Το πυρηνικο εργοστασιο Κοζλοντουι στη Βουλγαρια θα αποκτησει νεο αντιδραστηρα το 2033

Η συνολική ισχύς των δύο μελλοντικών μονάδων, της 7ης και της 8ης, θα είναι 2300MW

Τις διαδικασίες κατασκευής του έβδομου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι άρχισε την Τετάρτη, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η Βουλγαρική Κυβέρνηση και θα είναι έτοιμη το 2033. Για το σκοπό αυτό, τα κονδύλια για τις Νέες Κατασκευές στον πυρηνικό σταθμό Κοζλοντούι θα αυξηθούν κατά 500 εκατομμύρια λέβα.

Το υπουργικό συμβούλιο ανέθεσε στον υπουργό Ενέργειας Ρούμεν Ράντεφ να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαφανή επιλογή του αναδόχου για τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Η τελική σύμβαση με την επιλεγείσα εταιρία και με τον προμηθευτή της τεχνολογίας AP1000 πρέπει να καταρτιστεί υπό τους όρους σταθερής τιμής και περιόδου εκτέλεσης. Το υπουργικό συμβούλιο ανέθεσε στον υπουργό Ενέργειας να οργανώσει διαπραγματεύσεις με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την εξασφάλιση των απαραίτητων δανειακών κεφαλαίων.

Με την ίδια κυβερνητική απόφαση άρχισαν οι προετοιμασίες για την κατασκευή του όγδοου αντιδραστήρα του Κοζλοντούι. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατασκευαστικές δραστηριότητες για τις δύο νέες μονάδες θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και η δεύτερη θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο έως τρία χρόνια μετά την πρώτη.

Ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου είναι μία από τις σημαντικότερες που θα λάβει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας.

«Η συνολική ισχύς των δύο μελλοντικών μονάδων, της 7ης και της 8ης, θα είναι 2300 μεγαβάτ (MW), η οποία υπερβαίνει σημαντικά την ισχύ των 1760 MW των κλειστών μονάδων — 1ης, 2ης, 3ης και 4ης — του Κοζλοντούι», επεσήμανε ο πρωθυπουργός πριν από την τακτική συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Ο Ντένκοφ υπογράμμισε το γεγονός ότι η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για τους αντιδραστήρες αυτούς είναι μοναδική στον κόσμο: «Επιτρέπει την αλλαγή της ισχύος των αντιδραστήρων δύο φορές σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη σταθερή διαχείριση του ενεργειακού συστήματος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.