Τουρκικοι ομιλοι ιχνηλατουν τη Β. Ελλαδα για επενδυσεις στην ενεργεια

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεις με δύο ομίλους στην Τουρκία, για ισάριθμες επενδύσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος

Την αγορά της Ανατολικής Μακεδονίας «ιχνηλατούν» τουρκικοί όμιλοι, με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αέριο, σε συνεργασία με Έλληνες εταίρους, όπως γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης.

«Υπάρχει προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με δύο ομίλους στην Τουρκία, για ισάριθμες επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ έκαστη, στον ενεργειακό τομέα. Περιμένουμε να υπάρξει σύντομα συμφωνία με έναν από τους δύο ομίλους και εφόσον μέσα στο επόμενο δίμηνο οριστικοποιηθούν -όπως ελπίζουμε- οι λεπτομέρειες της συνεπένδυσης για το πρώτο πρότζεκτ, εκτιμούμε ότι θα προχωρήσει και στο δεύτερο, με τον έτερο επενδυτή» διευκρινίζει ο κ. Συμεωνίδης, σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται για ομίλους που διαθέτουν εκτεταμένη επενδυτική εμπειρία, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άλλους κλάδους, εντός της Τουρκίας και σε αγορές της δυτικής Ευρώπης.

Ο κ. Συμεωνίδης υπογραμμίζει ακόμα ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας διαρκώς αναπτύσσονται, έχοντας ξεπεράσει πλέον το φράγμα των 5 δισ. ευρώ και τείνοντας στα 6 δισ., αλλά η άνοδος αυτή είναι προς όφελος της τουρκικής πλευράς. Ενώ για χρόνια το ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας (από το 2009 ώς το 2019, με εξαίρεση το 2016), πλέον έχει στραφεί σε ελλειμματικό, με την ελληνική πλευρά να εισάγει από την Τουρκία φρούτα και λαχανικά, αυτοκίνητα και βιοτεχνικά προϊόντα σε τιμές που ανταγωνίζονται εκείνες των κινεζικών, αλλά υπερτερούν σε ποιότητα. Η δε Τουρκία εισάγει από τη χώρα μας βαμβάκι, πετρελαιοειδή/ καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια, πρώτες ύλες διαφόρων ειδών και ανακυκλώσιμα προϊόντα, αλλά οι τιμές δεν είναι -κατά τον κ. Συμεωνίδη- ιδιαίτερα ανταγωνιστικές σε όλα τα ελληνικά εξαγώγιμα.

Είναι ρεαλιστικός ο στόχος το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Τουρκίας να φτάσει στα 10 δισ. δολάρια τα επόμενα χρόνια, όπως ειπώθηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν; «Η προοπτική είναι να πάμε πράγματι στα 8, 9 και τελικά 10 δισ. ευρώ, ίσως μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια» εκτιμά ο κ. Συμεωνίδης, επισημαίνοντας πάντως πως, με βάση τη σημερινή τάση, ο διπλασιασμός, σχεδόν, του διμερούς εμπορίου δεν θα είναι προς όφελος της Ελλάδας, σε όρους εμπορικού ισοζυγίου.

Όπως λέει, τα τουρκικά προϊόντα είναι ανταγωνιστικά για πολλούς λόγους, όπως το μέγεθος των τουρκικών επιχειρήσεων και το χαμηλότερο εργατικό και λειτουργικό κόστος. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις από πλευράς του τουρκικού κράτους για την αύξηση της εξωστρέφειας των τουρκικών επιχειρήσεων είναι «γενναίες», πχ. μέσω της χρηματοδότησης ενεργειών μάρκετινγκ και συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις. «Για παράδειγμα, το κατασκευαστικό σκέλος (των περιπτέρων) στις εκθέσεις επιδοτείται κατά το 50%» λέει ο κ. Συμεωνίδης και προσθέτει ότι πολλές είναι οι τουρκικές επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει στη Βόρεια Ελλάδα στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Μεταξύ αυτών οι αλυσίδες ρούχων LC Waikiki και Penti. «Η δεύτερη, που έχει ήδη παρουσία στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και διαθέτει πάνω από 360 καταστήματα με την επιγραφή της σε 32 χώρες, σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική και τα νησιά. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο στόχος είναι η δημιουργία έως 10 καταστημάτων, υπό την προύπόθεση βέβαια ότι θα συνεπενδύσουν και Έλληνες» γνωστοποιεί και προσθέτει ότι σε συνεχή άνοδο βρίσκονται και οι τουριστικές ροές από την Τουρκία, ιδίως προς Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο και Χαλκιδική, με την κατά κεφαλήν δαπάνη των Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα να είναι -όπως λέει- υψηλή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.