Το ενδιαφερον των νεων για την επιχειρηματικοτητα (+Gallery)

Απέδειξε η πρώτη διοργάνωση του Free Market Road Show στην Κομοτηνή από τη Youth Business Network - «Το κράτος ο μεγαλύτερος εχθρός της επιχειρηματικότητας», o κοινός παρανομαστής των συμπερασμάτων του συνεδρίου

Με πρόταγμα την τόνωση της επιχειρηματικότητας και την εξερεύνηση των παραγόντων που λειτουργούν ανασταλτικά στην ανάπτυξη της διενεργήθηκε στην Κομοτηνή το πρώτο free market road show στην αίθουσα συνεδριάσεων του περιφερειακού συμβουλίου το Σάββατο το πρωί. Το συνέδριο, που διοργάνωσε η Youth Business Network, περιελάμβανε τρία πάνελ ομιλητών που ανέπτυσσαν θέματα σχετικά με το ευρώ, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη και συμμετείχαν για αυτό τον σκοπό προσκεκλημένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό σε ινστιτούτα του εξωτερικού. Ως φαίνεται άλλωστε και από τη συμμετοχή αλλά και από έρευνες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας τα ζητήματα της επιχειρηματικότητας απασχολούν όλο και περισσότερους νέους στην Ελλάδα της κρίσης.
 
 

Barbara Kolm
 
«Η αντίληψη που υπάρχει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δουλείες και όχι η επιχειρηματικότητα είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει»

 
Μια τέτοια ειδική προσκεκλημένη ήταν η κ. Barbara Kolm, διευθύντρια του Αυστριακού Οικονομικού Κέντρου η οποία σε δηλώσεις της πριν την έναρξη της ομιλίας της αναφέρθηκε στην επέκταση του θεσμού των Free Market Road Shows αλλά και στους σκοπούς που εξυπηρετούν. «Τα Free Market Road Shows ξεκίνησαν από την Αμερική πριν 8 χρόνια, αρχικά με 4 σταθμούς και σήμερα ο θεσμός έχει επεκταθεί σε 37 πόλεις παγκοσμίως αλλά κυρίως στην Ευρώπη. Σκοπός των συνεδρίων είναι να «αγγίξουν» ζητήματα και θεματικές ενότητες που αφορούν όχι, μόνο μια συγκεκριμένη χώρα αλλά έχουν ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση και κυρίως επιζητεί να επιλύσει ζητήματα τέτοιου είδους. Φέτος η θεματική ενότητα των συνεδρίων σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη καθώς πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα και η ανάπτυξη μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες αλλά και να ενεργοποιήσουν τους νέους να συμμετέχουν σε αυτού του είδους τις ενέργειες» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Kolm.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε σχέση με την επιχειρηματικότητα η κ. Kolm παρατήρησε πως «όχι μόνο στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαικές χώρες δεν έχουν γίνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε τέτοιου είδους ζητήματα». Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Αυστριακού Οικονομικού Κέντρου οι νέοι, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ενώ έχουν τη θέληση και τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει κάποιος νέος για να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, δυστυχώς το κράτος και οι νόμοι δεν βοηθούν. Ζητήματα όπως η διαφθορά και η υψηλή φορολογία καταστρέφουν την οικονομία και ουσιαστικά αποθαρρύνουν τους νέους να συμμετέχουν στην επιχειρηματικότητα. «Η αντίληψη που υπάρχει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί δουλείες και όχι η επιχειρηματικότητα είναι λανθασμένη και πρέπει να αλλάξει. Για αυτό και πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, γιατί μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι το μοναδικό κράτος που αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα και εκεί οι κυβερνήσεις κάνουν μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς να περιμένουν πότε η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Ζούμε σε μια εποχή που ανταγωνιζόμαστε όχι μόνο αλλά κράτη αλλά και άλλες ηπείρους» υπογράμμισε η ίδια τονίζοντας με νόημα ότι οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν οι επιχειρηματίες δημιουργούνται με ρίσκο και κόστος εξ ου και «επιτρέπεται σε έναν επιχειρηματία να κάνει λάθος χωρίς αυτό να θεωρηθεί αποτυχία αλλά όχι δύο φορές».
 
 

Benjamin Powell
 
«Το κράτος στην Ελλάδα έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο ρόλο του στην αγορά παρά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας»

 
Παρών στο συνέδριο ήταν και ο κ. Benjamin Powell, διευθυντής του Ινστιτούτου Free Market που εδρεύει στο Texas των ΗΠΑ με την ομιλία του να αφορά στην επιχειρηματικότητα και τους εχθρούς της αλλά και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των επιχειρηματιών ώστε να αντιμετωπίζουν τα εμπόδια που παρουσιάζονται.
 
«Οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είναι και δημιουργικοί και παραγωγικοί το πρόβλημα όμως με τους Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα είναι πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτούς που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το κράτος έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο ρόλο του στην αγορά παρά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας» τόνισε ο κ. Powell σχετικά με τις συνθήκες της επιχειρηματικότητας που επικρατούν στην Ελλάδα υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα πρέπει άμεσα να πραγματοποιήσει εκείνες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην επιχειρηματικότητα.
 
«Η μετάβαση από τον κρατισμό στην επιχειρηματικότητα βραχυπρόθεσμα θα είναι δύσκολη αλλά αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει» σημείωσε ο ίδιος φέρνοντας το παράδειγμα της Ιρλανδίας του 1980 όπου υπήρχε πρόβλημα χρέους παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, «τότε» σύμφωνα με τον κ.Powell «η κυβέρνηση της Ιρλανδίας αποφάσισε να μειώσει τους φόρους και την παρέμβαση της στην αγορά και έτσι η Ιρλανδία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία».
 
 

Ανέστης Βαφειάδης
 
«Ο εχθρός της επιχειρηματικότητας σε αυτή τη χώρα είναι ένας, το ελληνικό κράτος»

 
Στο συνέδριο όμως εκτός των ξένων ομιλητών παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. Ένας από αυτούς ο κ. Ανέστης Βαφειάδης πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης. «Ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της πόλης θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τους φοιτητές της πόλης που στηρίζουν την αγορά της» υπογράμμισε στην έναρξη του χαιρετισμού του ο κ. Βαφειάδης  αναφερόμενος στη συνέχεια στο ρόλο που διαδραματίζει ο ΟΕΒΕΣ Ροδόπης.
«Διαχρονικά το ελληνικό κράτος είναι απέναντι στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Το αίτημα για την επιτυχημένη προσαρμογή των επιχειρήσεων και η επιβίωσή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν είναι καινούργιο. Κάθε επιχείρηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει τη δυνατότητα να μεταλλάσσεται ανάλογα με τις συνθήκες και η ικανότητα αυτή είναι που αναδεικνύει τις επιτυχημένες επιχειρήσεις» υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΕΒΕΣ Ροδόπης τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και ειδικά αυτές που προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν τη διαφορά ποιοτικά πλέον.
 
Αναφερόμενος δε στο ρόλο μιας επιχείρησης στην οικονομία επεσήμανε πως «επιχείρηση σημαίνει κερδοφορία, σημαίνει επανεπένδυση των κερδών που αυτό έχει αντίκρισμα και στην ανεργία. Ας έχουμε κατά νου ότι στην επιχειρηματικότητα δεν υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα αλλά μόνο προκλήσεις» προτρέποντας τους νέους, κλείνοντας την ομιλία του, ως εκπρόσωπος μιας τοπικής επιχείρησης που λειτουργεί 80 χρόνια να μην φοβηθούν να βγουν μπροστά να επιχειρήσουν και να τα βάλουν με το ελληνικό κράτος. «Ο εχθρός της επιχειρηματικότητας σε αυτή τη χώρα είναι ένας,  το ελληνικό κράτος, το κομματικό κρατικοδίαιτο ελληνικό κράτος. Αν διεκδικήσουμε όλοι μαζί και βγούμε απέναντι του κερδισμένοι θα είμαστε όλοι» σημείωσε χαρακτηριστικά κλείνοντας.
 
 

Στάθης Κεφαλίδης
 
«Αναγκαίο και απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να πάει μπροστά η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι η έννοια της συμμετοχικότητας σε όλα τα επίπεδα»

 
Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Στάθης Κεφαλίδης,  Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακής Ροδόπης ο οποίος εξ αρχής ανέφερε πως «επιχειρηματικότητα σημαίνει ρίσκο. Όταν δεν υπάρχει το ρίσκο στην επιχειρηματικότητα αναπτύσσονται άλλοι δύο παράγοντες, ή ο κρατισμός ή ο προστατευτισμός και πίσω από αυτόν η παραοικονομία.
 
Όπως τόνισε ο κ. Κεφαλίδης «αναγκαίο και απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να πάει μπροστά η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι η έννοια της συμμετοχικότητας σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι ένας φορέας δεν λειτουργεί σωστά όταν εμείς δε συμμετέχουμε στον φορέα. Συμμετέχουμε και διεκδικούμε κατά ομάδες γιατί η ελληνική κοινωνία χρειάζεται ένα δυνατό σοκ διαφορετικών αντισωμάτων όπως ακριβώς ένα ασθενές σώμα.»
 
«Εκτός από την Ελλάδα των γνωστών αγνώστων με τους οποίους λειτουργεί όλο το σύστημα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που δημιουργεί, εργάζεται και καινοτομεί αλλά μένει στην αφάνεια» υπογράμμισε κλείνοντας ο ίδιος προτρέποντας που νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις να οργανωθούν σε μικρά σχήματα. «Το μοντέλο που προτείνω εγώ είναι η κυτταρική ανάπτυξη, οργανωμένη σε τοπικά σχήματα, ώστε να παράγει τοπική οικονομία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.