Το σχεδιο για την επανεκκινηση της Ενωμενης Κλωστουφαντουργιας

Τριμερές συνεργατικό σχήμα, με τη συμμετοχή των εργαζομένων - 350 θέσεις εργασίας, σε πρώτη φάση, στα εργοστάσια Κομοτηνής και Νάουσας - Μέσα στο φθινόπωρο η έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου

Έναν ελπιδοφόρο σχεδιασμό, που περιλαμβάνει την άμεση επαναλειτουργία τριών εργοστασίων του άλλοτε κραταιού ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, παρουσίασε χθες στην Κομοτηνή ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, αρμόδιος για τον τομέα της Βιομηχανίας, κ. Γιάννης Τόλιος. Στις εγκαταστάσεις των Κλωστηρίων Μαρώνειας, ενώπιον των εργαζομένων της εταιρίας και της συνδίκου της πτώχευσης, ο κ. Τόλιος ανέλυσε διεξοδικά το χρονικό των διαβουλεύσεων και των ενεργειών, που είχαν ως κατάληξη την υιοθέτηση του επίμαχου σχεδιασμού, καθώς επίσης τις πτυχές του μοντέλου που προκρίθηκε για την επαναλειτουργία των τριών εργοστασίων.  Όπως έκανε γνωστό, το προτεινόμενο μοντέλο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός τριμερούς συνεργατικού σχήματος, με τη μορφή Κοιν.Σ.Επ. ή αστικού συνεταιρισμού, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι, το δημόσιο και οι τράπεζες. Οι τρεις αυτές κατηγορίες πιστωτών, στις οποίες οφείλονται αθροιστικά παραπάνω από 250 εκατ. ευρώ, θα αποδεχτούν αφενός ένα «κούρεμα» σε ένα ποσοστό των απαιτήσεών τους και αφετέρου τη συμμετοχή με ένα άλλο ποσοστό στο κεφάλαιο της νέας εταιρίας. Το κόστος για την εκκίνηση αυτού του σχεδιασμού, προσδιοριζόμενο στο ύψος των 10 εκατ. ευρώ περίπου, έχει συμφωνηθεί να το αναλάβει η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον κ. Τόλιο. Στην πρώτη φάση της υλοποίησης του επίμαχου σχεδιασμού, που τοποθετείται χρονικά μέσα στο προσεχές φθινόπωρο, οι τρείς μονάδες που θα επαναλειτουργήσουν -μεταξύ αυτών τα Κλωστήρια Μαρώνειας και τα Κλωστήρια Ροδόπης- θα απασχολήσουν γύρω στα 350 άτομα. Ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας προανήγγειλε, μάλιστα, ότι σε επόμενο στάδιο, στο απώτερο όμως μέλλον, η δυναμικότητα των μονάδων που θα λειτουργήσουν μπορεί να φτάσει μέχρι τους 700 εργαζομένους.

Οι πρώτες επαφές και η υιοθέτηση της πρότασης των εργαζομένων
Εισερχόμενος στις εγκαταστάσεις των Κλωστηρίων Μαρώνειας, που διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και, όπως ειπώθηκε, χρειάζονται μόνο το «πάτημα ενός κουμπιού» για να επαναλειτουργήσουν, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του.

