Την επομενη Τεταρτη νεα συναντηση στο Υπουργειο για την ΕΝΚΛΩ

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα η τριμερής σύσκεψη στην Αθήνα για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Τράπεζες, Κυβέρνηση και διοίκηση συμφώνησαν σε όλα και αναμένουν πλέον την πολυπόθητη έγκριση από την Ε.Ε. η οποία πιθανόν θα δοθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Η σύσκεψη σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΚΛΩ κ. Μουσουλίδη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη, και αν τις επόμενες ημέρες δεν δοθεί το “πράσινο φως” από την Ε.Ε. τότε η εταιρία έχει εξαντλήσει κάθε όριο επιβίωσης της.

Την επόμενη Τετάρτη νέα συνάντηση

Συγκεκριμένα, όπως γράψαμε και στο προχθεσινό μας φύλλο, από τις 5 Ιανουαρίου, ο συντονιστής της κοινοπραξίας των πιστωτριών τραπεζών είχε αποστείλει λίγο πριν από τις εορτές σχετική επιστολή, με την οποία ζητούσε την υλοποίηση αυτής της συνάντησης. Το «ραντεβού» έγινε την Τετάρτη στις έξι στο υπουργείο Οικονομικών, όπου οι 5 πιστώτριες τράπεζες παρέστησαν σε ανώτερο/ανώτατο επίπεδο και φέρονται να συμφωνούν με το αναθεωρημένο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας. Παρών επίσης ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας κ. Ξυνίδης αλλά και η διοίκηση της Εταιρείας. Τελικά για την επόμενη Τετάρτη αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση Υπουργείου Ανάπτυξης, Τραπεζών και διοίκησης της ΕΝΚΛΩ, η οποία αφορά την εκταμίευση των 62 εκ. ευρώ και την εφαρμογή του νέου, επικαιροποιημένου, επιχειρησιακού σχεδίου της ιστορικότερης κλωστοϋφαντουργίας της χώρας μας. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο είναι σε εκκρεμότητα και αφορά το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την Ευρωπαϊκή Ένωση εμπόδιο που ουσιαστικά φαίνεται να ξεπερνιέται.

Μάγδα Στογιαντσάκη, «Ελπίζω στην επίλυση του θέματος, αλλά δεν έχω καμία διαβεβαίωση για αυτό»

Στη χθεσινή συνάντηση, όπως μας ενημέρωσε η γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα κλωστήρια Λαναρά , στη συνάντηση υπήρξε ομοθυμία και των τριών πλευρών για την άμεση εκταμίευση του δανείου, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η γραπτή εντολή της ΕΕ και της Κομισιόν που επιτρέπει την δανειοδότηση και η οποία αναμένεται εντός των ημερών. «Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μουσουλίδη η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, υπήρξε συμφωνία μεταξύ τους, αλλά ένα θέμα που θέτει η κυβέρνηση αφορά στο περιβόητο χαρτί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οποίο όμως ήθελα να τονίσω ότι προπαραμονή των Χριστουγέννων σε επικοινωνία μας με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο ίδιος το χαρακτήρισε τυπική διαδικασία. Βσικά σύμφωνα με τα λεγόμενά του μέχρι τέλους της χρονιάς θα προσπαθούσε να πάρει αυτή την απάντηση. Το θέμα παραμένει ανοιχτό μέχρι την επόμενη Τετάρτη για συνάντηση και πάλι, αλλά κανείς δεν μας διαβεβαιώνει ότι το θέμα θα λυθεί οριστικά. Ελπίδα έχω, διαβεβαίωση δεν έχω, οπότε ελπίζουμε να έρθει αυτό το πολυπόθητο χαρτί.

Μεταφέροντας δε την εικόνα των εργοστασίων η κ. Στογιαντσάκη τονίζει ότι τα εργοστάσια δεν έχουν ούτε ρεύμ,α οι μηχανές υπάρχουν και σαφώς θα χρειασθούν κάποια συντήρηση, αλλά υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που θα λυθεί το πρόβλημα «θα μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση, εφόσον από τον Αύγουστο που ήταν έτοιμη να ξεκινήσει η εταιρεία την λειτουργία της υπάρχουν πελάτες και ζήτηση και όπως είναι γνωστό υπάρχει άνοδος στην κλωστοϋφαντουργία παγκόσμια. Και εμείς ως χώρα αυτό δεν το εκμεταλλευόμαστε. Για ποια λοιπόν ανάπτυξη μιλάμε;»

Απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι θα κλείσουν τον ερχόμενο μήνα δύο χρόνια απλήρωτοι. «Ήδη έχει γίνει μια συζήτηση για αυτό το θέμα και έχει βρεθεί μια λύση. Θα πάρουν οι εργαζόμενοι ένα μεγάλο ποσό από τα οφείλομαι και για τα υπόλοιπα θα γίνει κάποια ρύθμιση, γιατί είναι πολλά τα χρήματα», τονίζει η κ. Στογιαντσάκη.

Σήμερα οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στα Κλωστήρια είναι περίπου εκατόν ενενήντα άτομα και δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στις μηχανές τους.

Από την πλευρά της, η κ. Στογιαντσάκη επισημαίνει πλέον πως θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα ο κύκλος των συσκέψεων, των διαβουλεύσεων και της αναμονής, και να δοθεί επιτέλους ένα τέλος εφόσον είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση να λειτουργήσει την εταιρεία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.