Βασιλης Πηλικιδης, υπευθυνος ταβερνας «Ακρογιαλι» «Καποιοι επαγγελματιες εδιωξαν τον κοσμο απο το Φαναρι»

Δραματική η κατάσταση που επικρατεί στο Φανάρι με αφορμή όλα όσα συνέβησαν με το θέμα των αναψυκτηρίων που απασχόλησε τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα και που οδήγησε την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής στην απόφαση να βάλει λουκέτο σε όλα. Απόφαση την οποία βέβαια οι καταστηματάρχες σκέπτονται να αντιμετωπίσουν δικαστικά. Με ένα από τους επαγγελματίες της περιοχής συζητά σήμερα ο «Παρατηρητής της Θράκης» για την δημιουργηθείσα κατάσταση, τον κ. Βασίλη Πηλικίδη, που όπως είναι γνωστό σε όλους δεν μασά τα λόγια του και δεν διστάζει να αποδώσει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ο κ. Πηλικίδης μιλά για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους ενδιαφερόμενους για τις επιπτώσεις που θα έχει μια απόφαση σε μια περιοχή όπως το Φανάρι, επιπτώσεις που θα την οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή όπως η σημερινή.

Τις κόντρες κάποιων επαγγελματιών τις πληρώνουμε όλοι

ΠτΘ: κ. Πηλικίδη πώς ξεκίνησε φέτος η καλοκαιρινή σαιζόν στο Φανάρι;
Β.Π.:
Τον Ιούνιο ξεκίνησε η κίνηση και μπορώ να πω πάρα πολύ καλά.. Κατόρθωσαν όμως μερικοί επαγγελματίες να διώξουν τον κόσμο από το Φανάρι και να το αδειάσουν

ΠτΘ: Τι εννοείτε;
Β.Π.:
Υπήρξαν κάποιες κόντρες επαγγελματιών που είχαν σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν ο ένας να καταγγέλλει τον άλλον, να κλείνουν καταστήματα με αποτέλεσμα να την πληρώνουμε όλοι και όπως λέει και ο λαός «να καίγονται κοντά στα ξερά και τα χλωρά ξύλα».

Θα καταφύγουμε δικαστικά για ζητήσουμε αναστολή της απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κομοτηνής

ΠτΘ: Πώς φθάσαμε σε αυτό το σημείο;
Β.Π.:
Όλα ξεκίνησαν από την κόντρα που είχαν κάποιοι καταστηματάρχες εδώ στο Φανάρι. Έκλεισαν δύο μαγαζιά και από τότε ξεκίνησε το κακό. Ο κ. Πετρίδης ο δήμαρχος Κομοτηνής, πήρε μια καυτή πατάτα στα χέρια του όσον αφορά στο θέμα της παραλίας Αρωγής – Φαναρίου.

ΠτΘ: Και φθάσαμε σήμερα να μπει λουκέτο σε όλα τα μπαράκια της παραλιακής ζώνης σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κομοτηνής,
Β.Π.:
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, γιατί θα καταφύγουμε δικαστικά για να ζητήσουμε αναστολή της απόφασης. Απλά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κομοτηνής πήρε μια απόφαση, την οποία όμως κατά την άποψή μου δεν έπρεπε να πάρει τόσο βιαστικά. Θα μπορούσε να περάσει το Καλοκαίρι και να πάρει όποιες αποφάσεις ήθελε. Έχουν μείνει είκοσι περίπου μέρες για να τελειώσει η σαιζόν. Μετά το Δεκαπενταύγουστο είναι ελάχιστοι αυτοί που έρχονται. Για αυτό και λέω ότι θα μπορούσαν να παρατείνουν με κάποιο τρόπο τη λειτουργία των αναψυκτηρίων. Οι επαγγελματίες εδώ έχουν ρίξει χρήματα και θα πρέπει να πάρουν τα χρήματά τους. Σήμερα κλείνουν όλα τα αναψυκτήρια. Εμείς θα πάμε δικαστικά και ό,τι κερδίσουμε. Να σημειώσω βέβαια και να καταγγείλω ότι είναι απαράδεκτο είκοσι μέρες πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να κυκλοφορούν φήμες περί οριστικού λουκέτου των αναψυκτηρίων και να μας παίρνουν πελάτες από την Ξάνθη και από τις γύρω περιοχές και να μας ρωτούν αν κλείνουμε. Αυτά τα πράγματα δεν κάνουν καλό στον τόπο.