«Δυστυχώς αυτή τη στιγμή ένα αόρατο χέρι παρεμποδίζει τη συνένωση των εργατικών χεριών με τα μέσα παραγωγής», σχολίασε, για να επισημάνει ότι «χρειάζεται να σκεφτούμε τι είναι εκείνο που το εμποδίζει». Αφήνοντας μεν αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη στάση ορισμένων επιχειρηματιών, αλλά και για τις πολιτικές που εκπορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Τόλιος έσπευσε να παρατηρήσει ότι το βασικό ερώτημα είναι τι πρέπει να γίνει από τώρα και στο εξής. Στο πλαίσιο αυτό, ανέτρεξε στις προσπάθειες που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, αφότου ανέλαβε ο ίδιος καθήκοντα στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, για την υπόθεση της επαναλειτουργίας της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας. «Στην πρώτη συνάντηση, που έγινε», εξήγησε, «οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, πέρα από την αγωνία τους, μας κατέθεσαν και ένα περίγραμμα σχεδίου για το πώς θα μπορούσε να γίνει η επανεκκίνηση αυτής της επιχείρησης ή κάποιων τουλάχιστον βιώσιμων μονάδων της». «Όχι μόνο το ακούσαμε με ενδιαφέρον, αλλά προέκυψαν και ερωτήματα», συνέχισε, «και κατόπιν κάναμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με αυτήν την ομάδα πρωτοβουλίας και τελικά καταστρώσαμε ένα πλάνο ενεργειών. Γιατί αυτή η επιχείρηση είχε πολλά χρέη, κοντά 250 εκατ. ευρώ, σε τράπεζες, στο δημόσιο, στο ΙΚΑ και σε διάφορους άλλους. Αυτά, στην αναζήτηση μιας λύσης πρέπει να υπολογίζονται. Ασφαλώς η πιο κλασική και πρακτική λύση είναι να «βγάλουμε στο σφυρί» μια επιχείρηση και όποιος τη θέλει, κομμάτι-κομμάτι ή στο σύνολό της, δίνει τα περισσότερα, την παίρνει και φεύγει. Όμως σε αυτό το πεδίο δεν είχαμε κάποια ελπιδοφόρα κίνηση. Αντίθετα, το πλάνο που κατέθεσε η συνεργατική πρωτοβουλία θεωρώ ότι έχει μέσα τη δυνατότητα της επιβίωσης- αν όχι όλων των μονάδων, τουλάχιστον των περισσότερων εκ του συνόλου αυτού του ομίλου».

Η ανταπόκριση των τραπεζών και η λειτουργία του συνεργατικού σχήματος
Συνεχίζοντας την αναδρομή στις ενέργειες, που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση που βρήκε η πρόταση για τη δημιουργία του συνεργατικού σχήματος στις τάξεις των τραπεζών. «Κάναμε την πρώτη κίνηση και βρεθήκαμε με τις τράπεζες», εξήγησε, «οι οποίες συναίνεσαν στο ότι, αν ακολουθούσαμε την κλασική λύση της εκκαθάρισης και της πώλησης κομμάτι-κομμάτι, δε θα έπαιρναν ούτε ένα κλάσμα των απαιτήσεων, που είχαν». «Ενώ με την προτεινόμενη λύση, που ένα μέρος των χρεών θα διαγραφεί και ένα μέρος μικρό θα εξοφληθεί», αντέτεινε, «θα μπορούσαν οι τράπεζες να πάρουν περισσότερα από ό,τι θα μπορούσαν να πάρουν με την κλασική διαδικασία».

«Αυτό ήταν ένα θετικό στοιχείο», συνέχισε, «ενώ το δεύτερο θέμα αφορούσε στα χρέη προς το δημόσιο και προς το ΙΚΑ. Εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα, από την άποψη της θεσμικής πλευράς, όχι της ευαισθητοποίησης, γιατί η βούληση υπήρχε και υπάρχει. Κάπου όμως βρέθηκαν αυτές οι δυνατότητες, έτσι ώστε να δοθεί μία λύση. Η τρίτη παράμετρος αφορούσε στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι βάζουν αυτά που είναι να παίρνουν, ένα μέρος σίγουρα θα το χάσουν, ένα μέρος από τα οφειλόμενα θα τους αποδοθούν και ένα μέρος θα το βάλουν σαν συμμετοχή στην επιχείρηση. Και βεβαίως στη διοίκηση, που θα προκύψει, θα παίζουν έναν ρόλο πιο ουσιαστικό. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι μια πρωτοβουλία, που ενέχει μέσα της την ενίσχυση του τομέα της κοινωνικής οικονομίας, όπου οι ίδιοι οι εργαζόμενοι παίζουν έναν ρόλο στην ίδια τη λειτουργία των επιχειρήσεων, εκείνων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα». 

