Τιμησαν την Εργατικη Πρωτομαγια στην Κομοτηνη

Καταθέσεις στεφάνων 138 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο

Με μικρότερη συμμετοχή από τις προηγούμενες χρονιές, απότοκο των ημερών, αλλά και της απουσίας φοιτητών από την πόλη, τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στην Κομοτηνή, με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης από τοπικούς φορείς και μέλη των τοπικών οργανώσεων.

Τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Νέας Αριστεράς,  η Τομεακή Οργάνωσης Ροδόπης του ΚΚΕ, το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, η ΕΝΙΔΥΚ Ροδόπης, εκπαιδευτικοί  και ο Δήμαρχος Κομοτηνής έδωσαν το δικό τους μήνυμα με αφορμή την ημέρα μνήμης για την εργατική τάξη.

Λίγο μετά τις 11 πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς.

Άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης

Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους σε μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης, τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κ. Γιώργος Χατζηαθανασίου, μιας και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια, τον περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων, και την ανασφάλεια και την επισφάλεια στους εργασιακούς χώρους.

Η Πρωτομαγιά, εκτός από ημέρα μνήμης για τους αγωνιστές της εργατικής τάξης, τόνισε, αποτελεί και μέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων σε όλη τη χώρα, για αυτό και αγωνίζονται με σύνθημα «Παντού οκτάωρο, παντού εργασιακά δικαιώματα για δημοκρατία ειρήνη ισότητα και εργασιακά δικαιώματα».

Κλείνοντας έκανε ειδική μνεία για την οπισθοδρόμηση που φέρνει το εξαήμερο που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα του τουρισμού, γυρίζοντας πίσω στα εργασιακά δικαιώματα.

Απαξιώνονται τα εργασιακά δικαιώματα

Στη σημασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς σήμερα, που απαξιώνονται τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων συνανθρώπων μας, και το σύστημα να συμπεριφέρεται στον εργαζόμενο υπό ομηρία, στάθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Αριστεράς κ. Οζγκιούρ Φερχάτ, που τόνισε πως θέλουν να μεταφέρουν τα επίκαιρα αιτήματα της ημέρας στην κοινωνία.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να αποτελέσουν ένα ισχυρό σύνολο κοινωνικής πλειοψηφίας που θα καθιερώσει ξανά τα εργασιακά δικαιώματα, θα δώσει ελπίδα και ζωή στον τόπο, και θα αποτελέσει την αιχμή ώστε να τα καθιερώσουν ξανά.

«Ως Νέα Αριστερά είμαστε εδώ για να θεμελιώσουμε και να ισχυροποιήσουμε τις εργασιακές αρχές όπως πρέπει να είναι τη σύγχρονη εποχή και αρμόζει σε μια ελεύθερη και αξιοπρεπή κοινωνία» επεσήμανε ο βουλευτής.

Τείχος απέναντι στην αμφισβήτηση των δικαιωμάτων

Εκπροσωπώντας τον Βουλευτή Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο κ. Δάμων Δαμιανός τόνισε πως αυτή την ημέρα τιμούνται οι αγώνες της εργατικής Πρωτομαγιάς, τους αγώνες των εργατών που από το Σικάγο του 1886 έμελλε να ανοίξουν δρόμους και λεωφόρους προς την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους τον 21ο αιώνα, που δυστυχώς πλέον τίθενται υπό αμφισβήτηση.

Όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου, σημείωσε, οφείλουν να ορθώσουν τείχος απέναντι στην αμφισβήτηση εργατικών και εργασιακών δικαιωμάτων, να παλέψουν για την επαναφορά των ΣΣΕ, και να δώσουν νόημα σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας και δικαιοσύνης.

«Χθες, ένας υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ χαρακτήρισε συνδικαλιστές που τον αποδοκίμαζαν ως ανθρωπάκια, οφείλουμε να ανυψώσουμε τους ανθρώπους, τα συλλογικά κινήματα και τους αγώνες μας, στο μπόι των ονείρων μας, στο μπόι των πραγματικών ανθρώπων που θα δείξουν την έξοδο σε μια κυβέρνηση που συνεχίζει να υποβαθμίζει τις ανθρώπινες προσωπικότητες και τους λαϊκούς αγώνες» κατέληξε.

Ανάγκη ευθυγράμμισης των προοδευτικών δυνάμεων

Η πρώτη Μαΐου συμβολίζει τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων για εργασιακά δικαιώματα, για μια καλύτερη ζωή, σημείωσε το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, που επισήμανε πως σήμερα που η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια σαρώνει τα οικογενειακά εισοδήματα, και τα εργασιακά δικαιώματα χαλκιδεύονται μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι ακόμα πιο επίκαιρη και πιο επιτακτική η επέτειος της Πρωτομαγιάς.

Για να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, να διευρυνθούν τα εργασιακά δικαιώματα, να υπάρξει κοινωνικό κράτος και να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου, που στις ημέρες μας πλήττεται, για να αναπτυχθούν οι αγώνες των εργαζομένων, τόνισε πως πρέπει να ευθυγραμμιστούν οι προοδευτικές δυνάμεις, για να διαμορφώσουν μια νέα αξιόπιστη προοδευτική πρόταση, που θα δώσει απαντήσεις στα προβλήματα των καιρών.

Αύξηση μισθών και επαναφορά δώρων στο Δημόσιο

Η ΕΝΙΔΥΚ, μαζί με το ΚΚΕ και την ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, πριν κατευθυνθούν προς το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης για να καταθέσουν στεφάνι.

Στους αγώνες των εργατών όλου του κόσμου, για την διεκδίκηση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Μεταξία Σουλιώτη που κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του κόσμου αλλά και ειδικά της Ελλάδας, όπου καταπατώνται ευθαρσώς και αδιακρίτως βασικά εργασιακά δικαιώματα να συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την ανάκτησή τους.

Δυναμικά μπροστά στον αγώνα

Τέλος ο κ. Γιάννης Κυριακίδης, Πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ, τόνισε πως 138 χρόνια μετά την Πρωτομαγιά του Σικάγο, τιμούν τους νεκρούς της τάξης τους και όσους έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όμως σήμερα οι εργαζόμενοι, επισήμανε, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ που έχουν εφαρμόσει κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, για την 13ωρη εργασία, εξαήμερη και επταήμερη εργασία, και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Για αυτό και το επόμενο διάστημα ακόμα πιο μαζικά μέσα από τα σωματεία θα βγουν πιο δυναμικά μπροστά για να ζητήσουν αύξηση μισθών και αποκατάσταση δικαιωμάτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.