Το «φαντασμα» της Ενωμενης Κλωστουφαντουργιας

Παρόμοιες καταστάσεις, με εκείνες που έζησαν πριν από λίγα χρόνια οι εκατοντάδες εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, λίγο πριν την κατάρρευση της κολοσσιαίας ελληνικής επιχείρησης, απεύχονται σήμερα να ζήσουν οι 250 εργαζόμενοι, που απασχολούνται συνολικά στις επιχειρήσεις ΣΕΛΜΑΝ και ΑΚΚΑΣ στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής. Οι δύο επιχειρήσεις έχουν αναστείλει την παραγωγική τους διαδικασία εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ η υπόθεση επαναλειτουργίας τους βρίσκεται πλέον στα χέρια κυρίως των τραπεζών και δευτερευόντως της κυβέρνησης. Εκείνο που προβάλλεται στους εργαζόμενους από τις διοικήσεις ως βασικό αίτιο της αναστολής λειτουργίας των εργοστασίων είναι οικονομική δυσχέρεια της εποχής και η αδυναμία εξασφάλισης ρευστότητας από τις τράπεζες.

Δυο εργοστάσια-250 περιπέτειες

Στο εργοστάσιο της ΣΕΛΜΑΝ οι εργαζόμενοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα τις αρχές του Αυγούστου, με την υπόσχεση ότι η εταιρία θα εξασφαλίσει τραπεζικό δάνειο και θα επανέλθουν ένα μήνα αργότερα στην εργασία τους. Από τότε λαμβάνουν το 50% της μισθοδοσίας τους, αλλά ο ένας μήνας διαθεσιμότητας επεκτάθηκε σε δύο και στη συνέχεια σε τρεις, δίχως μέχρι σήμερα να έχει προκύψει ουσιώδης πρόοδος στο ίδιο θέμα. Πρόσφατα μάλιστα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από την εταιρία ότι τη φύλαξη των εγκαταστάσεων των εργοστασίων ΣΕΛΜΑΝ και Χατζηλουκά αναλαμβάνουν security της Τράπεζας Πειραιώς, κάτι το οποίο τους έχει θορυβήσει ιδιαίτερα, λαμβάνοντας υπόψιν το όριο λεηλασιών που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στη Βιομηχανική Περιοχή. Σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους του ΑΚΚΑ, η περιπέτειά τους ξεκίνησε τον μήνα Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους με τις καθυστερήσεις οφειλών από δεδουλευμένα, ενώ τον περασμένο Ιούνιο το εργοστάσιο σταμάτησε να λειτουργεί. Το ένα τρίτο των εργαζομένων του συγκεκριμένου εργοστασίου βρίσκεται από τον Απρίλιο σε επίσχεση εργασίας.

Παρεμβάσεις στην Αθήνα, σε τράπεζες, Υπουργεία και Ε.Βενιζέλο

Για αμφότερες τις ως άνω υποθέσεις, έχει υπάρξει ήδη μια κινητοποίηση από τις τοπικές αρχές και το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, με παρεμβάσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα, σε τράπεζες, Υπουργεία, αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Για την ακρίβεια, στις παρεμβάσεις αυτές συμμετείχαν ο περιφερειάρχης, κ. Άρης Γιαννακίδης, ο δήμαρχος Κομοτηνής, κ. Γιώργος Πετρίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, καθώς επίσης μέλη των διοικήσεων των οικείων σωματείων εργαζομένων. Αυτό που κατάφεραν να εξασφαλίσουν από τις εν λόγω επαφές είναι ότι στις 15 Νοεμβρίου, στα τέλη δηλαδή της επόμενης εβδομάδας, θα δοθούν οι οριστικές απαντήσεις σχετικά την τύχη των δύο εργοστασίων.

Παντελής Μαγαλιός «Αν κλείσουν τα δύο αυτά εργοστάσια, τα οποία έχουν 250 άτομα, τότε αλίμονο στην Κομοτηνή και στη Ροδόπη»

Το ενδεχόμενο να οδηγηθούν στο «λουκέτο» τα δύο αυτά εργοστάσια της Βιομηχανικής Περιοχής είναι το τελευταίο που θέλουν να σκέφτονται τόσο οι εργαζόμενοι, που είναι σήμερα υπό «ομηρία», όσο και το σύνολο των θεσμικών αυτής της περιοχής. Κι αυτό, γιατί, όπως εμφατικά υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, πρόκειται για τις τελευταίες κατ’ ουσίαν επιχειρήσεις που διατηρούν τον χαρακτήρα της Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής ως… βιομηχανική. «Αν κλείσουν τα δύο αυτά εργοστάσια τα οποία έχουν 250 άτομα», ξεκαθάρισε, «τότε αλίμονο στην Κομοτηνή και στη Ροδόπη». «Η ανεργία θα περάσει το 40%», επισήμανε, «και θα χαθούν χρήματα μισθοδοσίας από την αγορά, θα «σβήσει» η πόλη». Κλείνοντας υπογράμμισε την ανάγκη να συντονίσουν τις ενέργειές τους όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι της Ροδόπης, ώστε να μην φτάσουν η ΣΕΛΜΑΝ και ο ΑΚΚΑΣ στο σημείο που έφτασε η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία.

Συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας, διαμαρτυρία στο δημαρχείο και… νέες ονοματοδοσίες οδών

Με αφορμή τις δυσμενείς εξελίξεις στις δύο παραπάνω επιχειρήσεις, εξελίξεις που απειλούν να «σβήσουν» οικονομικά την περιοχή μας επιταχύνοντας του ρυθμούς αποβιομηχάνισής της, οι χθεσινές απεργιακές δράσεις, που διοργανώθηκαν στην Κομοτηνή στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, δεν άργησαν να πάρουν έντονο τοπικό χαρακτήρα και να αφιερωθούν τρόπο τινά στις δοκιμαζόμενες οικογένειες των εργαζομένων, που θίγονται. Οι απεργιακές δράσεις περιλάμβαναν συμβολική κατάληψη του κτιρίου της Περιφέρειας, πορεία προς το δημαρχείο και παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδό του. Κατά την παρέμβασή τους σε Περιφέρεια και Δημαρχείο οι απεργοί συναντήθηκαν με τον διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Κώστα Καλούδη, και με τον δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιώργο Πετρίδη, στους οποίους εξέθεσαν το πλαίσιο αιτημάτων τους και τις ειδικότερες πτυχές των υποθέσεων, που αφορούν στη ΣΕΛΜΑΝ και στον ΑΚΚΑ. Παράλληλα, εξωτερικά των αντίστοιχων κτιρίων τοποθέτησαν πινακίδες ονοματοδοσίας οδών, με περιεχόμενο «οδός φτώχειας, οδός ανεργίας, οδός αποβιομηχάνισης κ.λπ.», προκειμένου να αναδείξουν συμβολικά τον καταστροφικό δρόμο, στον οποίο οδηγείται η κοινωνία και ο τόπος μας.

Γιώργος Ιωαννίδης «Ο λαός δεν έχει να φάει και ο πρωθυπουργός μας τάζει WiFi»

Εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρος του τμήματος Ροδόπης, κ. Γιώργος Ιωαννίδης, στάθηκε αρχικά στην πολυσυζητημένη δήλωση του πρωθυπουργού περί δωρεάν παροχή ίντερνετ, σχολιάζοντάς την καυστικά και κατηγορώντας τον ότι αγνοεί τα πρωτεύοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. «Ο λαός δεν έχει να φάει και ο πρωθυπουργός μας τάζει WiFi», σημείωσε με νόημα. «Τι άλλο περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό που δεν έχει εικόνα της πραγματικότητας», αναρωτήθηκε, «των 4.000 αυτοκτονιών, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων, των 3 εκατομμυρίων Ελλήνων που είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας, των 240 χιλιάδων πτυχιούχων και μορφωμένων ελληνοπαίδων που έχουν φύγει στο εξωτερικό;» «Ο λαός δεν αντέχει όμως άλλο», υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι «η ΑΔΕΔΥ έχει βάλει πραγματικά «κόκκινη γραμμή»» και ότι «από εδώ και πέρα δεν δεχόμαστε ούτε περαιτέρω μειώσεις μισθών, ούτε συντάξεων». «Θέλουμε αλλαγή πολιτικής όποιας κυβέρνησης είναι στην εξουσία», συνέχισε, «για να ενδιαφερθεί για τα πραγματικά προβλήματα του λαού και να δώσει λύσεις. Αυτή τη στιγμή δεν βλέπουμε λύσεις, δημιουργούνται τεράστια προβλήματα σε όλη την ελληνική κοινωνία και οι μόνοι που ωφελούνται είναι το κεφάλαιο και οι ιδιώτες». «Αυτό δε θα το επιτρέψουμε», κατέληξε, «και καλούμε και τις δικαστικές αρχές να είναι σε επαγρύπνηση».


Τάκης Χαρίτου «Μόνη προοπτική για την σωτηρία των συγκεκριμένων παραγωγικών μονάδων η απαγκίστρωσή τους από το τραπεζικό σύστημα»

Εκ μέρους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκιο του οποίου συμμετείχε στη χθεσινή διαμαρτυρία, ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Τάκης Χαρίτου, εξέφρασε την υποστήριξή του στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΣΕΛΜΑΝ και του ΑΚΚΑ, ενώ επιπλέον υπογράμμισε ότι «βιομηχανικές μονάδες που τις εμφάνισαν ως ατμομηχανή της ανάπτυξης στην περιοχή, που οι μεγαλομέτοχοι ιδιοκτήτες σε διαπλοκή με το τραπεζικό σύστημα και την πολιτική εξουσία, αφού επωφελήθηκαν με δεκάδες εκατομμύρια δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων, σήμερα τις οδηγούν σε αργό θάνατο και τους εργαζόμενους στην ανεργία». «Στην μνημονιακή Ελλάδα της κρίσης και της λιτότητας», συνέχισε, «δεν έχουν θέση μονάδες, που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή σύγχρονων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και ειδικών προϊόντων του ξύλου, αλλά αντίθετα η μόνη προτεραιότητα η ισχυροποίηση του αδηφάγου τραπεζικού συστήματος. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση για την χώρα αυτό που για μας είναι προτεραιότητα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας, όταν πρόκειται για σύγχρονες και βιώσιμες ως προς την προοπτική τους παραγωγικές μονάδες, που έχουν στηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού. Η μόνη προοπτική για την σωτηρία των συγκεκριμένων παραγωγικών μονάδων και των θέσεων εργασίας είναι η απαγκίστρωση τους από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο άλλωστε έχει ενισχυθεί αδρά από τον ελληνικό λαό, διαφορετικά θα έχει την ίδια κατάληξη με την ΕΝ.ΚΛΩ, και η αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους με την χρηματοδότηση τους από τράπεζα ειδικού σκοπού». «Λύσεις που προϋποθέτουν την ανατροπή των σημερινών πολιτικών», κατέληξε, «και τη δημιουργία μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.