ΠτΘ: Τελικά κ. Πηλικίδη από την ημέρα που ξεκίνησε η λειτουργία των αναψυκτηρίων ξεκίνησαν και οι δικαστικές διαμάχες, οι οποίες φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό…
Β.Π.:
Βρίσκομαι στην περιοχή εννέα χρόνια. Ξεκινήσαμε με δικαστήρια, τα οποία κάποια στιγμή, το 2007, σταμάτησαν. Κατορθώσαμε να ηρεμήσουμε και σήμερα ξαναβρισκόμαστε και πάλι στην αρχή και ξεκινάμε νέα και μάλιστα εξαιτίας της κόντρας ενός αριθμού επαγγελματιών που μπορεί να είναι δύο ή τρεις. Και το ερώτημα είναι γιατί να την πληρώνουν όλοι; Εγώ όταν ξεκίνησα πήρα δυο μαγαζιά ,έριξα όλα τα λεφτά μου για να ευπρεπίσω, πλήρωσα πολλά χρήματα σε πρόστιμα, τα οποία πλήρωνα κανονικά, και ποτέ δεν ασχολήθηκα με κανένα συνάδελφό μου. Κάποιους τους έδωσε ο δήμος ένα μαγαζί, το οποίο κάηκε, όμως για αυτό δεν ευθύνομαι ούτε εγώ ούτε άλλοι συνάδελφοι, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει σειρά των καταγγελιών και κάθε λίγο και λιγάκι να τρέχουμε στα δικαστήρια και να μπαίνουμε στα κρατητήρια. Μάλιστα δεν είναι δυνατόν το παιδί μου να μπαίνει στο κρατητήριο, από τη στιγμή που λέγεται ότι εκεί μέσα φιλοξενούνται άνθρωποι με προβλήματα υγείας, όπως με φυματίωση. Κάναμε έγκλημα που ήρθαμε στο Φανάρι να επενδύσουμε; Είπα και στο δήμαρχο ότι θα τα γκρεμίσω όλα προκειμένου να σταματήσω να ζω αυτή τη ψυχοφθόρα κατάσταση. Θα τα γκρεμίσω και θα τα παρατήσω και όποιος θέλει να έρθει να το κάνει μαγαζί. Δεν αντέχουμε.

Το Φανάρι δεν σήκωνε πολλά μαγαζιά

ΠτΘ: κ. Πηλικίδη κατά την άποψή σας τι πήγε στραβά και σήμερα φτάσαμε σε αυτό το σημείο;
Β.Π.:
Οι κόντρες έγιναν γιατί το Φανάρι δεν σήκωνε πολλά μαγαζιά. Δεν έπρεπε να δοθούν τόσες άδειες ή έπρεπε να δοθούν νόμιμες άδειες και όχι να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση που υπάρχει. Αυτά τα ξέρουν καλύτερα βέβαια οι δημοτικοί άρχοντες. Εγώ δεν τα ξέρω και δεν θέλω να μιλώ για αυτά. Προσωπικά με ενδιαφέρει το μαγαζί μου

Αν κλείσουν τα μαγαζιά δεν πρόκειται να ξανανοίξουν

ΠτΘ: Ο δήμαρχος Κομοτηνής ανέφερε ότι για την επόμενη χρονιά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την εκμετάλλευση της παραλιακής ζώνης απαλλαγμένος από όλα αυτά τα προβλήματα.
Β.Π.:
Θα σας πω κάτι. Αν θα κλείσει το «Εν πλω», το «Del mar», το «Κοχύλι» και το «Baracouda», αυτά τα μαγαζιά δεν πρόκειται να ξανανοίξουν γιατί δεν έχουν τις υποδομές για να γίνει αυτό. Να νοικιάσω μισό στρέμμα άμμο και να κάνω τι; Αν ο δήμαρχος καταφέρει και κάνει ένα κιόσκι που να σερβίρει καφέ και νερό θα είναι πολύ καλό.

