Το στοιχημα του Παραρτηματος του ΕΦΕΠΑΕ στην ΑΜ-Θ

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Πλάτωνας Μαρλαφέκας μιλά στον «ΠτΘ» για την λύση που επιλέχθηκε για την επιστροφή στην επιχειρησιακή κανονικά της ΠΑΜ-Θ, το μέλλον την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ αλλά και την επιστροφή του επιχειρείν στην κανονικότητα

«Ο ΕΦΕΠΑΕ ανέλαβε το σε ισχύ έργο της ΔΕΣΜΟΣ με χιλιάδες δικαιούχους και δημοσία δαπάνη που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ»

«Η λύση του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην ΠΑΜ-Θ είναι αποτέλεσμα αναγκαιότητας»

Ανακοινώθηκε την Πέμπτη η επίσημη λύση της σύμβασης συνεργασίας ανάμεσα στον ΕΦΕΠΑΕ και την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, σηματοδοτώντας και τυπικά την έναρξη λειτουργίας του νέου και μοναδικού παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ, στην Κομοτηνή.

Την  λύση της σύμβασης υπέγραψαν, σύμφωνα και με την σχετική ανακοίνωση ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ κ. Πλάτων Μαρλαφέκας και εκ μέρους της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ ο προσωρινός Πρόεδρος κ. Παντελής Χαβιαράς, ενώ ο πρώτος στο μήνυμά του προς τους εργαζομένους τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης αλλά και μεγάλης προσπάθειας από το σύνολο των «εμπλεκομένων» για την αμεσότερη δυνατή επαναφορά της επιχειρησιακής κανονικότητας στην ΠΑΜ-Θ.

Ο πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ και Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής του Τμήματος Marketing και Εξαγωγών της Λουξ Μαρλαφέκας ΑΒΕΕ παραχώρησε μια αποκλειστική συνέντευξη στον «ΠτΘ» μιλώντας για την πρωτότυπη και για τον ΕΦΕΠΑΕ λύση που επιλέχθηκε για την Περιφέρειά μας, το «χαρτοφυλάκιο» που αυτό αναλαμβάνει, το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ αλλα και την άποψή του για το μέλλον του επιχειρείν ευρύτερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στην ΠΑΜ-Θ.

Πλάτωνας Μαρλαφέκας όμως…

ΠτΘ: κ. Μαρλαφέκα το παράρτημα του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» στην ΠΑΜ-Θ είναι πλέον γεγονός. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό παράρτημα που ιδρύει ο ΕΦΕΠΑΕ σε όλη την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της αδιέξοδης κατάστασης που υπήρξε στην περιοχή μας με την ΔΕΣΜΟΣ. Πώς και γιατί επιλέχτηκε η λύση του παραρτήματος; Ποιο το «χαρτοφυλάκιο» που αναλαμβάνει;

Π.Μ.: Η λύση του παραρτήματος του ΕΦΕΠΑΕ στην περιφέρεια της ΑΜΘ, αν και πράγματι πανελλαδικά πρωτότυπη και κατ’ επέκταση καινοφανής, εντούτοις είναι αποτέλεσμα αναγκαιότητας. Το Υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε αυτή τη σημαντική απόφαση προκειμένου να επιλυθεί το αδιέξοδο, όπως είπατε, σχετικά με τη διαχείριση των δράσεων ΕΠΑνΕΚ και ΠΕΠ στην περιοχή, να επανέλθει η ροή ελέγχων και πληρωμών και οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να λάβουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για τη χώρα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.  

Το υποκατάστημα, κατόπιν της λύσης της σύμβασης με τη ΔΕΣΜΟΣ που έλαβε χώρα στις 13/07/21, λειτουργεί πλέον κανονικά. Όσον αφορά το αντικείμενο, ο ΕΦΕΠΑΕ ανέλαβε το σε ισχύ έργο της ΔΕΣΜΟΣ, δηλαδή τις 19 δράσεις ΕΠΑνΕΚ, τις δράσεις του ΠΕΠ ΑΜΘ και το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τους δικαιούχους της ΑΜΘ.

Είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος του διαχειριστικού έργου του φορέα, με χιλιάδες δικαιούχους και δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

«Η ΔΕΣΜΟΣ παραμένει εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ»

ΠτΘ: Σε τι συνεπάγεται η λειτουργία του παραρτήματος για το μέλλον της ΔΕΣΜΟΣ που αποτελεί άλλωστε μέτοχος του ΕΦΕΠΑΕ;

Π.Μ.: Η ΔΕΣΜΟΣ παραμένει εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ. Ευελπιστούμε η εταιρία να βρει μια σταθερή και λειτουργική λύση στα διοικητικά της ζητήματα και να μπορέσει να ανταποκριθεί μελλοντικά στο σκοπό για τον οποία συστάθηκε, δηλαδή την καλή διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων. Έως τότε, το νεοσύστατο παράρτημα του ΕΦΕΠΑΕ θα λειτουργήσει αδιάλειπτα για να εγγυηθεί τον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων και τις πληρωμές των επιχειρήσεων της περιφέρειας, με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της επιχειρησιακής κανονικότητας.

«Ο στόχος του ΕΦΕΠΑΕ για την ΠΑΜ-Θ είναι η αποκατάσταση της επιχειρησιακής ομαλότητας»

ΠτΘ: Ποια η λειτουργία και ποιοι οι βασικοί στόχοι του ΕΦΕΠΑΕ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης;

Π.Μ.: Ο στόχος είναι σαφής για το φορέα: αποκατάσταση της επιχειρησιακής ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ορθή και όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των ελέγχων, καλή εξυπηρέτηση των δικαιούχων και τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε ευρύτερη κλίμακα, μας ενδιαφέρει και η ενίσχυση της απορρόφησης στην ΑΜΘ γιατί πλήγηκε σημαντικά το τελευταίο έτος. Πρέπει η περιοχή να μην χάσει κονδύλια της ΕΕ που μπορούν να αποδειχτούν ζωτικά για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας.

Ο στόχος είναι σαφής για το φορέα: αποκατάσταση της επιχειρησιακής ομαλότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό σημαίνει ορθή και όσο το δυνατόν ταχύτερη διεκπεραίωση των ελέγχων, καλή εξυπηρέτηση των δικαιούχων και τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Σε ευρύτερη κλίμακα, μας ενδιαφέρει και η ενίσχυση της απορρόφησης στην ΑΜΘ γιατί πλήγηκε σημαντικά το τελευταίο έτος. Πρέπει η περιοχή να μην χάσει κονδύλια της ΕΕ που μπορούν να αποδειχτούν ζωτικά για τις επιχειρήσεις της περιφέρειας

ΠτΘ: Τι θα πρέπει να περιμένουν οι επιχειρηματίες – επαγγελματίες της Περιφέρειάς μας σε σχέση με τα προγράμματα που «τρέχουν» αλλά και όσα αναμένεται να ανοίξουν το αμέσως επόμενο διάστημα;

Π.Μ.: Όπως είπαμε, το υποκατάστημα ήδη λειτουργεί και κάνουμε ό,τι καλύτερο για την πλήρη ανάπτυξή του, τόσο σε υποδομές όσο και σε στελεχιακό δυναμικό. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμα για να λειτουργήσει το νέο σχήμα ολόπλευρα και πιστεύω ότι ο φορέας θα ανταποκριθεί στο έργο του. Κατανοώ ότι έχουν κουραστεί και βιώνουν μια σύνθετη συγκυρία, για το λόγο αυτό κι εμείς, ως ΕΦΕΠΑΕ, θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στο μεγαλύτερο βαθμό.

Σχετικά με τις νέες δράσεις, κυρίως του ΕΠΑνΕΚ, προτρέπουμε τους δικαιούχους να συμμετάσχουν, να υποβάλλουν ορθές προτάσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις κάθε πρόσκλησης και σύντομα θα δουν θετικά αποτελέσματα. Ειδικά οι δύο νέες δράσεις Επανεκκίνησης της Εστίασης και του Τουρισμού, με δημόσια δαπάνη αθροιστικά 850 εκατ. ευρώ είμαστε αισιόδοξοι ότι θα στηρίξουν τους κλάδους που πλήγηκαν το τελευταίο έτος και θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την επιχειρηματικότητα.

