Τουρκικη λιρα: Το αγχος των νεων για το μελλον

Εξετάζουν τη μετανάστευση στο εξωτερικό ως λύση

Το αυξανόμενο κόστος ζωής προκαλεί επίσης δυσκολίες στους νέους να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους και να κοινωνικοποιηθούν. Οι νέοι που αισθάνονται παγιδευμένοι σε μια επιδεινούμενη οικονομία ανησυχούν για το μέλλον.

Υποτίμηση της τουρκικής λίρας, ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού και διαδοχικές αυξήσεις. Όλα αυτά είναι αρκετά ενοχλητικά για τους πολίτες των οποίων η αγοραστική δύναμη εξασθενεί συνεχώς. Οι διακυμάνσεις της οικονομίας προκαλούν μεγάλη ανησυχία σε όλα τα τμήματα του πληθυσμού. Οι νέοι δεν μπορούν να έχουν μια θετική εικόνα για την πρόσφατη κατάσταση της οικονομίας.

Ο Ενές Γιουτρμπαϊ, 27χρονος βοηθός φωτογράφου από την Κωνσταντινούπολη, εκφράζει την αγωνία του: «Δεν έχω καμία ελπίδα για την οικονομία και δεν βλέπω ένα καλό μέλλον. Μακάρι να μπορούσα να είμαι δημόσιος υπάλληλος όπως ο πατέρας μου. Τουλάχιστον θα είχα ασφάλεια».

Δηλώνοντας ότι η αγοραστική δύναμη μειώνεται συνεχώς και ότι δεν μπορεί να σχεδιάσει για το μέλλον ανέφερε: «το παλτό που φοράω είναι τεσσάρων ετών. Ένα παλτό σήμερα κοστίζει χίλιες λίρες. Πώς μπορεί κανείς να αγοράσει ένα παλτό για χίλιες λίρες; Αφού δώσετε χίλιες λίρες για ένα παλτό, μην το φορέσετε καθόλου, πηγαίνετε και πίνετε τσάι μαζί του».

Αρχίζει η δυστυχία

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Μουράτ Κουμπιλάι, υπάρχουν προβλήματα με τη χρήση βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία. Όταν η οικονομική ύφεση προστίθεται σε αυτή την κατάσταση, συσσωρεύεται μεγάλη δυσαρέσκεια στο νεανικό κοινό, του οποίου η ασφάλεια εργασίας είναι ως επί το πλείστον χαμηλή.

Εξηγώντας ότι είναι πολύ δύσκολο για τους νέους να βρουν δουλειά, εξήγησε πως «σε έναν στενό ορισμό της ανεργίας, ένας στους 5 φοιτητές είναι άνεργος. Όταν εξετάζουμε τον ευρύτερο ορισμό, βλέπουμε ότι περίπου ένας στους τρεις φοιτητές είναι άνεργος. Ένας μεγάλος αριθμός νέων δεν εργάζονται στον τομέα του. Πολλοί μάλιστα εργάζονται χωρίς ασφάλιση, λαμβάνοντας έτσι κάτω από τον κατώτατο μισθό. Οι νέοι σε αυτές τις συνθήκες είναι συνεχώς σε κατάσταση άγχους και παραμένουν σε κατάσταση δυστυχίας».

Σύμφωνα με τον Κουμπιλάι, αυτές οι κακές εμπειρίες των νέων, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και την ιδέα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί, παίρνουν μια διαφορετική διάσταση: οι νέοι σταματούν να κάνουν σχέδια σταδιοδρομίας στην Τουρκία.

Ψάχνω μια ευκαιρία για να φύγω

Ο 26χρονος απόφοιτος Μεχμέτ Ακσόι είναι επίσης ένας από εκείνους που κάνει μελλοντικά σχέδια προς αυτή την κατεύθυνση «Παρακολουθούμε το νόμισμα μας δεν μπορούμε καν να σχολιάσουμε.  Η αγορά σπιτιού ή αυτοκινήτου είναι πλέον ένα όνειρο για εμάς, αλλά είναι πολύ δύσκολο ακόμη και να πάρουμε προϊόντα όπως υπολογιστές και τηλέφωνα. Δεν μπορώ να συμμετέχω σε κοινωνικές δραστηριότητες. Οι νέοι της ίδιας ηλικίας με εμένα έχουν μια πολύ ωραία ζωή στην Ευρώπη. Είμαστε πολύ άτυχοι με αυτή την έννοια. Τα μάτια μας είναι συνεχώς στο δολάριο. Και δεν έχω προσδοκίες πια» ανέφερε.

Οι ανησυχίες αρχίζουν στα Λύκεια

Ο αριθμός των νέων ανέργων αυξάνεται από έτος σε έτος και οι μικρότερες ηλικιακά ομάδες το παρατηρούν πολύ καλά, σύμφωνα με τον οικονομολόγο Κουμπιλάι. Έτσι οι νέοι αρχίζουν να αισθάνονται ανησυχίες για το μέλλον στην ηλικία του λυκείου.

Τονίζοντας ότι οι νέοι γνωρίζουν επίσης αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο μέσω του διαδικτύου ο ίδιος εξήγησε πως «οι περισσότεροι από τους νέους βλέπουν ότι αυτό που συμβαίνει στην οικονομία είναι μοναδικό για την Τουρκία και γνωρίζουν ότι οι ευκαιρίες σε άλλες χώρες είναι πολύ διαφορετικές. Ίσως όσοι πήγαν στη Γερμανία μετά το 1961 δεν γνώριζαν αυτή την κατάσταση, το προτιμούσαν ως προσανατολισμό, αλλά τώρα ένας μεγάλος αριθμός νέων γνωρίζει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και δείχνει μια επιθυμία προς αυτή την κατεύθυνση. Η απελπισία, η οποία έρχεται σε νεαρή ηλικία, τους ωθεί κάπως σε μια προσπάθεια να πάνε στο εξωτερικό. Δεν αρκεί απλώς να περιορίσουμε τη μετανάστευση για να μη χάσουμε εργατικό δυναμικό, αλλά επίσης γιατί υπάρχει μια έντονη διαρροή γνώσεων».

17χρονη μαθήτρια λυκείου η Αζρά Γιαζιντζί λέει ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην οικονομία, αναφέρει επίσης ότι οι κινήσεις στην λίρα αποτελούν σημαντικό μέρος της δικής της ημερήσιας διάταξης. «Το δολάριο αυξήθηκε πρόσφατα κατά μια λίρα σε τέσσερις ώρες. Η αγοραστική μου δύναμη έπεσε πολύ γρήγορα. Είμαι ήδη μαθήτρια και λαμβάνω ένα συγκεκριμένο ποσό. Σε αυτό το περιβάλλον, οι νέοι σπουδάζουν για να πάνε στο εξωτερικό» δήλωσε.

Είπε ακόμη ότι και τα ψώνια ρούχων έχουν γίνει πολύ δύσκολα γι’ αυτήν: «ένα φούτερ κοστίζει 300 λίρες. Αυτό είναι πάρα πολύ για μένα. Τα τεχνολογικά gadgets βρίσκονται ήδη πολύ ψηλά σε τιμές. Παλιά βγαίναμε άνετα με 50 λίρες ενώ τώρα δεν αισθάνομαι ασφαλής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.