Τουρκια: Ακυρωση κρατησεων λογω πολεμου

Εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου αναλύουν την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική χώρα

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε την ακύρωση των κρατήσεων στον τουρκικό τουρισμό. Οι εκπρόσωποι του κλάδου λένε ήδη ότι δεν περιμένουν τουριστικές κινήσεις από την Ουκρανία, αλλά υπάρχουν και σημαντικές ακυρώσεις από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, 4,7 εκατ. από τους ξένους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2021 ήρθαν από τη Ρωσία, 3,1 εκατ. από τη Γερμανία, 2 εκατ. από την Ουκρανία, 1,4 εκατ. από τη Βουλγαρία και 1,1 από το Ιράν. Όσοι προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν μερίδιο 27,3% του συνολικού αριθμού τουριστών. Το συνολικό μερίδιο αυτών των δύο χωρών το 2019 ήταν 19%.

Η Τουρκία είχε καλύψει εν μέρει το κενό των τουριστών που είχε χάσει από την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις δύο σημαντικές αγορές της, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι προσδοκίες ήταν υψηλές από το 2022

Ο τουριστικός τομέας ήταν πολύ αισιόδοξος για την σεζόν του 2022. Σχεδόν όλοι οι «παίκτες» του κλάδου πίστευαν ότι θα έρθουν 52 εκατ. τουρίστες και περίπου 35 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Εξηγώντας ότι η έλλειψη κρατικής τουριστικής πολιτικής στην Τουρκία έχει σοβαρά συνέπειες από όλα τα γεγονότα στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Διευθυντών Ξενοδοχείων της Αλικαρνασσού Σερντάρ Καρτζιλίογλου δήλωσε ότι ο τουρισμός αντιμετωπίζει μια νέα κρίση αυτή τη στιγμή.

Η πανδημία και διάφορα γεγονότα έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στον τουρκικό τουρισμό και σύμφωνα με τον Καρτζιλίογλου από σήμερα ο κλάδος έχει αρχίσει να βιώνει τις επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Οι κρατήσεις έχουν «παγώσει»

«Δυστυχώς, αρχίσαμε να βιώνουμε πράγματα που δεν θέλαμε. Υπάρχει μεγάλη απώλεια από τις δύο σημαντικές χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ήδη την ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όλες οι κρατήσεις από την Ουκρανία έχουν σταματήσει. Είδαμε ακυρώσεις και από τη Ρωσία» δήλωσε ο Καρτζιλίογλου.

«Αν δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν υπάρχει Τουρισμός»

Ένας ακόμη που ανέφερε ότι οι κρατήσεις και από τις δύο χώρες έχουν σταματήσει είναι ο Οζγκέν Ουϊσάλ, Πρόεδρος του Περιφερειακού Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου Δυτικής Μεσογείου της Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Ουϊσάλ, δεν υπάρχει κίνηση όσον αφορά τον τουρισμό από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική αεροπορία και τα συστήματα πληρωμών θα καταστήσουν σχεδόν αδύνατο για τους Ρώσους πολίτες να βγουν στο εξωτερικό.

Δηλώνοντας ότι ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας έχει προκαλέσει σοβαρή υποτίμηση των τοπικών νομισμάτων κατάληξε τονίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση, αν δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν υπάρχει τουρισμός».

Και οι εισερχόμενοι δεν θα ξοδέψουν

Ο Καρτζιλίογλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο κλάδος είναι παγιδευμένος τόσο λόγω πανδημίας όσο και πολέμου. «Το πιστωτικό βάρος του κλάδου είναι βαρύ καθώς ήρθε η ώρα να εξοφλήσουμε τα δάνεια που επεκτάθηκαν στην πανδημία. Τώρα ο κλάδος δεν ξέρει τι να κάνει. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε Ρώσους με πολίτες άλλων χωρών; Νομίζω όχι. Όταν εξετάζουμε τις κρατήσεις που έγιναν, βλέπουμε ότι θα έρθουν οι τουρίστες με το χαμηλότερο δυναμικό δαπανών στην Ευρώπη. Με άλλα λόγια, λίγοι τουρίστες θα έρθουν και αυτοί που θα έρθουν δεν θα ωφελήσουν πολύ τον κλάδο».

Από την άλλη πλευρά, ο Ουϊσάλ λέει ότι η Τουρκία μπορεί να μειώσει τις απώλειες δείχνοντας γρήγορα αντανακλαστικά. Υπήρχαν σχεδόν περισσότερες από 10 πτήσεις την ημέρα από τη Ρωσία σε ορισμένα αεροδρόμια της Τουρκίας. Η Τουρκία λοιπόν μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις σε χώρες όπου η Ρωσία δεν μπορεί να πετάξει αεροσκάφη λόγω απαγορεύσεων, μέσω της Turkish Airlines.

Τα σχέδια ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο

Ωστόσο, οι απόψεις του Καρτζιλίογλου για το θέμα αυτό είναι διαφορετικές. Ο Καρτζιλίογλου σημειώνει ότι η Τουρκία καθυστέρησε από αυτή την άποψη, όταν όλες οι χώρες έχουν ολοκληρώσει τα σχέδια διακοπών τους από τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον Καρτζιλίογλου, η Τουρκία έχει παρακολουθήσει μόνο την πορεία των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και δεν έχουν εκπονηθεί έγκαιρα εναλλακτικά σχέδια.

Αντίθετα ο Ουϊσάλ υποστηρίζει ότι στο βέλτιστο σενάριο, θα υπάρξει απώλεια 50% στους τουρίστες από τη Ρωσία σε σύγκριση με πέρυσι και είναι δύσκολο να πιάσουν την επιθυμητή κίνηση από άλλες χώρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.