Τσιμπημενο το φετινο τραπεζι της Σαρακοστης

Αυξημένες οι τιμές στα θαλασσινά και τα μαγειρευτά∙ συγκρατημένες στις σαλάτες και τον χαλβά

Για κούλουμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα, όσο δηλαδή το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας αλλά και της ακρίβειας, ετοιμάζονται οι Κομοτηναίοι και οι Ροδοπίτες. Και παρά το γεγονός ότι δεν θα προηγηθεί το γλέντι της Αποκριάς, σίγουρα θα ακολουθήσει ο υπαίθριος εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, με τις παρέες να ξεχύνονται ξανά μετά από σημαντικό διάστημα, με την ελπίδα να κρατήσει ο καιρός, και για να διασκεδάσουν, να πετάξουν χαρταετό και να απολαύσουν τις ιδιαίτερες σπεσιαλιτέ των σαρακοστιανών εδεσμάτων.

Λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά πρωταγωνιστούν, μαζί με την λαγάνα, τον χαλβά, και την ταραμοσαλάτα, μεταξύ άλλων, κρατώντας τα έθιμα ζωντανά, ακόμα και αν κάποιοι δεν τηρήσουν όλη τη νηστεία της Σαρακοστής.

Για το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού, αλλά και πώς θα περάσουν οι συμπολίτες μας αυτή τη καθαρά Δευτέρα, μιλήσαμε με τον Νίκο Ελευθερίου από την Ψαραγορά Ελευθερίου, τον κ. Ανέστη Βαφειάδη από το εστιατόριο «Τα αδέρφια», τον κ. Γεωργιάδη από τον «Φώτη» και την κ. Νίκη Τζελεπίδου από την ταχινοποιία Τζελεπίδη – Φωτιάδη.

Τα κόστη αυξάνουν τις τιμές των θαλασσινών

Ένα από τα βασικά στοιχεία κάθε σαρακοστιανού τραπεζιού είναι τα θαλασσινά, οι τιμές για τα οποία όμως φέτος, ιδιαίτερα τα φρέσκα, έχουν πάρει την ανιούσα.

Όπως σημείωσε ο κ. Νίκος Ελευθερίου, της Ψαραγοράς Ελευθερίου, αυτές τις μέρες όπως πάντα η κίνηση είναι αυξημένη, ενώ έχει ξεκινήσει και το ενδιαφέρον για τα θαλασσινά από τους πελάτες τους. Παρόλα αυτά, υπάρχει σοβαρό θέμα με τις τιμές, ανέφερε ο κ. Ελευθερίου, λόγω του κόστους του πετρελαίου και της ενέργειας γενικότερα, που έχουν πάρει την ανιούσα.

Αυτό που περιμένουν, τόνισε, είναι να υπάρξει ενδιαφέρον για τα θαλασσινά, σε μικρότερες ποσότητες, και προτιμώντας τα κατεψυγμένα και πηγαίνοντας σε πιο φτηνές εναλλακτικές, όπως θράψαλα αντί για καλαμαράκια, και γάμπαρη αντί για γαρίδες (οι οποίες, φρέσκιες, προσεγγίζουν πλέον τα 50 ευρώ το κιλό).

«Ο κόσμος δυσκολεύεται, έχουν ακριβύνει όλα και έτσι έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα» σημείωσε. Στο κατάστημά τους, έχουν κάποιες εναλλακτικές με τα πιάτα που ετοιμάζουν, και παρόλο που περιμένουν να έχουν κίνηση, φοβάται πως δεν θα έχει την προσέλευση των προηγούμενων χρόνων, ιδιαίτερα προ κορωνοϊού.

Παραμένει το ενδιαφέρον για τα παραδοσιακά φαγητά

Η ημέρα όμως της Καθαράς Δευτέρας περιλαμβάνει και άλλα πιάτα πέρα από το θαλασσινά, που άλλοι μαγειρεύουν σπίτι, άλλοι προτιμούν να πάρουν έτοιμα.

Για αυτό και κάθε χρονιά αυτές τις μέρες, το εστιατόριο «Τα Αδέρφια» ετοιμάζει μια σειρά από πιάτα, με τον κ. Ανέστη Βαφειάδη να εκφράζει την ελπίδα πως τα πράγματα θα πάνε πιο καλά από πέρυσι, όταν και υπήρχαν πολλοί περιορισμοί.

