Το δρομο προς την αναπτυξη για τη Θρακη θελουν να ανοιξουν ΔΠΘ και ΔΙΣΒΒΑΜΘ

Να φέρουν κοντά ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα προς όφελος όλης της περιοχής φιλοδοξούν Πανεπιστήμιο και Βιομήχανοι της ΑΜΘ

Να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, την τόνωση της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας προς όφελος των τοπικών κοινωνιών σε όλη τη Θράκη, φιλοδοξεί το ΔΠΘ, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ιδίου και του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΔΙΣΒΒΑΜΘ), που έλαβε χώρα την Δευτέρα 23 Μαΐου στην Κομοτηνή.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρύτανης του ΔΠΘ κ. Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο πρόεδρος του ΔΙΣΒΒΑΜΘ κ. Χρήστος Γιορδαμλής, συμβολικά στο τραπέζι όπου γινόταν οι πρώτες συνεδριάσεις της Πολυτεχνικής Σχολής μετά την ίδρυσή της.

Στόχος του μνημονίου, μεταξύ άλλων, είναι η διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη μεταποίηση για την ουσιαστική αξιοποίηση και εφαρμογή ερευνητικών αποτελεσμάτων, τεχνολογικών εξελίξεων και καινοτομιών στην παραγωγική και εκπαιδευτική διαδικασία.

Μέσα από αυτό θα υπάρξει δικτύωση, ανταλλαγή πληροφοριών και καλών πρακτικών, δημιουργώντας ένα σύστημα έρευνας και καινοτομίας, ανταλλαγής τεχνογνωσίας, συμβουλευτικής και δικτύωσης με τις επιχειρήσεις.

Σημαντική μέρα για την περιοχή μας

Το μέγεθος και τη σημασία του εγχειρήματος, τα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν σε βάθος χρόνου, τόνισε ο κ. Πολυχρονίδης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δικτύου, αλλά και στην Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Μαρία Μιχαλοπούλου, για την προσφορά της στο πανεπιστήμιο.

«Η υπογραφή του μνημονίου είναι σημαντική, σημαδιακή και συμβολική για την περιοχή μας, γιατί θα ωφελήσει το πανεπιστήμιο, τους φοιτητές μας, τις βιομηχανίες, και την παραγωγικότητα στην περιοχή» κατέληξε.

Συνεργασία για να ανθίσει ξανά η περιοχή

Από την πλευρά του ο κ. Γιορδαμλής μίλησε για την ζέση με την οποία αγκάλιασαν την προσπάθεια επιχειρήσεις και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της ΔΙΣΒΒΑΜΘ μαζί με μέλη της επισκέφτηκαν πριν την εκδήλωση επιχειρήσεις της περιοχής μας, μαζί με πανεπιστημιακούς, ώστε οι άνθρωποι του πνεύματος να έχουν εικόνα τι χρειάζεται η παραγωγή.

Η προσπάθεια αυτή, τόνισε, ξεκίνησε μέσα από την αγωνία των επιχειρήσεων, να βρουν ανθρώπους να στελεχώσουν τις παραγωγικές τους διαδικασίες, αλλά και την διαπίστωση ανθρώπων του πανεπιστημίου που είδαν το κενό μεταξύ της εκπαίδευσης και των αναγκών της αγοράς. «Να έρθουν οι απαιτήσεις της αγοράς πιο κοντά στους νέους υποψήφιους εργαζόμενους είναι κάτι αναγκαίο όσο ποτέ, ειδικά στα σημερινά δύσκολα χρόνια» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Γιορδαμλής.

«Θεωρώ ότι η συνέργεια Πανεπιστημίων, Επιχειρήσεων και Πολιτείας είναι πολύ περισσότερο αναγκαία στην περιοχή μας, που το συγκριτικό πλεονέκτημα της εγγύτητας σε μια αγορά άνω των 30 εκ. ανθρώπων, για λόγους όχι επιχειρηματικούς ή κοινωνικούς, αλλά περισσότερο πολίτικους ή γεωστρατηγικούς, έχει μετατραπεί σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα» ανέφερε, με τις επιχειρήσεις της περιοχής να υποχρεώνονται να μένουν «εγκλωβισμένες» στην εσωτερική αγορά και να μην αποκτούν εξαγωγικό προσανατολισμό, ενώ οι συναλλαγές τους περνούν μέσα από την Κεντρική Κυβέρνηση, δημιουργώντας απίστευτα μειονεκτήματα, αυξημένα κόστη, και διαρκή αποβιομηχάνιση της περιοχής.

«Σήμερα περισσότερο από ποτέ το brain gain στην περιοχή, αλλά και η διατήρηση των επιστημόνων που σπουδάζουν στον τόπο αυτό, ώστε να φέρουν τις οικογένειές τους και να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εξαπλωθούν είναι αναγκαίο, και ικανή συνθήκη για να ξαναβρεί η περιοχή τον δρόμο προς την ανάπτυξη» ανέφερε. Οι γνώσεις στο Πανεπιστήμιο, μαζί με την εμπειρία και την πραγματική ανάγκη που υπάρχει στις επιχειρήσεις, με αρωγό, ευελπιστούν, την πολιτεία, θα τους επιτρέψουν να γίνουν όλοι καλύτεροι, πιο ανταγωνιστικοί και να κάνουν την περιοχή μας να ανθίσει ξανά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.