Το «γαντι» στους τοπικους αρχοντες ριχνουν οι απεργοι στη Ροδοπη

Κλιμακώνονται από σήμερα οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τις δημόσιες υπηρεσίες να «νεκρώνουν» λόγω της 48ωρη πανελλαδικής απεργίας της ΑΔΕΔΥ, την ώρα που «στον απεργιακό χορό» να έχουν μπει επιπλέον οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι δικηγόροι. Στο νομό Ροδόπης, μετά από το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά τις δυο πρώτες μέρες της απεργίας τους, το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ φιλοδοξεί σήμερα να διατηρήσει και να ενισχύσει τη δυναμική του απεργιακού αγώνα. Η πρώτη δράση στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας είναι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 το πρωί. Η δεύτερη δράση, που είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη την ίδια ώρα και στο ίδιο σημείο, απευθύνεται μεν σε εργαζόμενους και γενικά στους πολίτες της περιοχής μας, αλλά ειδική βαρύτητα αποκτά από τη δημόσια πρόσκληση-πρόκληση που απεστάλη προς τους τοπικούς μας άρχοντες. Συγκεκριμένα, για αύριο έχει προγραμματιστεί ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση-συζήτηση με αντικείμενο τα επώδυνα μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, και σε αυτήν καλούνται να λάβουν μέρος, να καταθέσουν τις απόψεις τους και να πάρουν θέση με σαφήνεια όλοι οι πολιτευτές του νομού μας, συμπεριλαμβανομένων των αυτοδιοικητικών.

«Οι τοπικοί μας άρχοντες είναι εκλεγμένοι και έχουν την υποχρέωση να παρίστανται στα κοινωνικά δρώμενα ουσιαστικά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της τοπικής ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες για το κάλεσμα στην απεργία. «Καλά τα κοινωνικά παντοπωλεία, καλά τα συσσίτια», προσέθεσε ο κ. Ιωαννίδης, «αλλά αυτά είναι αποτέλεσμα πολιτικών που ανέχονται κι οι ίδιοι. Δεν είναι αυτό που αξίζει στον ελληνικό λαό, ούτε τα συσσίτια, ούτε τα κοινωνικά παντοπωλεία». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των δημοτικών υπαλλήλων των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης, κ. Ανέστης Ελευθέριος, ο οποίος κάλεσε τους τοπικούς μας άρχοντες να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους, που κινητοποιούνται, ξεκαθαρίζοντας ότι «δε χάνουμε μόνο εμείς, χάνουν και αυτοί και το γνωρίζουν πολύ καλά».

Θα ανταποκριθούν οι τοπικοί άρχοντες;

Μετά βεβαίως από το παραπάνω προσκλητήριο στους πολιτευτές της Ροδόπης, η 48ωρη απεργία που αρχίζει από σήμερα αποκτά πια ένα επιπρόσθετο ενδιαφέρον, που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα ποσοστά συμμετοχής. Γιατί οι πολιτικοί άρχοντες αυτού του τόπου, πέρα από τη διαχείριση των συνεχώς μειούμενων πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού που τους παρέχεται, αλλά και μακριά από την μεμψιμοιρία και τα «δακρύβρεχτα» λόγια σε δημόσιες τοποθετήσεις, καλούνται πλέον να γίνουν κοινωνοί της αγωνίας που διακατέχει τα περισσότερα κοινωνικά στρώματα, εκφράζοντας υπεύθυνα τις θέση, τις προτάσεις και τις απόψεις τους για τα τεκτενόμενα. Άραγε θα ανταποκριθούν σε αυτήν την πρόκληση;

Κάλεσμα προς εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους

Επειδή όμως ο πρώτος λόγος παραμένει πάντα στους εργαζομένους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους και όλα τα μέλη της κοινωνίας, που σήμερα πλήττονται, σε αυτούς κυρίως απευθύνθηκαν οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ζητώντας τους να δώσουν δυναμικό «παρών» και αύριο στην απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και των λοιπών επαγγελματικών ομάδων.

«Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα ό,τι αξιόλογο υπάρχει στον δημόσιο»

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Ιωαννίδης, υπογράμμισε ότι «εμείς απεργούμε όχι για να στηρίξουμε μόνο το εισόδημά μας, το οποίο έχει συρρικνωθεί κατά 50% τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά κυρίως για να στηρίξουμε τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών». Ο ίδιος χαρακτήρισε ψεύδη τα περί υπεράριθμου δημοσίου, που διακινούνται από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, επαναλαμβάνοντας ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι είμαστε στο μισό των ενεργών δημοσίων υπαλλήλων από ό,τι είναι στην υπόλοιπη Ευρώπη». «Ο στόχος της κυβέρνησης», επισήμανε, «είναι να παραδώσει στον ιδιωτικό τομέα ό,τι αξιόλογο υπάρχει στον δημόσιο και υπηρεσίες που σήμερα παρέχονται δωρεάν προς τους πολίτες, τα επόμενα χρόνια θα τις ακριβοπληρώνει γιατί πλέον θα είναι ιδιωτικές».