«Υπάρχει ενδιαφέρον, ο κόσμος πλέον ρωτάει, με την γαστρονομία να αλλάζει εκείνη την ημέρα και για όλη τη Σαρακοστή» σημείωσε, τηρώντας το έθιμο και τρώγοντας καλαμαράκια, φασολάδα, ντολμαδάκια γιαλαντζί μυδοπίλαφο, γίγαντες και άλλα.

Ιδιαίτερα αν έχει καλό καιρό, πολλοί παίρνουν πακέτο για να καθίσουν στην εξοχή, όπου πετούν και τον αετό, αν δεν καθίσουν σε κάποια ταβέρνα, κυρίως παραθαλάσσια.

Τα προηγούμενα χρόνια, όταν γινόταν κανονικά το καρναβάλι της Ξάνθης, είχαν αργά το μεσημέρι κίνηση από φοιτητές, που πάλι έπαιρναν σαρακοστιανά, αν και φέτος, λόγω της μη διεξαγωγής του, δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς θα γίνει.

Γενικότερα θα ετοιμαστούν με τον ίδιο τρόπο που ετοιμαζόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ήδη από την Παρασκευή έχουν αρχίσει τα ερωτήματα για το μενού, αν και τόνισε πως όλα τα καταστήματα θα προσαρμοστούν κατάλληλα για αυτή την ημέρα, όπως έκαναν πάντα.

Δυστυχώς οι τιμές θα είναι αυξημένες, αν και ο κ. Βαφειάδης τόνισε πως οι αυξήσεις, τόσο στις πρώτες ύλες, όσο και στην ενέργεια, είναι πολύ υψηλές, για αυτό και θα υπάρξει μια επιβάρυνση, όχι ανάλογη των επαγγελματιών, που ακόμα προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, στον καταναλωτή.

Συνώνυμα Καθαρά Δευτέρα και ταραμοσαλάτα

Καθαρά Δευτέρα βέβαια δεν γίνεται χωρίς ταραμοσαλάτα, και όπως κάθε χρονιά, οι συμπολίτες μας θα τιμήσουν δεόντως αυτή αλλά και όλες τις νηστίσιμες σαλάτες, όπως τόνισε ο κ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, από τις Σαλάτες «Ο Φώτης».

Ήδη τις τελευταίες ημέρες υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, μιας και βρισκόμαστε στην εποχή του ταραμά, με πολλούς να ρωτούν, και ακόμα περισσότερους να παίρνουν ήδη από νωρίς, για να έχουν την ημέρα εκείνη.

Οι τιμές δεν έχουν αλλάξει πολύ από πέρυσι, μιας και προσπαθούν να απορροφήσουν τα επιπλέον κόστη που υπάρχουν. Βέβαια να σημειωθεί πως οι σαλάτες έχουν ζήτηση όλη αυτή την περίοδο, και κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, μιας και πέρας της ταραμοσαλάτας (λευκής και ροζ), υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες νηστίσιμες, όπως η μελιτζάνα, αλλά και η πάπρικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταραμοσαλάτα δεν έχει εποχή, και έχει φανατικούς όλο το χρόνο απλά αυτή την περίοδο, λόγω του εθίμου, η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά.

Κλείνοντας την ημέρα με χαλβά

Τέλος κανένα τραπέζι της σαρακοστής δεν μπορεί να κλείσει χωρίς ένα χαλβά. Βανίλια, κακάο, με ξηρούς καρπούς, όλοι βρίσκονται στην Ταχινοποιία Τζελεπίδου- Φωτιάδη. 

Όπως τόνισε η κ. Νίκη Τζελεπίδου, στην τοπική αγορά το ενδιαφέρον είναι πάντοτε μεγάλο, και ιδιαίτερα για τα προϊόντα τους, τα οποία, επειδή είναι μια τοπική βιοτεχνία, φτιάχνουν το χαλβά φρέσκο, και έτσι τον προτιμούν και οι πελάτες τους.

Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά, ενώ έχουν κρατήσει χαμηλά τις τιμές, πουλώντας το χαλβά στα 4.80 το κιλό, και το ενδιαφέρον παραμένει ίδιο και αναλλοίωτο, ακόμα και την περίοδο του κορωνοϊού, όταν η πανελλαδική αγορά είχε πρόβλημα διανομής.

Ήδη έχει ανταποκριθεί ο κόσμος, αν και, όπως ανέφερε, επειδή προτιμούν τον χαλβά όσο πιο φρέσκο γίνεται, πολλοί θα προσέλθουν την τελευταία ημέρα, ώστε να μπορούν να τον απολαύσουν την Καθαρά Δευτέρα μόνοι τους ή με φίλους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.