Την Δευτερα η εναρξη της πρωτης μεγαλης εκπτωτικης περιοδου του νεου ετους

Οριακά καλή χρονιά το 2022 για τα καταστήματα της Κομοτηνής σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου

Την προσεχή Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου ξεκινά η πρώτη μεγάλη περίοδος για το 2023 στην χώρα. Ο λόγος για τις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Η αγορά της Κομοτηνής όπως εξήγησε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου προσβλέπει σε μία καλή εκπτωτική περίοδο ούτως ώστε να καταφέρουν να ξεκινήσουν το νέο έτος με θετικό πρόσημο.

Οι τελευταίες ημέρες του 2022 βρήκαν τους καταστηματάρχες της πόλης μας με διαψευσμένες προσδοκίες σε ό,τι αφορά την κίνηση της εορταστικής αγοράς λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, που επηρέασαν ευρύτερα την καταναλωτική δύναμη του κοινού το 2022 που κατά τα άλλα ήταν μια χρονιά κανονικότητας, δίχως τους περιορισμούς και τα αρνητικά της πανδημίας.

Οι αγορές και τις ημέρες των εορτών περιορίστηκαν στα είδη πρώτης ανάγκης, με τα καταστήματα που έκαναν προωθητικές ενέργειες, εκπτώσεις και προσφορές να διάγουν μια καλύτερη περίοδο που και πάλι ωστόσο διαμόρφωσε μια οριακά καλή χρονιά για τους τζίρους τους. Η κίνηση στην αγορά τόσο την περίοδο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς περιορίστηκε μόνο στις δύο τρεις τελευταίες ημέρες και κυρίως σε προϊόντα του οικογενειακού τραπεζιού αλλά και των «πρωταγωνιστών» των ημερών, ήτοι των παιδιών.

Δεν αναμένεται να επηρεάσει την κίνηση η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων

Η φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδος είναι και η πρώτη μετά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, γεγονός ωστόσο που σύμφωνα με την ίδια δεν αναμένεται να επηρεάσει την κίνηση στην αγορά, δεδομένης της απελευθέρωσης των 10ημέρων προσφορών.

Ωστόσο η περίοδος αυτή είναι μια περίοδος «την οποία οι επαγγελματίες έχουμε ανάγκη και θέλουμε να υπάρχει κίνηση» σημείωσε, εξηγώντας πως είθισται η κίνηση να είναι αρκετά καλή στην αρχή λόγω των «υπολειπόμενων» των εορτών αγορών αλλά και τις τελευταίες ημέρες που τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι και μεγαλύτερα.

Οι επαγγελματίες εξήγησε, μπορούν να έχουν περισσότερο του 60% των εμπορευμάτων τους σε προσφορά και θα πρέπει να έχουν διπλές αναγραφόμενες τιμές, την παλαιά και τη νέα και να μπορούν σε περίπτωση ελέγχου να αποδεικνύουν ποια είναι ποια, ούτως ώστε να αποφύγουν τυχόν πρόστιμα τα οποία είναι μεν «άδικα» αλλά είναι και σύννομα.

Η δεύτερη Κυριακή του Ιανουαρίου, ήτοι στις 15 του μηνός, είναι και η μια εκ των θεσμοθετημένων Κυριακών που τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά, με το προτεινόμενο ωράριο από τον Εμπορικό Σύλλογο της Κομοτηνής να είναι 11 το πρωί έως και 3 το μεσημέρι. Ωστόσο όπως επεσήμανε η ίδια ο Εμπορικός Σύλλογος τίθεται κατά του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές.

Οι εκλογές δεν λειτουργούν υπέρ της αγοράς

Κλείνοντας η κ.Κωνσταντινίδου έστειλε τις δικές της ευχές για τη νέα χρονιά, μια «ιδιαίτερη» όπως την χαρακτήρισε χρονιά λόγω εκλογών που όπως επεσήμανε δεν λειτουργούν υπέρ της αγοράς. Ωστόσο ευχήθηκε ένα νέο έτος με σταθερότητα σε όλα τα επίπεδα «ώστε να μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας και να δουλέψουμε τα καταστήματά μας όπως θέλουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.