«Το κρατος ν’ αναλαβει τις ευθυνες του απεναντι στον Βουρλουμη»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΤΕ σε Ξάνθη και Ροδόπη Νίκος Καλουδόπουλος μίλησε στον ΠτΘ για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την πρόταση του πρόεδρου και διευθύνοντος σύμβουλου του ΟΤΕ, Παναγή Βουρλούμη ζήτησε την άρση της μονιμότητας στους εργαζόμενους. Θύμισε τις δεσμεύσεις Παπανδρέου για επανακρατικοποίηση του Οργανισμού, αναγνώρισε όμως ότι η παρούσα χρονική περίοδος είναι δύσκολη μια και το κόστος είναι πολύ υψηλό, χωρίς να σημαίνει ότι ο στόχος εγκαταλείπεται.

«Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας επισκέφθηκε τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός τους υποσχέθηκε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για μείωση της συμμετοχής του δημοσίου στον ΟΤΕ. Το σχήμα θα παραμείνει ως έχει με το 30% ν’ ανήκει στην Deutsche Telecom και το 20% στο ελληνικό δημόσιο.
Αυτή είναι μια υπόσχεση την οποία θα θέλαμε να υλοποιηθεί όπως και οι προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος είχε πει ότι σε περίπτωση εκλογής του ΠΑΣΟΚ θα επανακρατικοποιούσε τον ΟΤΕ».
Ο κ. Καλουδόπουλος αναγνωρίζει ότι η επανακρατικοποίηση του Οργανισμού είναι ζήτημα οικονομικό κι όχι προθέσεων καθώς απαιτούνται περίπου 4 δις ευρώ. «Θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση και σε τόσο δύσκολες καταστάσεις είναι δύσκολο».
Για το αν απειλούνται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ο κ. Καλουδόπουλος ανέφερε. «Η Ομοσπονδία πήγε προχθές στη διοίκηση για τη συλλογική σύμβαση που υπογράφεται κάθε δυο χρόνια. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγής Βουρλούμης ζήτησε την άρση της μονιμότητας στους εργαζόμενους όπως και σε περίπτωση αναρρωτικής άδειας του εργαζόμενου να μην πληρώνεται το ημερομίσθιο, κατάσταση μεσαιωνική» μετέφερε, μιλώντας στη συνέχεια για τα σχέδια της Ομοσπονδίας τους. «Η Ομοσπονδία μας θα προχωρήσει σε δυναμικές απαντήσεις που είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις. Η απεργία γίνεται με στόχο να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Το να ζητάει πάγωμα μισθών και κατάργηση της μονιμότητας θίγει τις εργασιακές συνθήκες» τόνισε.

• Ο ρόλος του ελληνικού δημοσίου

Ως προς την άρση της μονιμότητας που επιδιώκει ο κ. Βουρλούμης είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να συναινέσει και το ελληνικό δημόσιο που έχει το 20%. «Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει το θέμα του κ. Βουρλούμη. Δεν είναι δυνατόν να σιωπά όταν έχει πέντε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο τα οποία εκπροσωπούν το δημόσιο. Θα πρέπει κι αυτοί ν’ αντιδράσουν και να εξετάσει το θέμα και ο υπουργός Α. Λοβέρδος. Δεν γίνεται το κράτος να είναι Πόντιος Πιλάτος, θα πρέπει ν’ αναλάβει τις ευθύνες του» δήλωσε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.