Ανέστης Ελευθέριος «Από τη μια φεύγουν κάποιοι συνάδελφοι και από την άλλη έρχεται κάποιος ιδιώτης»

Στα παραπάνω συνηγόρησε και ο πρόεδρος του ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης, κ. Ανέστης Ελευθέριος, ο οποίος μεταξύ άλλων παρατήρησε πως «από τη μια φεύγουν κάποιοι συνάδελφοι και από την άλλη έρχεται κάποιος ιδιώτης». «Γίνεται ήδη με το πάρκινγκ», σημείωσε, «θα γίνει αύριο με την καθαριότητα, μεθαύριο με την τεχνική υπηρεσία κ.ο.κ.». «Τι θα παίρνουν αυτοί οι υπάλληλοι που θα είναι στο πάρκινγκ;», αναρωτήθηκε, «400 ευρώ;». «Όμως δε θα είναι άνεργοι πλέον- το χρυσώνουμε το χάπι…», προσέθεσε με νόημα.

«Το σίγουρο είναι ότι παίζουν με τις λέξεις»

Αναφερόμενος στις απώλειες του κλάδου, που εκπροσωπεί, κατήγγειλε την κυβέρνηση για εμπαιγμό των συναδέλφων του που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι η απομείωση του προσωπικού στην αυτοδιοίκηση δε θα σταματήσει εδώ. Εστιάζοντας στο καθεστώς της διαθεσιμότητας, ο κ. Ελευθέριος τόνισε ότι ενώ οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε «ομηρία», στην κυβέρνηση παίζουν με τις λέξεις. «Κατέβηκαν προχθές στην Αθήνα οι σχολικοί φύλακες», παρατήρησε, «και αφού πρώτα τους «περιποιήθηκαν» με τα ΜΑΤ, κατόπιν συναντήθηκε αντιπροσωπεία με τον Υπουργό, που τους είπε «δεν είστε απολυμένοι, είστε σε διαθεσιμότητα-κινητικότητα και… μπορεί… στον μέλλον…κάπου… να σας βρούμε κάποια θέση. Μπορεί να είναι στα νοσοκομεία, μπορεί να είναι στα σχολεία…». «Μα από εκεί διώχνουν…», παρατήρησε με έκπληξη ο κ. Ελευθέριος, για να προσθέσει πως «το σίγουρο είναι ότι παίζουν με τις λέξεις». Κλείνοντας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι «μαζικά και ενωτικά μπορούμε να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική. Οι λίγοι εύκολα μπορούν να ηττηθούν, οι πολλοί εύκολα μπορούν να κερδίσουν».

Νεκτάριος Δαπέργολας «Είναι τεράστιο διακύβευμα αυτή η συμμετοχή των καθηγητών να παραμείνει μια κρίσιμη μάζα»

Στη συνέντευξη τύπου παρέστη και ο πρόεδρος της τοπικής ΕΛΜΕ, κ. Νεκτάριος Δαπέργολας, ο οποίος χαρακτήρισε διακύβευμα τη διατήρηση της δυναμικής της απεργίας των καθηγητών και κάλεσε τους συναδέλφους του στο νομό μας να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με επίγνωση και σοβαρότητα τη σημερινή πραγματικότητα. Το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία κατά τη χθεσινή ημέρα έπεσε στο 70%, έναντι του ποσοστού πάνω από 90% που καταγράφηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο αυτό καθόλου δεν αποτελεί ανησυχητικό σημάδι, αφού εξακολουθεί να συνιστά πρωτόγνωρο φαινόμενο, τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες. Στο μήνυμά του ο κ. Δαπέργολας υπογράμμισε ότι «είναι τεράστιο διακύβευμα αυτή η συμμετοχή- όχι βέβαια στο ίδιο ποσοστό, γιατί ξέρουμε πως αυτό είναι δύσκολο τηρουμένων των οικονομικών συνθηκών- να διατηρηθεί και να παραμείνει μία κρίσιμη μεγάλη μάζα, η οποία θα συνεχίσει με διάφορους τρόπους τον απεργιακό αγώνα». Εκτοξεύοντας «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης και των πολιτικών της στην Παιδείας, ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε να τους κοιτάμε, ούτε να αδρανούμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.