Την συμπεριληψη Αλεξανδρουπολης και Σαμοθρακης στους δικαιουχους ενισχυσης για φωτιες ζητα ο Συνδεσμος Ξενοδοχων Θρακης

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητά διόρθωση της σχετικής απόφασης – Την «προβληματική» αυτής εξηγεί στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απόστολος Παλακίδης

Να συμπεριληφθούν τα καταλύματα της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης στις επιχειρήσεις της Π.Ε. Έβρου που αναμένεται να λάβουν επιχορήγηση για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Καλοκαιριού, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο και κοινοποίηση στο γραφείο πρωθυπουργού και στους βουλευτές του Νομού Έβρου, ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης.

Να υπενθυμίσουμε πως βάσει Κοινής Υπουργικής Απόφασης επιχειρήσεις που επλήγησαν δύνανται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή επιχορήγησης για τις οικονομικές απώλειες που υπέστησαν από τις πυρκαγιές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023, από την οποία ωστόσο εξαιρούνται τα τουριστικά καταλύματα που εδρεύουν στην Δημοτική Ενότητα Αλεξανδρούπολης, όπως και της Σαμοθράκης, τα οποία ωστόσο όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος δέχτηκαν εξίσου μεγάλο πλήγμα από τις πυρκαγιές.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης,  9 Μαΐου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης κ.Απόστολος Παλακίδης εξήγησε την «προβληματική» της απόφασης, τονίζοντας πως και τα ξενοδοχεία της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης εκκενώθηκαν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την φήμη τους, ενώ στην περίπτωση της Σαμοθράκης υπήρξε πολυήμερο πρόβλημα ηλεκτροδότησης επίσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία επιχειρήσεων του νησιού, και όχι μόνο.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Θράκης με την επιστολή αυτή ζητά την άμεση διόρθωση της απόφασης, ώστε και τα ξενοδοχεία της Δημοτικής Ενότητας Αλεξανδρούπολης να μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, με προδιαγραφές και συνθήκες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε ο κ.Παλακίδης το ζητούμενο αφορά στο να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα και γι’ αυτές τις επιχειρήσεις ώστε να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και όταν προσκληθούν να αποδείξουν το οικονομικό πλήγμα που υπέστησαν, στον βαθμό που αυτό βέβαια μπορεί να αποτιμηθεί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για λογικό αίτημα, τονίζοντας επίσης πως στο συγκεκριμένο ΦΕΚ εξαιρούνται και άλλοι τομείς της οικονομίας που επίσης επλήγησαν όπως αυτοί της εστίασης, του εμπορίου, συνολικά η τοπική οικονομία της περιοχής, υπογραμμίζοντας πως «το τουριστικό προϊόν αποτελείται από πολλούς παράγοντες και συμμέτοχους, όχι μόνο τα τουριστικά καταλύματα, οι οποίοι επίσης εξαιρούνται».

Κληθείς να σχολιάσει την απουσία της σχετικής πρόβλεψης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης δεν θέλησε να ενισχύσει την όποια ενδεχόμενη συνωμοσιολογία, ειδικά δεδομένου του χρόνου έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ εντός των Πασχαλινών διακοπών,  τονίζοντας πως ο Σύνδεσμος «δεν οριοθετούμε χρονικά περιθώρια, ζητούμε όμως την διόρθωσή του ώστε να επανέλθουν τα πράγματα εκεί που έπρεπε να είναι». 

«Όταν υπάρχουν ολόκληρα masterplan και ολόκληρες διαδικασίες για τα επόμενα χρόνια του Έβρου, δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Αλεξανδρούπολη, που δεν μπορούμε να  συνηθίσουμε το πλήγμα που δέχτηκε και τη ζημιά, και η Σαμοθράκη, όπως και η Ροδόπη, η οποία μπορεί να μην υπέστη το ίδιο μέγεθος καταστροφών, αλλά σε αυτή η φάση η Ροδόπη δεν μπήκε καν στο σκεπτικό του νομοθέτη» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ευοίωνα τα μηνύματα για την φετινή θερινή περίοδο – Απαραίτητα τα μέτρα για την «συντήρησή» τους τον Χειμώνα

Ερωτηθείς ως προς την προετοιμασία του κλάδου για την φετινή τουριστική περίοδο, ο κ.Παλακίδης έσπευσε να υπογραμμίσει την ετοιμότητα των ξενοδοχείων όχι μόνο του Έβρου αλλά συνολικά της Θράκης για την υποδοχή των τουριστικών ρευμάτων, προσφέροντας σωστές υπηρεσίες. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση πως η φετινή, συγκριτικά με πέρυσι που διεκόπη απότομα, θα είναι μια καλή χρονιά, δεδομένου ότι ξεκίνησε δυναμικά ήδη από τους χειμερινούς μήνες, με city break τουρισμού κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες.

Αν και εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα «αγγίξουν» τα νούμερα του 2019 ο ίδιος κράτησε στάση αναμονής, θέλοντας ωστόσο να τονίσει την αναγκαιότητα μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων που θα υποβοηθήσουν τον στόχο του 12μηνου τουρισμού, ώστε όπως εξήγησε «να συντηρηθούμε και να μπορέσουμε να φτάσουμε έως το Καλοκαίρι».

«Έγιναν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις σε επίπεδο οικονομικών  και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, αλλά μέχρι εκεί. Δεν είδαμε κάτι πραγματικά εξτρά έως και σήμερα. Είδαμε κινητικότητα όσον αφορά το master plan της ανάπτυξης του Έβρου, παρόλα αυτά όμως οι τουριστικές και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις κυρίως της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης, πάντα βάζαν πλάτη και πάντα στήριζαν τον τουρισμό που είναι αυτή τη στιγμή ίσως η πιο κινητήριος οικονομική δύναμη αυτή τη στιγμή στην περιοχή, και  προσφέρουν τις υπηρεσίες ανεξαρτήτως γενικότερου οικονομικού  κλίματος. Υπήρξε και η  συγκυρία της αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Κωνσταντινούπολη και κάπως  έτσι βγάλαμε τον Χειμώνα» εξήγησε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.