Την ψηφιακη εποχη στην καλλιεργεια σιταριου στη Ροδοπη φερνουν οι Μυλοι Κομοτηνης

Μέσα από την εφαρμογή του Ψηφιακού Συμβούλου, σε συνεργασία με την Agroapps PC και την K&N Efthymiadis

Την νέα τους συνεργασία με την Agroapps PC και την K&N Efthymiadis εγκαινίασαν οι Μύλοι Κομοτηνής, το πρωί της Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου, με την ενημέρωση των συμβεβλημένων παραγωγών τους στο πλαίσιο της ψηφιακής γεωργίας για τον «Ψηφιακό Σύμβουλο», ένα σύστημα για την παρακολούθηση και τη διαχείριση των καλλιεργειών.

Με τον Ψηφιακό Σύμβουλο, μια εφαρμογή που εγκαθίσταται σε κινητά Android και iOS, οι παραγωγοί θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που τους βοηθούν να λαμβάνουν καθημερινά αποφάσεις για τις καλλιεργητικές τους δραστηριότητες, καταγράφουν με ακρίβεια κάθε καλλιεργητική δραστηριότητα στο χωράφι και να υπολογίζουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα με στόχο την περαιτέρω μείωσή του.

Από το όργωμα μέχρι και τη συγκομιδή προσφέρει εξατομικευμένες προτάσεις, συμβουλές και προειδοποιήσεις σχετικά με την ανάπτυξη της καλλιέργειας, την άρδευση, τη λίπανση, τη φυτοπροστασία και την κατεργασία εδάφους. Η εφαρμογή παρέχει εκτιμήσεις για την απόδοση και την ποιότητα της καλλιέργειας, καθώς επίσης και για τις εκπομπές CO2 από την αγροτική δραστηριότητα. Οι υπηρεσίες του βασίζονται στην επεξεργασία μεγάλων όγκων δορυφορικών, μετεωρολογικών και in situ δεδομένων, ενώ παράλληλα η εφαρμογή υποστηρίζει τη διασύνδεση, λήψη και επεξεργασία δεδομένων από IoT συσκευές και γεωργικά μηχανήματα, ώστε να παρέχει ακόμα πιο ακριβή πληροφορία.

Οι υπηρεσίες του Ψηφιακού Συμβούλου μπορούν να συνδυαστούν με την εμπειρία και τη γνώση των παραγωγών και των γεωργικών συμβούλων και να τους υποστηρίξουν να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Προτεραιότητα η συμβολαιακή γεωργία

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος των Μύλων Κομοτηνής κ. Ιορδάνης Παπαδόπουλος, είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί το σιτάρι αποκλειστικά σαν πρώτη ύλη στη Ροδόπη, με τις υπόλοιπες εταιρείες να το αγοράζουν καθαρά για εμπορική χρήση ή για ένα πολύ μικρό μέρος των ετησίων αγορών τους για να γίνει ένα από τα προϊόντα τους.

Ως ο μόνος μεταποιητής λοιπόν, ήταν αναπόφευκτο το βήμα της συμβολαιακής γεωργίας και της ψηφιακής μετάβασης στον τομέα του σιταριού. Η απόφασή τους συνέπεσε με την νέα ΚΑΠ, που ξεκινά να υλοποιείται, και έχει πολλές νέες απαιτήσεις για τους καλλιεργητές με τους οποίους συνεργάζονται, και έτσι μπορούν να τους βοηθήσουν προς όφελος όλων των πλευρών.

Όπως τόνισε, παρά τα όσα γίνονται, δεν διεκδικούν πολλά επιπλέον στρέμματα, όμως σιγά σιγά, με τα στρέμματα σιταριού που ήδη καλλιεργούνται, και με μια πιο σοβαρή καλλιέργεια, θα καλυφθούν σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.

Υπάρχει βέβαια το μέτρο της αλλαγής της καλλιέργειας, που είναι καλό για τα εδάφη και με την παραγωγή να είναι λιγότερο απαιτητική για τους καλλιεργητές, το οποίο θεωρεί πως θα έχει απήχηση και θα καλύψει τυχόν ανάγκες.

Ένας από τους παράγοντες που πιστεύουν ότι τους δίνει σταθερότητα λοιπόν, είναι το μέτρο της συμβολαιακής γεωργίας, που ξεκίνησε δειλά πριν από περίπου έξι χρόνια, με λίγους παραγωγούς, και έχει προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον, με την τελευταία συνάντηση να έχει πάνω από 100 παραγωγούς, και πλέον έχουν ενταχθεί πάνω από 10.000 στρέμματα.

Ψηφιακή καταγραφή μέσω της Agroapps

Η καταγραφή των παραγωγών και των στρεμμάτων που καλλιεργούνται, θα γίνει πιο ακριβής μέσα από την εφαρμογή της Agroapps.