Γιάννης Τόλιος «Η συναίνεση των εργαζομένων και η ηθική δέσμευση μεταξύ τους να στηρίξουν το εγχείρημα παίζει ρόλο για το μέλλον»

Το προτεινόμενο σχήμα είναι βιώσιμο, όπως διαβεβαίωσε ο κ. Τόλιος, γνωστοποιώντας σε αυτό το σημείο ότι τα κεφάλαια, που χρειάζονται για την επανεκκίνηση θα διατεθούν, στη λογική, που περιγράφηκε, από την Εθνική Τράπεζα. «Από εκεί κι ύστερα πρέπει να μπορέσουμε το εγχείρημα αυτό να το στήσουμε», σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, υπενθυμίζοντας στους εργαζόμενους ότι έχουν μια πολύ σημαντική πρόκληση μπροστά τους. «Νομίζω ότι είναι καλό να γνωρίζετε το σχεδιασμό», σημείωσε, «γιατί και η συναίνεσή σας και η ηθική δέσμευση μεταξύ σας να στηρίξετε το εγχείρημα καταλαβαίνετε ότι παίζει ρόλο για το μέλλον».

Επιχειρώντας να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα κατά τον οποίο θα υλοποιηθεί η πρώτη φάση του σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της ΕΝ.ΚΛΩ., ο κ. Τόλιος σημείωσε ότι το στοίχημα είναι να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μέσα στο φθινόπωρο τα τρία εργοστάσια σε Νάουσα και Ροδόπη, ενώ επισήμανε ότι απομένει να διευθετηθούν διάφορα θεσμικά-τεχνικά ζητήματα, τα οποία είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσής τους. Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα αυτής της υφής είναι η αποσαφήνιση της μορφής, που θα έχει η νεοσυσταθείσα εταιρία. Δηλαδή, αν θα λειτουργήσει υπό το πλαίσιο ενός κοινωνικού συνεταιρισμού ή υπό το πλαίσιο του λεγόμενου αστικού συνεταιρισμού. «Ο δεύτερος έχει μια μακροχρόνια πρακτική και ίσως είναι πιο βιώσιμο σχήμα, με το σκεπτικό ότι υπάρχει η πρακτική εμπειρία», παρατήρησε ο κ. Τόλιος, «όμως και τα δύο σχήματα έχουν συν και πλην, τις νομικές προεκτάσεις των οποίων διερευνούμε».

«Αυτό το εγχείρημα σε μεγάλο βαθμό να αποτελέσει αφετηρία, παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις»

Τέλος, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί, η νέα επιχείρηση θα αποσκοπεί στην κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς, αλλά προβλέπεται να έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό.  Σκοπός είναι να καθετοποιηθεί όλη η παραγωγή, δηλαδή βαμβάκι, νήμα, ύφασμα μέχρι και έτοιμο ύφασμα. «Υπάρχει όχι απλώς ελπίδα, αλλά υπάρχει και δυνατότητα», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Τόλιος, «αυτό το εγχείρημα σε μεγάλο βαθμό να αποτελέσει αφετηρία, παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες ανάλογες περιπτώσεις». «Βέβαια δεν είναι λύση για κάθε περίπτωση», συνέχισε, «όμως ως Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, με τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, που έχουμε, προσπαθούμε να επικεντρώσουμε σε μονάδες, που είναι βιώσιμες σε αυτό το περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας αλλά και στο διεθνές περιβάλλον. Με αυτήν την έννοια λοιπόν δεν έχουμε λύσεις για όλες τις επιχειρήσεις, γιατί αυτή η επανεκκίνηση, που λέμε, συνολικά της οικονομίας, είναι πιο σύνθετο ζήτημα. Δεν είναι του παρόντος να κάνουμε μια τέτοια κουβέντα, ωστόσο αυτό, για το οποίο θα ήθελα να διαβεβαιώσω, είναι για τη βούλησή μας να ξεκινήσουμε. Και να ξεκινήσουμε από εκεί, που μπορούμε, ώστε να δοθεί λύση. Αυτό το μήνυμα δεν είναι στα λόγια, είναι κάτι δεδομένο, το οποίο έχει μπει σε κίνηση».