ΠτΘ: Εσείς συναντηθήκατε με το δήμαρχο, ώστε να του εκθέσετε τις απόψεις σας;
Β.Π.:
Ο δήμαρχος μας κάλεσε πολλές φορές ώστε να δουλέψουν όλα τα μαγαζιά. Ο δήμαρχος δεν φταίει, ταλαιπωρείται, πήρε μια καυτή πατάτα στα χέρια του, όπως είπα. Αλλά ο δήμαρχος έχει φάει μηνύσεις και δεν μπορεί να κάνει τίποτα γιατί θα πάει ο ίδιος κατηγορούμενος, χωρίς να φταίει.

Αυτοί οι άνθρωποι δεν αγαπάνε τον τόπο τους

ΠτΘ: Μεταξύ σας δεν κάνατε κάποιες κινήσεις ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα;
Β.Π.:
Να ξεκαθαρίσω ότι ποτέ δεν έχω αντίρρηση να δουλέψουν όλοι και δεν ασχολήθηκα με κανένα, με ενδιαφέρουν τα δικά μου μαγαζιά. Όταν έκλεισαν τα δύο αναψυκτήρια συγκεντρωθήκαμε μεταξύ μας για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση γιατί εμείς θέλαμε να δουλέψουμε. Είπα σε αυτούς που είχαν κλείσει ότι και να δουλέψουν εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Δεν είμαστε εισαγγελείς ούτε δήμαρχοι. Εάν κάποιος τους είπα κάνει καταγγελία δεν θα φταίμε. Άνοιξαν τα μαγαζιά και ήρθε η αστυνομία και τα σφράγισε. Δεν φταίμε όμως εμείς, κάθε επαγγελματίας που έχει ένα πρόβλημα είτε έχει σχέση με την αστυνομία είτε με το δήμο θα πρέπει να απευθυνθεί στο δήμο και να δει τι πρέπει να γίνει. Αυτοί όμως δεν είναι επαγγελματίες γιατί αν ήταν θα ασχολούνταν με τη δική τους δουλειά και όχι με τη δική μου. Είμαι 35 ετών επαγγελματίας και ποτέ δεν στράφηκα εναντίον συναδέλφων. Αυτοί με το που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα έβαλαν με τους υπόλοιπους και άρχισαν οι καταγγελίες στον ΕΦΕΤ, στον εισαγγελέα, στο ΙΚΑ. Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Αυτοί οι άνθρωποι δεν αγαπάνε τον τόπο τους. Θέλουν να καθαρίσουν το Φανάρι. Αφού θέλουν έτσι και ορισμένοι τους ακολουθούν ας είναι έτσι να δούμε ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει. Τι θα γίνει που θα κλείσουν τα μαγαζιά; Θέλουν οι πολίτες να παίρνουν πάλι το ψυγειάκι, το ταπεράκι και να έρχονται στην παραλία; Δεν μπορεί να μπαίνει η αστυνομία πέντε άτομα και να μας πιάνει θαρρείς και είμαστε εγκληματίες, θαρρείς και θα πιάσουν το Ρωχάμη και πήγαιναν το γιο μου μαζί με τους άλλους στα κρατητήρια. Μια φορά παρενέβην και τους είπα σταματήστε δεν είμαστε εγκληματίες πέστε μας αύριο το πρωί πού να έρθουμε και θα ρθούμε. Δουλέψαμε πέντε μέρες και μας τα τρώνε οι δικηγόροι λόγω δικαστηρίων. Αντί να πάμε στο καλύτερο πάμε στο χειρότερο.

Σου πήραν την άδεια στρέψου εναντίον αυτού που σου την έδωσε και όχι εναντίον των επαγγελματιών

