Το 180σελιδο πορισμα οξυνε, αντι να κατευνασει, τα πνευματα στο ΕΒΕΡ

Διαφορετική ερμηνεία των διαπιστώσεων του Οικ. Επιθεωρητή από τον Χ. Καρά

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την πορισματική έκθεση του Οικονομικού Επιθεωρητή, η οποία προήλθε από τη διενέργεια ελέγχου στα οικονομικά του Επιμελητήριου, μετά από καταγγελίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων εκ μέρους της διοίκησης. Το πόρισμα, που παραδόθηκε στη διοίκηση του ΕΒΕΡ, αποτελούταν από 180 σελίδες και στα γενικά συμπεράσματα του Οικονομικού Επιθεωρητή αναφερόταν ότι διαπιστώθηκε η ορθή τήρηση των λογιστικών βιβλίων, το περιεχόμενο των οποίων συμβάδιζε με τους λογαριασμούς που έχει το Επιμελητήριο στις τράπεζες, αλλά ταυτόχρονα γινόταν λόγος για πλημμέλειες, αναφορικά με την ορθότητα και την πληρότητα δικαιολογητικών, που επισυνάπτονταν σε εντάλματα πληρωμής.

Στην παρέμβασή του, ο νομικός συνεργάτης του ΕΒΕΡ, κ. Χρήστος Χατζηπέμου, υποστήριξε ότι οι παραπάνω πλημμέλειες, που επισημάνθηκαν από τον Οικονομικό Επιθεωρητή, στηρίζονται στις προβλέψεις του Δημόσιου Λογιστικού Συστήματος, το οποίο όμως καθιερώθηκε για τα επιμελητήρια της χώρας μόλις στις αρχές του τρέχοντος έτους. Κατόπιν τούτου, μέχρι τα τέλη του 2014, σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέμου, το Επιμελητήριο δεν είναι την υποχρέωση να ακολουθεί πιστά το Δημόσιο Λογιστικό, ενώ όπως επισήμανε, «δεν είναι σαφές ακόμα και τώρα αν ό,τι ισχύει για το υπόλοιπο δημόσιο ισχύει και για εμάς». «Το κράτος ασκούσε μόνο εποπτικό έλεγχο σε επίπεδο Υπουργείου», συμπλήρωσε, επιτρέποντας μια ευελιξία στις διοικήσεις των Επιμελητηρίων. Επιπλέον, ο κ. Χατζηπέμου έκανε λόγο για κονιορτοποίηση μέσω του πορίσματος όλων των σοβαρών καταγγελιών, που αφορούσαν σε κατασπατάληση χρημάτων και σε κακοδιαχείριση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αργύρης Αργυρόπουλος, ο οποίος ανέγνωσε μία σειρά από υποθέσεις, που διερεύνησε ο Επιθεωρητής και τις έκρινε σύννομες, ενώ αναφέρθηκε και σε ειδικές συνθήκες που επέβαλλαν αμφιλεγόμενες κατά τις καταγγελίες δαπάνες του Επιμελητηρίου.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά από την τοποθέτηση του κ. Χουσεΐν Καρά, που είναι μέλος του Δ.Σ. και ασκεί καθήκοντα οικονομικού επόπτη στο Επιμελητήριο. Ο κ. Καρά ανέφερε αρχικά ότι, κατά την θητεία του στο Επιμελητήριο και την επιμονή του να υπάρχει διαφάνεια στις δαπάνες του φορέα, δέχτηκε «τραμπουκικές συμπεριφορές» από συναδέλφους τους, τις οποίες όμως απέφυγε να προσδιορίσει. Επιπλέον, υποστήριξε ότι οι καταγγελίες, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, κατά κόρον μέσω της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Φωνή της Ροδόπης», επιβεβαιώνονται πλήρως από το πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή. «Το πόρισμα υπάρχει και από εδώ και μετά κάποιοι κύριοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για να έρθει η ηρεμία στον φορέα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο κ. Καρά ήρθε εδώ με σκοπό να υποβαθμίσει και να διαλύσει το Επιμελητήριο», αποκρίθηκε ο κ. Αργυρόπουλος, αμφισβητώντας τις προθέσεις του κατά την ενασχόληση με το ΕΒΕ και επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη μέρα δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να κατηγορεί τους συναδέλφους». Στη διάρκεια της αντιπαράθεσης των δύο ανδρών δεν έλειψαν και οι αλληλοκατηγορίες για ψεύδη.

