Τουρισμος: Πανω απο 80.000 κενες θεσεις πριν το ανοιγμα της σεζον

Tο πρόβλημα τείνει πλέον να γίνει μόνιμο

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, τα κενά στην απασχόληση, ειδικά στους τομείς των ξενοδοχείων και της εστίασης, είναι τεράστια, όπως και η αγωνία των επιχειρήσεων για το εάν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη, όπως όλα δείχνουν, τουριστική κίνηση αυτή τη χρονιά.

Σύμφωνα το capital.gr, λείπουν πάνω από 80 χιλιάδες εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή από το χώρο και το πρόβλημα τείνει πλέον να γίνει μόνιμο, δεδομένου πως και πέρσι οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό ήταν μεγάλες (περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις).

Τι φταίει

Η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό είχε ξεκινήσει να γίνεται έντονη από όταν ο τουρισμός επιχειρούσε την επανεκκίνησή του μετά την πανδημία. Φορείς του τουριστικού χώρου είχαν αποδώσει τη δυσκολία στελέχωσης των θέσεων στην αλλαγή προσανατολισμού των εργαζομένων, επειδή ο τουρισμός παρέμεινε κλειστός λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών. Πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε διαφορετικό επαγγελματικό τομέα, με μεγαλύτερη μονιμότητα, καλύτερες αποδοχές και λιγότερες ώρες εργασίας, όπως στο ντελίβερι. Φαίνεται όμως πως η κατάσταση αυτή λαμβάνει πια μόνιμη μορφή.

Ήδη από τον προηγούμενο μήνα μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν κάνει ημέρες καριέρας προς αναζήτηση προσωπικού και εκεί φάνηκαν οι μεγάλες δυσκολίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Το πρόβλημα είναι ακόμη πιο έντονο όταν ζητείται εξειδικευμένο προσωπικό.

Εργαζόμενοι από τρίτες χώρες

Σε επιστολή τους προς την κυβέρνηση το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχουν ζητήσει ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες, προκειμένου να εργαστούν στα ξενοδοχεία και σε άλλους τομείς του τουρισμού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος “CapTour”, είπε πως το εργατικό δυναμικό από τη Βουλγαρία και την Αλβανία, που προ δεκαετίας τροφοδοτούσε με εργαζόμενους τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, έχει πλέον εξαντληθεί, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις του κλάδου να στρέφουν το βλέμμα τους προς την Ασία και χώρες όπως το Μπαγκλαντές. Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένουν να δουν πώς θα εξελιχθούν πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί αυτό το διάστημα, που θα βελτιώσουν τους τρόπους προσέλκυσης μετακλητών εργαζομένων.

Γυρνούν την πλάτη

Από το σύνολο των ξενοδοχείων, το 40% εμφάνισε πέρσι έλλειψη σε τουλάχιστον μία θέση καμαριέρας, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων. Το 23% των θέσεων απασχόλησης στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε το 2022, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περισσότερες από 60 χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα “Η απασχόληση στα ξενοδοχεία 2022” που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο αριθμός των θέσεων που παρέμειναν κενές υπερέβη τον αντίστοιχο περσινό αριθμό, ο οποίος είχε ανέλθει σε 53.249 από τις 244.124 που προβλέφθηκαν από το οργανόγραμμα των ξενοδοχείων.

Συγκεκριμένα, σε απόλυτους αριθμούς οι ελλείψεις προσωπικού αντιστοιχούσαν πέρσι σε 60.225 θέσεις απασχόλησης από τις 262.980 απαιτούμενες. Αδυναμία κάλυψης καταγράφηκε τόσο στις θέσεις πρώτης γραμμής (frontliners),όσο και σε διοικητικές θέσεις, κυρίως λόγω της έλλειψης κατάλληλα καταρτισμένου προσωπικού.

Στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%.

Σύμφωνα επίσης με μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, με θέμα “Απασχόληση και ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία στην αιχμή της θερινής σεζόν 2021” η έλλειψη προσωπικού στην αιχμή της σεζόν υπήρχε και σε προηγούμενες χρονιές, ειδικά σε πολλά νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά οξύνθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της πανδημίας. Η συνολική αντιμετώπισή του, καθώς και η ανάδειξη των δυνατοτήτων απασχόλησης στον τομέα, αποτελούν πρώτης προτεραιότητας θέματα για τον ελληνικό τουρισμό, προκειμένου να διατηρήσει το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, το ισχυρότερο, ίσως, σημείο υπεροχής του σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχούν στις ειδικότητες Καμαριέρα, Receptionist, Σερβιτόρος, Βοηθός Σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista και Τεχνική Υποστήριξη / Συντήρηση.

Πηγή: capital.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.