Βαμβακι: Παρατεινεται η υποβολη αιτησεων πιστοποιησης

Για τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2

Έως και την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023 παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για την πιστοποίηση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2-1 & 2-2 για την καλλιέργεια βαμβακιού.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστημα i-AGRO.

Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση, είναι μια εναλλακτική της συμβατικής, φιλοπεριβαλλοντική μέθοδος παραγωγής, η οποία στηρίζεται στην ορθολογική χρήση όλων των εισροών της καλλιέργειας, τη μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων και την ελεγχόμενη εφαρμογή καλλιεργητικών επεμβάσεων, με στόχο την παραγωγή ασφαλών αγροτικών προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας, την προστασία των παραγωγών, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι η γεωργική εκμετάλλευση που εφαρμόζει τα πρότυπα AGRO 2-1 και 2-2 οφείλει να συγκεντρώσει στοιχεία για τη συνολική χρήση φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού για το σύνολο των παραγωγών-μελών της, καθώς και στοιχεία ισοζυγίου παραγωγής, ενημερώνοντας τα σχετικά προβλεπόμενα πεδία του πληροφοριακού συστήματος «i-AGRO».

Ειδικότερα οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις βάμβακος (στο πλαίσιο των απαιτήσεων της ισοδυναμίας των προτύπων AGRO 2 με τις προδιαγραφές BCI) οφείλουν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία παραγωγής, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και νερού για το σύνολο των παραγωγών-μελών τους.

Η γεωργική εκμετάλλευση/επιχείρηση στην οποία διαπιστώνεται μη συμμόρφωση ως προς την τήρηση των απαιτήσεων των προτύπων AGRO 2 οφείλει να υποβάλλει στον Φορέα Πιστοποίησής της σχετικές διορθωτικές ενέργειες εντός του μέγιστου χρονικού διαστήματος των 28 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία διαπίστωσης της μη συμμόρφωσης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.