Τις ευχαριστιες… πριν καν δοθει το πολυθρυλητο 12%, ακολουθουν – για αλλη μια φορα- οι απεγνωσμενες ικεσιες

Την άμεση αποπληρωμή της επιδότησης του κόστους εργασίας 12% από τον ΟΑΕΔ, ζητούν οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων – Βιοτεχνών Θράκης, αφού εν τοις πράγμασι αποδεικνύεται ότι ούτε οι… πρώιμες ευχαριστίες απέφεραν αποτέλεσμα.

Ο λόγος για τις ευχαριστίες που απηύθυνε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ξάνθης «Δημόκριτος» προς τον τότε (Αύγουστος 2010) γραμματέα του ΠαΣοΚ Σωκράτη Ξυνίδη «για την αμέριστη στήριξή του» προς επίλυση του ζητήματος. Κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον τοπικό τύπο, ιδίως τώρα που ο επιχειρηματικός κόσμος διαπιστώνει για μία ακόμη φορά πως τίποτε δεν προχώρησε στην κατεύθυνση υπέρβασης του προβλήματος. Το 12% παραμένει κολλημένο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και ουδείς φαίνεται να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. «Είναι θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων μας» τονίζουν οι βιομήχανοι-βιοτέχνες σε ανακοίνωσή τους, ζητώντας παράλληλα και την αποπεράτωση του δρόμου Κομοτηνής – Νυμφαίας – Κίρτζαλι, κάτι που θεωρούν ως μοναδική οδό για την προώθηση των εξαγωγών των επιχειρήσεων της περιοχής.

Την ίδια ώρα, γνωστή είναι η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματικές μονάδες της ακριτικής Θράκης. «Να κάνετε μία επίσκεψη στη Θράκη, να δείτε εκατοντάδες “κουφάρια” επιχειρήσεων που πήραν πάρα πολλές επιδοτήσεις. Αυτό συνέβη και στην υπόλοιπη χώρα», δήλωσε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αναπτύσσοντας με τη σειρά του την εθιμοτυπική… φιλολογία περί «συνδυασμένων παρεμβάσεων για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών», «νέου αναπτυξιακού νόμου προς κατεύθυνση απολύτως καινοτομική σε σχέση με αυτό που βιώσαμε τα τελευταία σαράντα χρόνια» και διάφορα άλλα τέτοια… Που το γεγονός ότι οι μέχρι σήμερα παρόμοιες στομφώδεις εξαγγελίες δεν επέφεραν το παραμικρό, σε συνδυασμό με τα… «κουφάρια» και τον μαρασμό της περιοχής, μάς επιτρέπουν να τα αντιμετωπίζουμε με δυσπιστία μέχρι αποδείξεως του εναντίου…

«Πιέζουμε όποιον και όπου βρούμε, μέχρι να ξεσκαλώσει το πουγκί»

Συνομιλώντας με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην Ξάνθη Βασίλη Σκαρλάτο, ζητήσαμε την άποψή του για τις… πρώιμες ευχαριστίες επί ενεργειών που δεν τελεσφόρησαν: «Εμείς ευχαριστήσαμε εκ των προτέρων, στο βαθμό που πρέπει σε κάθε πολιτικό παράγοντα που παρεμβαίνει για να διευκολύνει σε θετική κατεύθυνση. Πιέζουμε όποιον και όπου βρούμε για να ξεσκαλώσει το πουγκί, που είναι ισχνό. Οφείλουμε να το κάνουμε και όποιος μπορεί να βοηθήσει οφείλουμε να πούμε και μια καλή κουβέντα. Η παρέμβαση έγινε σε δύσκολη στιγμή και οφείλαμε να ευχαριστήσουμε» ήταν η ακριβής απάντηση του προέδρου, που πρόσθεσε: «Βέβαια, αυτά έπρεπε να γίνονται χωρίς παρεμβάσεις. Υπάρχει δυσκολία λόγω της έλλειψης ρευστότητας, αλλά κάποια στιγμή θα φτάσει και στα χέρια μας. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα: αυτό το τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μέση επιχείρηση είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας που αντιμετωπίζουν την πολύ δύσκολη κατάσταση στη Θράκη. Και το ελάχιστο που ζητάμε είναι να εκπληρώνονται οι θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του κράτους. Επιμένουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση και κυνηγώ σχεδόν προσωπικά αυτή την υπόθεση, πιέζοντας υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες. Άλλαξε και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και κάτι χάθηκε μέσα εκεί…».

Το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται λύση παρά τις πιέσεις, κάνει τον κ. Σκαρλάτο να μιλάει για έλλειμμα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πολλές φορές τη συγκεκριμένη λέξη: «Είναι μια πάγια θέση: το όποιο έλλειμμα παρουσιάζεται στην ενίσχυση μιας περιοχής, στην πράξη είναι έλλειμμα της συγκροτημένης πολιτείας, που δεν είχε τη δυνατότητα να ελέγξει τα πράγματα. Έλλειμμα κεντρικού σχεδιασμού και έλλειμμα λειτουργίας. Το δεύτερο έχει να κάνει με μια διαχρονική δυσκολία όλων των επιχειρήσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια. Αυτό αποτυπώθηκε στη μειωμένη απόδοσή τους και εν τέλει στο σβήσιμο επιχειρήσεων. Έπρεπε να στοχεύσει σωστά η πολιτεία, οι επιδοτήσεις είναι αναγκαίες, αλλά ένας επενδυτικός νόμος, δεν είναι ικανός από μόνος του…» κατέληξε ο κ. Σκαρλάτος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.