαιρετισμούς τους, δεν έμειναν για την συνεδρίαση, ενώ η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ήταν και αυτή απούσα. «Εμείς την βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής δεν την χαρίζουμε σε κανένα.   Θα κάνουμε  μαζί με όλους τους άλλους ό,τι μπορούμε» κατέληξε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.