Ένα άλλο μέτωπο, που άνοιξε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα, ήταν εκείνο μεταξύ των κ.κ. Χουσεϊν Καρά και Γιάννη Κιλτσίκη, με αφορμή την καταγγελία του πρώτου για το γεγονός ότι το Επιμελητήριο κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης του κ. Κιλτσίκη από και προς τη Θεσσαλονίκη, από όπου θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες, ως προσκεκλημένος ενός ευρωβουλευτή των «Οικολόγων Πράσινων». «Ήταν πληρωμένα όλα τα έξοδά του από το πρόγραμμα», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Καρά, «του πληρώσαμε κι εμείς τη μετακίνηση Κομοτηνή-Θεσσαλονίκη». Η πρώτη έντονη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Αργυρόπουλο, που τόνισε ότι επρόκειτο για αποστολή του Επιμελητηρίου, όχι για κάποιο ιδιωτικό ταξίδι, ενώ υπενθύμισε ότι κατά την επιστροφή του ο κ. Κιλτσίκης είχε κάνει και σχετική παρουσίαση στα μέλη του ΕΒΕΡ.  Ηπιότερα αντέδρασε στη μομφή ο ίδιος ο κ. Κιλτσίκης, που αναγνώρισε αρχικά ότι «ίσως έπρεπε να μη μου πληρώσουν τη βενζίνη από εδώ ως τη Θεσσαλονίκη», αλλά επισήμανε ότι σε άλλες περιπτώσεις, όπως στη διοργάνωση του ελληνοτουρκικού φόρουμ, δε χρέωσε ούτε ένα ευρώ το Επιμελητήριο για δαπάνες, που έκανε για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Ωστόσο, πιο επικριτικός εμφανίστηκε ο κ. Κιλτσίκης, αναφερόμενος στο κλίμα διχόνοιας και αντιπαραθέσεων, που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στο Επιμελητήριο, απαξιώνοντας τον φορέα στα μάτια των μελών του. «Χάρηκα πάρα πολύ κ. Καρά Χουσεΐν, που είπατε ότι το Επιμελητήριο δεν έκανε τίποτα για τους επαγγελματίες», σημείωσε, απευθυνόμενος στον οικονομικό επόπτη, για να συμπληρώσει ότι πρόκειται για μια σωστή διαπίστωση και να αναρωτηθεί: «πώς όμως να κάνουμε δουλειά για τους επαγγελματίες, όταν εσείς προσωπικά και δύο-τρία άλλα «μαϊμούνια», που έφυγαν από εδώ μέσα, ασχολούνται με προ δεκαετίας και προ πενταετίας πράγματα, τα οποία στην τελική δεν αφορούν τη δικιά μας τη θητεία;». «Εμάς μας αφορά η θητεία μας από την 1η Ιανουαρίου του 2012», συνέχισε, «και τι έγινε από τότε και μετά. Στα τρεισήμισι χρόνια ξέρετε τι προσφέραμε; Εσάς και τον κ. Λιούρτα και τον κ. Αργυρόπουλο και τον κ. Γλερίδη και τις κόντρες σας να διαλύετε οποιοδήποτε συμβούλιο γίνεται και δεν καταφέραμε να κάνουμε απολύτως τίποτε».

Δηκτικοί κατά του κλίματος, πού έχει δημιουργηθεί στον φορέα, εμφανίστηκαν κι άλλοι σύμβουλοι, που πήραν τον λόγο, επικρίνοντας γι’ αυτό κυρίως τον κ. Χουσεΐν Καρά. Ανάμεσά τους και ο κ. Αντώνης Καμπουρίδης, ο οποίος στην τοποθέτησή του, εν μέσω μίας αντιπαράθεσης που αφορούσε στη διαφορετική ερμηνεία των διαπιστώσεων του Οικονομικού Επιθεωρητή, κατέθεσε την πρόταση να παραστεί ο τελευταίος στο Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και να διαβάσει ολόκληρο το πολυσέλιδο κείμενο του πορίσματος, για να διασαφηνιστούν όλες οι πτυχές του. «Θα καθίσουμε εδώ μέχρι να το διαβάσει, τρεις μέρες και τρεις νύχτες συνεχόμενες, για να μη χρεωθούμε ότι δεν τα είπατε, δεν τα είπατε σωστά, αποκρύψατε, κάνατε…», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να απαντήσει ο κ. Αργυρόπουλος ότι η πρόταση αυτή απαντήθηκε αρνητικά από τον Επιθεωρητή.

Η συνεδρίαση εντέλει ολοκληρώθηκε, δύο ώρες από την έναρξή της, σε επίσης υψηλούς τόνους ανάμεσα στο προεδρείο και τον οικονομικό επόπτη του ΕΒΕΡ, με αφορμή την πρόταση του κ. Αργυρόπουλου για υποβολή μηνύσεων, με την επίκληση των διαπιστώσεων του πορίσματος, εναντίον όσων διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις σε βάρος του Επιμελητηρίου.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.