«Είμαι αισιόδοξος πως με προσανατολισμό και στοχευμένη δουλειά η κανονικότητα θα επανέλθει και στο επιχειρηματικό σκέλος»

ΠτΘ: Βρισκόμαστε σε μία κομβική χρονικά περίοδο. Από την μια οι επιπτώσεις από την μακροχρόνια οικονομική κρίση από την οποία μόλις είχαμε ξεκινήσει να «βγαίνουμε» και από την άλλη η υγειονομική κρίση, που είχε σοβαρές συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα και στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Είστε αισιόδοξος για την επιστροφή και του επιχειρείν στην κανονικότητα; Πότε και με ποιες απώλειες;

Π.Μ.: Αναντίρρητα η χώρα έχει περάσει μια πολύ σκληρή δεκαετία. Πρώτα η λεγόμενη «περίοδος των μνημονίων», με την ανάγκη για δημοσιονομική προσαρμογή και περικοπές μισθών, ύστερα όλη η προβληματική κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία. Προφανώς για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη περίοδος. Τα πλήγματα είναι αλλεπάλληλα και το μέλλον σχετικά αβέβαιο, καθώς η αντιμετώπιση του covid-19 δεν έχει τελειώσει και μάλιστα παραμένει ένας ιδιαιτέρα σύνθετος κίνδυνος.

Στο σημείο αυτό να εκφράσω και τη βαθιά μου λύπη για τα θύματα της πανδημίας και τις ευχές μου οι οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους να είναι γερές και να ξαναβρούν το χαμόγελο σύντομα. 

Είμαι αισιόδοξος για δύο λόγους: πρώτον, παρατηρώ εδώ και χρόνια έναν λαό που δεν λυγίζει, χωρίς να θέλω να γίνω στερεοτυπικός. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να επανέλθει η κανονικότητα και στο επιχειρηματικό σκέλος, με προσανατολισμό και στοχευμένη δουλειά. Δεύτερον, η πολιτεία είναι κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα, την ακούει, προσπαθεί να τη στηρίξει οικονομικά και να της δώσει προοπτική. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια το κράτος να κάνει ακόμα περισσότερα ή να αναβαθμίσει τις παρεμβάσεις του σε ποιότητα και ταχύτητα. Επίσης, έχει υιοθετηθεί ένα οργανωμένο πλάνο εμβολιασμών που θέλω να πιστεύω ότι θα αποτρέψει ένα ενδεχόμενο νέο lockdown, ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Κι εμείς από την πλευρά μας, όπως είπαμε, ως Ενδιάμεσος φορέας θα συμβάλλουμε όσο μας αναλογεί για την επαναφορά της κανονικότητας.

«Στην ΑΜ-Θ ΑΜΘ, προσωπικά θα επιδοκίμαζα μια ισορροπία ανάμεσα σε επενδύσεις προς τεχνολογίες αιχμής και δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων»

ΠτΘ: Προς τα πού πιστεύετε ότι θα πρέπει να στραφεί το επιχειρείν στην ΠΑΜ-Θ; Ποιος ο προσανατολισμός που ενδεχομένως θα μπορέσει να δώσει μία όντως αναπτυξιακή πορεία στην περιοχή μας ευρύτερα;

Π.Μ.: Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και συνάμα δύσκολη ερώτηση. Ίσως είναι καλύτερο να την απευθύνετε στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, άλλωστε αυτή δίνουν τον παλμό των επενδύσεων στην περιφέρεια. Σαν επιχειρηματίας κι εγώ όμως θα πω ότι σίγουρα οι νέες τεχνολογίες έχουν μπει πολύ δυναμικά στη ζωή μας, συνεπώς μια έμφαση προς τα εκεί ενδεχομένως να έχει σοβαρές προοπτικές. Από την άλλη, και εδώ ίσως μεροληπτώ ελαφρώς λόγω του δικού μου τομέα ενασχόλησης, οι υπηρεσίες δεν ανθούν χωρίς βιομηχανία. Τα ποιοτικά προϊόντα πάντα θα έχουν ζήτηση και θα κινούν την αγορά, ειδικά σε τομείς διατροφής και ψυχαγωγίας. Το παράδειγμα της Βεργίνα στην περιφέρειά σας είναι ενδεικτικό.

Χωρίς λοιπόν να υποδεικνύω τίποτα στην ΑΜΘ, προσωπικά θα επιδοκίμαζα μια ισορροπία ανάμεσα σε επενδύσεις προς τεχνολογίες αιχμής και δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.