Η υιοθέτηση τεχνολογιών σύγχρονης γεωργίας από τους καλλιεργητές, έχει αρχίσει να γίνεται προαπαιτούμενο, και αφού ήρθαν σε επαφή με αρκετές εταιρείες, επέλεξαν την Agroapps, που θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους τους αγρότες, όσο και την εταιρεία, μιας και τους βοηθά στην πρόβλεψη παραγόμενων ποσοτήτων, αλλά και της ποιότητας του προϊόντος.

Πρόθεσή τους είναι να στήσουν και έναν αλγόριθμο, ο οποίος ελπίζουν πως μετά από δύο με τρία χρόνια, θα μπορεί να μετρά την υγρασία του σίτου στο χωράφι, ώστε να αποφασίζουν με ακρίβεια την έναρξη της συγκομιδής, προς όφελος και του καλλιεργητή και του αγοραστή. Και αυτό γιατί έχουν παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια πως αφενός φαίνεται να αρχίζει καθυστερημένα η συγκομιδή, και τους «προλαβαίνουν» βροχές τον Ιούνιο, που υποβιβάζουν την ποιότητα.

Η όλη προσπάθεια γίνεται σε αγαστή συνεργασία με τους γεωπόνους, που έχουν επίσης πρόσβαση στην εφαρμογή. Έτσι ο αγρότης παίρνει συμβουλές από την εφαρμογή, μπορεί να τις δει ο γεωπόνος, και συνεργάζονται.

Οι Μύλοι Κομοτηνής καλύπτουν το κόστος της εφαρμογής για τους παραγωγούς, μιας και το όφελος είναι κοινό, ενισχύουν την συνεργασία τους, σε μια αμοιβαία επωφελής σύμβαση.

Αυτό είναι ένα μικρό βήμα στην προσπάθεια που κάνει η εταιρεία, η οποία τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει πολύ περισσότερα, βοηθώντας να βελτιωθεί και η ποιότητα της παραγωγής, αλλά και να επωφεληθούν οι παραγωγοί που συνεργάζονται με αυτούς.

Ο μικρομεσαίος χώρος, θα αντιμετωπίζει τις μεγάλες διακυμάνσεις μέσω συνεργασιών

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για το θέμα της επιστροφής στο σιτάρι, και τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, με τον κ. Παπαδόπουλο να επισημαίνει πως μέχρι τώρα, το ισοζύγιο του πλανήτη, δεν έχει ακόμα ενδείξεις ανησυχίας. Όπως εξήγησε τα όσα ακούγονταν το προηγούμενο διάστημα, που έπαιρναν και φούντωναν τα ΜΜΕ  είχαν συνέπειες στα χρηματιστήρια, υπερδιπλασιάζοντας την τιμή του σιταριού, ωστόσο σήμερα, την ώρα που η Ουκρανία έχει μικρότερη παραγωγή στις αποθήκες από την άνοιξη του 2022 και η θαλάσσια δίοδος λειτουργεί με περιορισμούς, η τιμή του σιταριού έχει κατακρημνιστεί.

Το θετικό για τους παραγωγούς είναι ότι η τιμή των λιπασμάτων φαίνεται να μειώνεται, όμως η φετινή καλλιέργεια γίνεται με περυσινές τιμές, και υπάρχει κίνδυνος να υπάρχουν απώλειες για τους παραγωγούς που έχουν σπείρει με ακριβότερα κόστη και θα δουν πολύ χαμηλές τιμές για το προϊόν τους.

Σε αυτά τα ταραχώδη χρόνια, με τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από γεωπολιτικούς όσο και κλιματικούς παράγοντες, οι Μύλοι Κομοτηνής πιστεύουν πως ο μικρομεσαίος χώρος, στον οποίο ανήκουν, θα αντιμετωπίζει τις μεγάλες διακυμάνσεις μέσω συνεργασιών. Οι συμβάσεις, τόνισε, είναι μια προσυμφωνία με την οποία διασφαλίζεται η ελάχιστη τιμή ασφαλείας για τον παραγωγό, χωρίς να αποτελεί ένδειξη πού θα κινηθεί η τιμή στο μέλλον. Αν όμως ο αγοραστής δώσει αξιοπρεπή πρόταση, επιμερίζει το κοστολογικό ρίσκο του παραγωγού εννιά μήνες πριν την παραγωγή, και έτσι νιώθει εξασφαλισμένος να επικεντρωθεί στην καλύτερη ποιότητα του προϊόντος του. Με αυτό τον τρόπο βάζουν ένα πήχη ποιότητας, που μπορεί να μην επιτυγχάνεται κάθε χρόνο, όμως με αυτό τον τρόπο πιέζουν ώστε να καλλιεργηθεί σωστά το σιτάρι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.