ΠτΘ: Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;
Β.Π.:
Πολλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνουν αλλά δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν θέλω να στραφώ εναντίον κανενός και δεν με αρέσει να κατηγορώ ανθρώπους, αλλά ορισμένοι επαγγελματίες είναι ανεγκέφαλοι. Πρέπει να κοιτάς το μαγαζί σου και τι κάνει ο άλλος δεν πρέπει να σε νοιάζει. Σου πήραν την άδεια στρέψου εναντίον αυτού που σου την έδωσε και όχι εναντίον των επαγγελματιών. Κάνε αγωγή σε αυτόν και μη κυνηγάς τον ένα ή τον άλλο. Ειπώθηκε ότι έγινε μια μήνυση εναντίον τους, αλλά εγώ έμαθα ότι η μήνυση κατετέθη εναντίον εκείνης της αρχής που τους έδωσε τις άδειες, και έκλεισαν τα μαγαζιά τα οποία προσωπικά δεν γνωρίζω αν ήταν νόμιμα ή παράνομα. Αν ήμουν στη θέση τους δεν θα στρεφόμουν εναντίον άλλου καταστηματάρχη αλλά εναντίον αυτού που μου έδωσε την άδεια και θα κατέθετα αγωγή εναντίον του.

Δεν με συμφέρει να δουλεύω μόνος στην παραλία

ΠτΘ: Σας συμφέρει εσάς να είναι λιγότερα τα αναψυκτήρια στην παραλία;
Β.Π.:
Μακάρι τα μαγαζιά όλα να πάρουν άδειες και να δουλεύουν. Προσωπικά πρόβλημα έχει το «Hacienda», αλλά δεν με συμφέρει να δουλεύω μόνος και να έχω μονοπώλιο στην παραλία. Λέει ο άλλος ένα μαγαζί έχει στο Φανάρι, ενώ αν υπάρχουν πέντε είναι διαφορετικά. Και να πω και κάτι άλλο. Αν φύγουν τα μαγαζιά από την παραλία αυτή θα βρωμίσει. Φροντίζουμε καθημερινά με προσωπικό ειδικό να την καθαρίζουν. Επίσης να κάνω την επισήμανση ότι και στα τρία μαγαζιά μου εργάζονται δεκαπέντε άτομα προσωπικό. Αν κλείσουν όλοι αυτοί θα βρεθούν στο δρόμο. Από την άλλη στόχος της πολιτείας είναι να χτυπηθεί η ανεργία. Με αυτό τον τρόπο όμως δεν γίνεται.

Η απαγόρευση των ξαπλωστρών οδήγησε τον κόσμο να φύγει

ΠτΘ: κ. Πηλικίδη σήμερα Κυριακή βλέπω την παραλία να στενάζει από τον πολύ κόσμο.
Β.Π.:
Ναι αυτό γίνεται γιατί είναι Κυριακή. Τις άλλες μέρες ελάτε να δείτε ο κόσμος είναι ελάχιστος και μάλιστα το τοπίο θα το χαρακτήριζα νεκρό. Και αυτό εξαιτίας της συμπεριφοράς των επαγγελματιών. Η απαγόρευση των ξαπλωστρών οδήγησε τον κόσμο να φύγει. Τι να καθήσει να κάνει ο άλλος αν δεν βρει ξαπλώστρα και να δεν βρει ένα μπαράκι για να πιει τον καφέ του; Κατορθώσαμε τον κόσμο που γέμιζε το Φανάρι τώρα να γεμίζει το Μυρωδάτο και τα Άβδηρα

ΠτΘ: Δηλαδή δεν έρχεται κόσμος από την Ξάνθη;
Β.Π.:
Πολύ λίγος. Η Ξάνθη ερχόταν αλλά από την ημέρα που έγινε αυτό με τις καταγγελίες και ερχόταν ο κόσμος και δεν εύρισκε ξαπλώστρα έφευγε.

40% πτώση της κίνησης στην ταβέρνα

Δραματική παρουσιάζει την κίνηση στην ταβέρνα ο κ. Πηλικίδης. «Η ταβέρνα είναι 40% μείον σε σύγκριση με πέρσι. Ο κόσμος δεν βγαίνει. Και εμείς πάμε όπως πάει ο κόσμος. Σαρδελίτσα, γαβράκι καλαμαράκι είναι τα ψαράκια που διαθέτουμε, γιατί αυτό τρώει ο κόσμος. Κάποτε ο κόσμος παρήγγελνε και ζητούσε χταπόδι, πατάτες κολοκυθάκια και τώρα λέει ή πατάτα ή κολοκυθάκι ή χταπόδι ή σκουμπρί, ένα από τα δύο. Θ έρθουν τέσσερα άτομα για να φάνε, θα πάρουν δύο μερίδες και όχι τέσσερις όπως παλιότερα».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.