Την ανηφορα πηραν βασικα ειδη διατροφης στη Ροδοπη

Σύμφωνα με τα Δελτία τιμών της ΠΕ Ροδόπης για τα φρούτα και τα λαχανικά

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, σύμφωνα με τα Δελτία τιμών που εκδίδει η ΠΕ Ροδόπης σε εβδομαδιαία βάση.

Τα δελτία αυτά καταγράφουν τις διαμορφωθείσες τιμές κάθε δέκα ημέρες σε μια σειρά από είδη που προσφέρονται στις προμήθειες του Δημοσίου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και Ν.Π.Δ.Δ. χωροταξικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.

Και ενώ οι τιμές μπορεί να είναι διαφορετικές από αυτές που μπορεί να διαμορφωθούν στην αγορά (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω) η σύγκριση των τιμών σε τρεις ενδεικτικές περιόδους, από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, αναδεικνύει την σταθερή αύξηση των τιμών στα αγαθά αυτά.

Έτσι βλέπουμε σημαντικές αυξήσεις σε είδη όπως η ντομάτα, το αγγούρι (και τα δύο θερμοκηπίου τόσο το Δεκέμβριο, όσο και το Φλεβάρη) και το μαρούλι, ένα λαχανικό της εποχής, που πλησιάζουν ή και ξεπερνούν το 30%, ενώ υπάρχουν και άλλα προϊόντα στα οποία η άνοδος είναι σημαντική, κάνοντας το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» πιο ελαφρύ από τα προϊόντα.

Υπάρχουν βέβαια και κάποια, όπως τα πορτοκάλια ή τα καρότα, όπου υπάρχει μείωση της τιμής (πολλές φορές παίζει ρόλο και η εποχή) αλλά σίγουρα δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις αυξήσεις αλλού.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι τιμές του κρέατος δεν έχουν επηρεαστεί τόσο από το κύμα ακρίβειας την ίδια περίοδο, αν και αυτό μπορεί να επηρεάζεται και από το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο οι τιμές επηρεάζονται από τις αγορές για τα Χριστούγεννα.

Και εκεί όμως αναμένονται αυξήσεις, ιδιαίτερα όταν το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών αρχίσει να μετακυλίεται στην υπόλοιπη αγορά.

Πώς άλλαξαν οι τιμές σε ενδεικτικά προϊόντα

Ξεκινώντας από τα Αγγούρια, βλέπουμε πως η τιμή από 0,58 ευρώ το τεμάχιο στις αρχές Δεκεμβρίου, πήγε στα 0,69 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου, και έφτασε τα 0,87 ευρώ αυτή την εβδομάδα, μια αύξηση του 33,33%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση για τα μαρούλια, που από 1,42 ευρώ το κιλό τον Δεκέμβριο πήγαν στα 1,62 ευρώ τον Ιανουάριο και έφτασαν τα 2,03 ευρώ αυτή την εβδομάδα, μια αύξηση του 30,05%.

Τέλος μεγάλη είναι και η αύξηση στη ντομάτα, που από 1,47 ευρώ το κιλό στην αρχή του Δεκεμβρίου, πήγε στα 1,66 στη νέα χρονιά και έφτασε τα 2,06 ευρώ τον Φεβρουάριο, αυξημένη κατά 28,64%.

Μικρότερη είναι η αύξηση στα Μήλα Στάρκιν (εγχώρια) τα οποία από 1,5 ευρώ το κιλό το Δεκέμβριο πήγαν στα 1,79 ευρώ το Γενάρη, πέφτοντας λίγο λόγω εποχής στα 1,68 ευρώ, πάλι όμως αυξημένα σε σχέση με τον Δεκέμβριο κατά 10,71%.

Οι δε Πατάτες, ξεκίνησαν από τα 0,71 ευρώ το κιλό το Δεκέμβριο για να συνεχίσουν στα 0,74 τον Ιανουάριο και να φτάσουν τα 0,84 ευρώ τις τελευταίες μέρες, μια αύξηση  15,48%.

Επίσης αύξηση βλέπουμε και στο εποχικό Λάχανο, το οποίο ξεκίνησε από 0,52ευρώ τον Δεκέμβριο, έπεσε ελάχιστα στα 0,51 ευρώ τον Ιανουάριο, για να φτάσει στα 0,58 ευρώ αυτές τις μέρες, μια αύξηση 10,34%.

Επίσης ο Άνηθος, για τον οποίο έγινε πολύς λόγος τελευταία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκίνησε από τα 0,55 ευρώ, ανέβηκε στα 0,58 ευρώ το Ιανουάριο και στα μέσα Φεβρουαρίου έφτασε τα 0,68 ευρώ, μια αύξηση 19,12%.

Φυσικά όπως προείπαμε, υπάρχουν και προϊόντα των οποίων οι τιμές πέφτουν, κυρίως όμως προϊόντα της εποχής, όπως τα  καρότα, που από 0,95 ευρώ το κιλό το Δεκέμβριο έπεσαν στα 0,92 ευρώ τον Ιανουάριο για να τσιμπήσουν λίγο αυτή την εβδομάδα, στα 0,93 ευρώ το κιλό, μια μικρή μείωση 2,15%.

Μεγαλύτερη είναι η μείωση στα πορτοκάλια, των οποίων η τιμή από 1,09 ευρώ τον Δεκέμβριο εκτοξεύτηκε στα 1,32 ευρώ τον Ιανουάριο για να πέσει ξανά στα 0,97 ευρώ αυτές τις ημέρες, μια μείωση του 12,37%.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.