Τάκης Χαρίτου «Να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, με σοβαρότητα και σταθερά βήματα»

Τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας συνόδευαν κατά την επίσκεψή του στα εργοστάσια της Βι.Πε. Κομοτηνής τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κ. Τάκης Χαρίτου. Στη σύντομη δήλωσή του ο κ. Χαρίτου αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν λύσεις για τους ανθρώπους, που υπέμειναν αλλεπάλληλους εμπαιγμούς κατά το παρελθόν, και να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες για την ανασυγκρότηση των παραγωγικών μονάδων, με σοβαρότητα και σταθερά βήματα, όπως υπογράμμισε. 

Μάρθα Στογιαντσάκη «Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι τα εργοστάσια αυτά δεν πρέπει να σκουριάζουν και πρέπει να επαναλειτουργήσουν»

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι μία πρόταση, που διαρκώς κατέθεταν τα προηγούμενα χρόνια στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, επιτέλους έτυχε της προσοχής του αρμόδιου Υπουργείου καιν επιχειρείται πάνω σε αυτήν να ανασυσταθεί ο άλλοτε «κολοσσός» της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας. Η κ. Μάρθα Στογιαντσάκη από τα Κλωστήρια Μαρώνειας, που τυγχάνει μέλος και του συμβουλίου πιστωτών, αναφέρθηκε αρχικά στον τιτάνιο αγώνα των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, που δυστυχώς δεν καρποφόρησε. «Εμείς οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή αγωνιστήκαμε με “νύχια και με δόντια”», σημείωσε, «γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι τα εργοστάσια αυτά δεν πρέπει να σκουριάζουν και πρέπει να επαναλειτουργήσουν. Δυστυχώς, όμως, πριν από τρία χρόνια-σαν τώρα, τον μήνα Ιούλιο, έγινε η πτώχευση. Έχουμε δηλαδή να μπούμε στον χώρο εργασίας μας τρία χρόνια, γι’ αυτό είμαστε και λίγο συγκινημένοι. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει και συνέχεια».

Κλείνοντας, η κ. Στογιαντσάκη υπενθύμισε ότι το επίμαχο μοντέλο, που προβλέπει και τη συμμετοχή των εργαζομένων στην εταιρία, είχε προταθεί από τους ίδιους και κατά το παρελθόν, αλλά τότε απουσίαζε η πολιτική βούληση. «Αυτόν τον τρόπο, της συμμετοχής των εργαζομένων, τον έχουμε προτείνει και στο παρελθόν, δεν είναι τωρινός», σημείωσε, «ασχέτως που η κυβερνητική βούληση ήταν να κλείσουν τα εργοστάσια και να είμαστε άνεργοι». «Γιατί λύσεις κατά το παρελθόν προτάθηκαν πολλές», συμπλήρωσε, «και φυσικά είμαστε και έτοιμοι για το ξεκίνημα». 

Αθανάσιος Παπαντωνίου «Αυτό, που κάναμε κάποτε για άλλους, τώρα θα το κάνουμε για εμάς»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του κ. Αθανάσιος Παπαντωνίου, εκπρόσωπου των εργαζομένων του εργοστασίου της Νάουσας και επίσης μέλους του συμβουλίου πιστωτών. «Από την αρχή δε θέλαμε να κλείσουν τα εργοστάσια», σημείωσε ο κ. Παπαντωνίου, «απλώς κάποιοι το επιδίωξαν και τα έκλεισαν».  «Όλοι οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνα άτομα», διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην πρόκληση που ανοίγεται μπροστά τους, για να επισημάνει ότι «τη δουλειά τους την ξέρουν πολύ καλά και αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι αυτό, που κάναμε κάποτε για άλλους, τώρα θα το κάνουμε για εμάς». Τέλος, δεν έδειξε να αμφισβητεί την πρόθεση των τραπεζών να συμμετάσχουν στο συνεργατικό σχήμα, αφού, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε, «πολιτικοί και τράπεζες συνεννοούνται καλύτερα». «Αν υπήρχε πολιτική βούληση πριν», συμπλήρωσε, «νομίζω ότι δε θα υπήρχε θέμα με τις τράπεζες, που εντέλει αυτές τα έκλεισαν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.